Varza kale, cunoscută și sub denumirea de varză kale creață, este un superaliment care câștigă în popularitate pentru numeroasele sale beneficii nutriționale și utilizările variate în gătit. Membră a familiei cruciferelor, precum broccoli și conopida, kale este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, ceea ce o face un aliat valoros pentru sănătate.
În acest articol, vei afla care sunt beneficiile varzei kale, valorile sale nutriționale, cum să o încorporăm într-o dietă echilibrată și câteva idei de rețete sănătoase.
Varza Kale: un superaliment puțin cunoscut
Kale este o varietate de varză verde cu frunze mari și crețe. Cultivată din noiembrie până în martie, această varză era deja consumată de Romani și foarte celebra în Evul Mediu. Aceasta a revenit pe tarabele piețelor în urmă cu câțiva ani și a devenit de atunci vedeta „vieții sănătoase”.
Tulpinile de varză kale sunt bogate în fibre, dar aceasta nu este singura sa calitate. Kale conține substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea noastră. Este bogată în vitamine și minerale, fiind totodată săracă în calorii. În special, conține vitamina A, vitamina C (antioxidanți), calciu și potasiu. Dar asta nu este tot: doar câteva dintre frunzele sale sunt suficiente pentru a acoperi mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina K. Valoarea sa nutritivă și numeroasele sale virtuți fac din ea un superaliment.
Valoarea nutritivă a kale
Kale este incredibil de bogată în nutrienți, dar săracă în calorii. Pentru 100 g de varză kale crudă, iată care sunt principalele valori nutriționale:
Calorii: 35 kcal
Proteine: 2,9 g
Grăsimi: 0,5 g
Carbohidrați: 4,4 g
Fibre: 3,6 g
Vitamina A: 15.000 UI
Vitamina C: 120 mg
Vitamina K: 704 µg
Calciu: 150 mg
Fier: 1,7 mg
Potasiu: 491 mg
Kale este, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți, betacaroten și flavonoide, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
Varza kale – beneficii pentru sănătate
Beneficiile pentru sănătate oferite de varza kale sunt numeroase. În primul rând, este foarte săracă în calorii, deoarece conține multă apă, ceea ce o face să fie o legumă detoxifiantă, ajutând la menținerea masei corporale slabe și la combaterea retenției de apă și a celulitei. Ca și verii săi, varză este, de asemenea, un ajutor valoros pentru digestie.
Conținutul său ridicat de fibre este ideal pentru diabetici. Fibrele încetinesc intrarea glucozei în sânge și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Pe lângă faptul că ajută la controlul colesterolului, este un ingredient cheie în prevenirea oboselii.
Mai mult, va fi cel mai bun aliat al tău în cea mai rece vreme. De fapt, consumul de varză îți stimulează sistemul imunitar datorită conținutului său ridicat de antioxidanți. Conținutul său ridicat de vitamina C ajută chiar la combaterea cancerului.
Vitamina A și calciul pe care le obții din această legumă de toamnă-iarnă te ajută să întărești oasele și dinții. Pentru o piele sănătoasă și o vedere îmbunătățită, este, de asemenea, alegerea perfectă.
Potasiul reduce riscul bolilor vasculare și menține buna funcționare a rinichilor. Acesta susține contracțiile musculare și combate hipertensiunea arterială. Iar varza kale are mult potasiu!
În sfârșit, vitamina K prezentă în varza kale favorizează coagularea sângelui și previne osteoporoza.
În funcție de gusturile tale, există multe moduri de a găti acest soi de varză. O poți mânca crudă într-o salată. În acest caz, nu ezita să înmoi frunzele care sunt puțin tari frecându-le între ele și marinându-le într-o vinegretă. Frunzele de kale merg foarte bine cu fructe și legume. Încearcă cu avocado, morcovi, castraveți și semințe de susan. De asemenea, poți face o salată doar cu frunze de kale ca garnitură cu carne, de exemplu.
Desigur, poți mânca varza kale și în alte moduri. Amestec-o în smoothie-uri sau sucuri: cu ananas, suc de lămâie, kiwi sau mango, poți face super smoothie-uri bogate în nutrienți și excelente pentru a vă menține în formă (și în formă!).