Oamenii de știință au descoperit recent în Bolivia o urmă de dinozaur carnivor, aceasta fiind cea mai mare descoperită vreodată.
Pană acum recordul îl deținea o urmă măsură 110 centimetri, tot de dinozaur carnivor, descoperită de arheologul argentinian din Buenos Aires, Sebastian Apesteguia, în New Mexico.
Ghidul turistic Grover Marquina se afla într-o drumeție pe lângă craterul Maragua aflat la aproximativ 65 de kilometri distanţă de Sucre când a descoperit urma care depășește 115 centimetri lungime.
Sebastian Apesteguia spune că în general aceste urme măsoară în medie 75-85 de centimetri iar aceasta urmă ar putea aparține unei specii rare numita Abelisaurus, o specie bipedă cu braţe scurte, care măsura 12-13 metri înălțime, care a trăit acum 70 de milioane de ani, rivalul binecunoscutului Tyrannosaurus Rex, sau speciei Megaraptor o creatură descoperita tot recent în Patagonia.
Nu numai urma constituie un record ci și zona unde a fost descoperită, schimbând opinia despre speciile specifice Americii de Sud în Cretacic cunoscută sub denumirea de „ultima eră a dinozaurilor”
„Cei mai mari dinozauri au trăit acum 100 de milioane de ani, nu 70” a spus Apesteguia.
„Exterminarea dinozaurilor s-a datorat unui asteroid gigant care a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani.
Descoperirea de urme similare datând din perioada Cretacic, ce-i drept nu chiar aşa de mari dar cele mai mari, este obișnuită în Bolivia, urme mai mici fiind de asemenea descoperite și în Chile, Brazilia și Argentina.”
Ultima descoperire este totuși impresionantă deoarece poate ajuta foarte mult oamenii de știință să înțeleagă și să afle date noi despre creaturile care au trăit pe Pământ cu milioane de ani în urmă.