URMĂRIT INTERNAȚIONAL DE AUTORITĂȚILE OLANDEZE, PRINS DE POLIȚIȘTII ROMÂNI

Photo of author

By Daniel Negrescu

Un bărbat căutat de autoritățile judiciare olandeze întrucât este bănuit de comiterea infracțiunii de omor a fost depistat de polițiștii români, în Arad. Acesta a fost arestat, fiind declanșată procedura de predare în favoarea autorităților olandeze.

La data de 29 octombrie a.c., în urma unei operațiuni E.N. – F.A.S.T. declanșată  de Serviciul Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale la solicitarea F.A.S.T. Olanda,  a fost depistat și reținut, în Arad, un cetățean olandez, de 42 de ani, urmărit internațional  pentru comiterea infracțiunii de omor.

Acesta este bănuit că, la data de 17 august 2015, ar fi ucis cu mai multe focuri de armă un alt cetățean olandez, în vârstă de 27 de ani, pe raza localității Molenschot.

Persoana în cauză a fost arestată, fiind declanșată procedura de predare în favoarea autorităților olandeze.

Activitățile investigative au fost efectuate de către F.A.S.T. Romania cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Totodată, la depistarea persoanei urmărite au participat polițiști ai birourilor urmăriri din cadrul I.P.J. Sibiu, Timiș și Arad.

Schimbul de date cu autoritățile olandeze a fost efectuat prin intermediul  Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Poliției Române.

Anterior localizării și depistării celui în cauză în România, autoritățile olandeze au demarat o amplă campanie de presă în vederea obținerii de informații care să conducă la depistarea persoanei căutate.

De asemenea, cazul a fost mediatizat și prin intermediul site-ului www.eumostwanted.eu, cu sprijinul Europol.

E.N. – F.A.S.T. (European Network of Fugitive Active Search Teams – Rețeaua Europeană a Unităților de Căutare Activă a Urmăriților)  înglobează toate structurile naționale de ,,Urmăriri” , pentru  a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește localizarea, arestarea și predarea persoanele urmărite în baza mandatului european de arestare.

Rețeaua ENFAST a devenit operațională la data de 1 octombrie 2012.

Scopul proiectului E.N.F.A.S.T. este acela de a spori gradul de securitate în interiorul Uniunii Europene, prin creșterea eficienței în activitatea de urmărire și arestare a persoanelor urmărite internațional.