Am pregătit pentru tine o listă cu câteva alimente ușor de digerat. Mere, iaurt, ghimbir…știai că aceste alimente au în comun faptul că pot contribui la digestie? Iată deci care sunt cele mai ușoare alimente de digerat pentru a spune adio balonărilor sau problemelor digestive.
Cum funcționează digestia? Atunci când mâncăm, corpul nostru începe să digere – un adevărat balet interior! Începee salivarea și contracțiile stomacale, semn că organismul este pregătit să proceseze alimentele.
Digestia începe în gură, prin mestecare, și continuă în stomac, unde alimentele sunt apoi măcinate cu ajutorul sucurilor digestive, cum ar fi saliva sau bila secretată de ficat. Substanțele nutritive sunt apoi absorbite în intestinul subțire, în timp ce intestinul gros se ocupă de apa rămasă, formând deșeuri.
Este un proces complex care implică mai multe organe, fiecare dintre ele având rolul său specific în descompunerea și asimilarea alimentelor. O digestie bună permite organismului să absoarbă toți nutrienții pe care îi conține, permițându-ți să te bucuri de toate beneficiile acestora.
Cum trebuie să te alimentezi în caz de probleme digestive?
Ca o regulă generală, digestia are nevoie de 1-2 zile, asta în funcție de tipul de alimente pe care le consumi. Produsele care sunt bogate în fibre sunt mai rapide de digerat decât alimentele care conțin grăsimi.
În caz de probleme digestive, cum ar fi balonările, senzații de greutate sau arsuri la stomac, cel mai bine ar fi să îți analizezi alimentația pentru a o putea reechilibra cât mai repede și pentru a regăsi rapid confortul. Cel mai bine ar fi să consumi cât mai multe fructe și legume, cereale, dar și produse lactate pe bază de lapte fermentat.
Iată o listă cu alimente ușor de digerat pe care trebuie să mizezi
Fasolea verde. La fel ca și multe alte legume verzi, fasolea verde est bogată în fibre, care ajută la menținerea tranzitului intestinal. Conțin însă și vitamine, minerale și oligoelemente! Pentru a le consuma și digera corect, gătește-le și asezonează-le cu ierburi pentru a le da un plus de savoare.
Fenicul. Popular în salate, feniculul poate fi consumat și gătit la tigaie sau gratinat. Nu degeaba unele produse de pe piață aleg feniculul pentru un supliment alimentar pentru digestie: bogat în vitamine, minerale și fibre, are proprietăți antispastice care ajută la reducerea apariției balonărilor și a crampelor abdominale. Aroma sa dulce, de anason, se potrivește cu multe alte ingrediente, cum ar fi cartofii și morcovii!
Ridichea neagră. Ridichea neagră este, de asemenea, renumită pentru efectele sale pozitive asupra sistemului digestiv, în special asupra ficatului. Ea conține raphanin, care ajută la combaterea problemelor gastrointestinale în caz de gastroenterită. De asemenea, favorizează secreția de bilă, ajutând la drenarea ficatului și la eliminarea toxinelor acumulate în organism. Poate fi consumată la fel ca și ridichile roșii, crudă, rasă, preparată ca o remouladă sau gătită ca și napii.
Iaurturile făcute din lapte fermentat. Iaurtul obținut din lapte fermentat conține în mod natural bacterii bune, cunoscute sub numele de probiotice. Aceste bacterii sunt prezente în mod natural în tractul tău digestiv și ajută la îmbunătățirea digestiei, prin hrănirea florei intestinale. Alege însă iaurturi de casă îmbogățite cu probiotice pentru a profita la maximum de ele!
Bananele. Recunoscute ca fiind un aliment antidiareic, ca și orezul, bananele conțin, de asemenea, fibre solubile și amidon, care ajută la restabilirea echilibrului intestinal.