Vrei să afli care este acel obicei pe care vrei să îl eviți seara? Încă de când erai copil ți s-a spus că este mai bine să mănâncii devreme și ușor, fără să știi de ce. Un nou studiu susține științific acest sfat. Mâncatul târziu în noapte nu este rău doar pentru greutatea ta, ci și pentru sănătatea ta în general.
Care este acel obicei de evitat seara dacă vrei să rămâi sănătos?
Mâncatul târziu: fără copii de care să ai grijă, eliberat de constrângerea de a mânca devreme cu regularitatea unui metronom, îți place să îți savurezi cina la ora spaniolă… În ciuda specialiștilor care avertizează cu privire la potențiala obezitate și la disconforturile digestive asociate cu o masă târzie. Există vreo bază științifică pentru ideea că este mai bine să mănânci ușor și seara devreme?
Oricât de neplăcută ți s-ar părea, această recomandare (formulată de nutriționiști) pare a fi întemeiată, dacă ar fi să dăm crezare concluziilor unui studiu americano-spaniol recent publicat în Nutrition&Diabetes la 25 octombrie 2024.
Cercetătorii de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) din Spania și de la Universitatea Columbia din Statele Unite au arătat că obiceiul de a lua cina seara târziu și supraalimentarea expun organismul la o serie de riscuri care depășesc creșterea în greutate și tulburările de somn.
Mâncatul târziu și prea mult perturbă metabolismul glucozei
Mâncatul prea târziu seara alterează metabolismul glucozei. Mai exact, obiceiul de a mânca mult după ora 17:00 este legat de o creștere a nivelului de glucoză. Este ceea ce au descoperit cercetătorii. Un fenomen care poate avea consecințe grave pentru sănătate. Menținerea unor niveluri ridicate de glucoză pe perioade lungi poate avea implicații, inclusiv un risc mai mare de evoluție către diabetul de tip 2, un risc cardiovascular crescut din cauza deteriorării vaselor de sânge cauzate de nivelurile ridicate de glucoză și o inflamație cronică crescută, care exacerbează daunele cardiovasculare și metabolice.
Cum poate fi explicată această perturbare a metabolismului glucozei? Răspunsul se află în ceasul biologic. Capacitatea organismului de a metaboliza glucoza este limitată noaptea, deoarece secreția de insulină este redusă și sensibilitatea celulelor noastre la acest hormon scade ca urmare a ritmului circadian, care este determinat de un ceas central din creierul nostru și coordonat cu orele din zi și din noapte.
Toleranță mai slabă la glucoză la persoanele care au ca obicei să mănânce seara
Pentru acest mic studiu, cercetătorii au comparat nivelurile de toleranță la glucoză a 26 de participanți cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, care erau supraponderali sau obezi și aveau prediabet sau diabet de tip 2. Voluntarii au fost împărțiți în două grupuri: mâncători târzii și mâncători timpurii.
Cei care mănâncă devreme au consumat majoritatea caloriilor zilnice înainte de ora 17:00. Iar cei care mănâncă târziu au consumat 45% sau mai mult din calorii după ora 17:00. Pe parcursul zilei, ambele grupuri au avut același aport caloric și au mâncat aceleași alimente, dar la ore diferite.
Participanții au folosit o aplicație mobilă pentru a-și înregistra mesele în timp real.
Rezultatul a fost că persoanele care au mâncat târziu au prezentat o toleranță mai slabă la glucoză, indiferent de greutatea lor sau de compoziția dietei lor. De asemenea, aceștia aveau tendința de a mânca mai mulți carbohidrați și grăsimi în timpul serii.
Până în prezent, se credea că persoanele care mănâncă târziu sunt mai predispuse să se îngrașe din cauza unor alegeri alimentare greșite (tendința spre alimente ultraprocesate, prea bogate în grăsimi și/sau zahăr), dictate în parte de modificările hormonilor foamei și sațietății. Această nouă cercetare sugerează că și momentul zilei în care mâncăm are un impact asupra sănătății noastre.