Într-o mișcare care ar putea întări considerabil relațiile de apărare între Statele Unite și Arabia Saudită, administrația președintelui Donald Trump se pregătește să ofere regatului saudit un pachet de arme de peste 100 de miliarde de dolari, conform unor surse care au cunoștință directă de acest subiect. Această propunere urmează să fie anunțată cu ocazia vizitei lui Trump în Arabia Saudită din luna mai a acestui an.
Pachetul propus vine după ce administrația fostului președinte Joe Biden a încercat fără succes să finalizeze un acord de apărare cu Riadul, parte a unui plan mai amplu care ar fi inclus normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel. Proiectul lui Biden propunea accesul la tehnologii de armament american mai avansate, în schimbul opririi achizițiilor de arme din China și restricționării investițiilor Beijingului în regat. Deși sursele nu au confirmat dacă propunerea administrației Trump include cerințe similare, există un context de schimb de influențe între marile puteri economice și militare, scrie Reuters.
Mai mulți oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării au declarat că relațiile de apărare dintre Statele Unite și Arabia Saudită sunt mai puternice ca niciodată sub conducerea lui Trump, iar continuarea cooperării în domeniul securității este esențială pentru parteneriatele internaționale ale celor două țări. În trecut, Trump a lăudat vânzările de armament către Arabia Saudită, considerându-le benefice pentru locurile de muncă din Statele Unite.
Printre furnizorii de armament implicați în acest pachet se numără companii mari precum Lockheed Martin, care ar putea livra o gamă largă de sisteme avansate, inclusiv aeronave de transport C-130, rachete și radare. De asemenea, RTX (fostă Raytheon Technologies), Boeing, Northrop Grumman și General Atomics ar putea juca un rol semnificativ, furnizând diverse tehnologii militare. Pachetele de armament propuse includ și drone MQ-9B SeaGuardian, care sunt în centrul unui acord în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Acestea sunt doar câteva dintre elementele care au fost în lucru de câțiva ani.
În ciuda faptului că aceste acorduri de vânzare a armamentului nu au fost finalizate încă, negocierile au fost pe cale să fie concretizate în timpul administrării lui Trump, iar interesele comerciale ale marilor companii de apărare din Statele Unite sunt clar evidențiate. Totuși, procesul de vânzare a armamentului la nivel internațional trebuie să fie supus unei revizuiri de către Congresul SUA înainte de a fi finalizat.
În 2017, Trump a propus un pachet similar în valoare de aproximativ 110 miliarde de dolari pentru Arabia Saudită. Cu toate acestea, doar 14,5 miliarde de dolari din aceste vânzări au fost inițiate până în 2018, iar Congresul a început să pună sub semnul întrebării continuarea tranzacțiilor, mai ales după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. În 2021, sub administrația Biden, Congresul a impus o interdicție asupra vânzărilor de arme ofensive către Riad ca reacție la criza din Yemen și la uciderea lui Khashoggi. Totuși, interdicția a fost ridicată în 2024, după invazia Rusiei în Ucraina, iar Washingtonul a lucrat mai strâns cu Riadul, mai ales în contextul atacurilor Hamas din octombrie 2023.
Unul dintre aspectele discutate ar putea fi și posibilitatea achiziționării de către Arabia Saudită a avioanelor F-35, un tip de armament avansat de care regatul este interesat de mai mulți ani. Deși nu se preconizează semnarea unui acord în acest sens în timpul vizitei lui Trump, discuțiile despre acest subiect sunt în curs.
În plus, Statele Unite garantează că aliatul său apropiat, Israelul, va primi întotdeauna tehnologii de armament mai avansate decât cele oferite țărilor arabe din regiune, pentru a-i menține avantajul militar în fața vecinilor. Israelul deține deja avioane F-35 de aproximativ nouă ani și a construit mai multe escadrile cu acest tip de tehnologie avansată.
Această dinamică de vânzări de arme și parteneriate strategice între Statele Unite și Arabia Saudită reflectă o relație complicată, influențată de interese economice, politice și militare globale, care continuă să se dezvolte în fața unor provocări internaționale dinamic.
CITEȘTE ȘI – Moartea Papei Francisc: Vaticanul dezvăluie cauza morții pontifului, care a suferit un atac cerebral devastator