Vrei să afli care sunt alimentele care înlocuiesc carnea? Reducerea consumului de carne a devenit o problemă majoră pentru mediul înconjurător și sănătatea noastră. Într-adevăr, consumul excesiv de carne are efecte nocive. Dar, deși avem nevoie de proteine, le putem găsi în alte locuri decât în carne. Iată care sunt primele 7 alimente care înlocuiesc carnea.
1. Seitan pentru a înlocui carnea
Seitanul este carnea vegetarianului! Bogat în proteine, 100 g din acest aliment pe bază de făină de grâu conține aproximativ 75 g. Pentru a face seitan, amestecă făina, apa și sarea ca și cum ai face un aluat de pâine. Lasă aluatul la înmuiat și apoi clătește-l.
Tot ce rămâne este glutenul, care este plin de proteine. Apoi, condimentează aluatul, adaugă pastă de tomate, sos de soia, tamari sau bulion de legume și gătește seitanul. Seitanul este bogat în calciu și sărac în grăsimi.
2. Spirulina
Spirulina este o algă veche de 3 miliarde de ani care poate fi consumată proaspătă, în capsule sau în fulgi și conține între 50% și 70% proteine de înaltă calitate. De asemenea, este o sursă excelentă de fier, betacaroten și acid gama linolenic (omega 6).
Scăzută în calorii, este bogată în ficocianină, un pigment albastru natural care se crede că are proprietăți antioxidante semnificative. Acesta este motivul pentru care este adesea menționată ca un „superaliment”.
3. Soia
Foarte bogată în acizi grași polinesaturați esențiali, soia conține, de asemenea, o medie de 36 g de proteine per 100 g. Soia este, de asemenea, o sursă bună de fier, zinc și calciu.
Din laptele său, scurs, se obține tofu. Mai ușor de digerat decât carnea, tofu este utilizat pe scară largă de vegetarieni, deoarece este ușor de gătit în ciuda gustului său ușor fad.
4. Linte
Cu 26 g de proteine la 100 g, lintea este una dintre leguminoasele cele mai bogate în proteine. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea leguminoaselor, acestea nu sunt proteine complete, astfel încât este recomandabil să le consumi împreună cu cereale, care vor compensa lipsa anumitor proteine.
De asemenea, lintea este bogată în fibre și minerale precum fier, magneziu și sodiu, dar săracă în grăsimi. De asemenea, lintea este o sursă excelentă de fosfor, fier, mangan, cupru și vitamina B9, precum și o sursă bună de zinc, vitamina B1 și o sursă de magneziu, potasiu, seleniu, vitaminele B2, B3, B5 și B6.
5. Ovăzul
O cereală foarte populară în ultimii ani, proteina de ovăz este considerată de bună calitate deoarece conține mai mulți aminoacizi esențiali, deși ar trebui completată cu alte surse de proteine.
Tărâțele de ovăz și fulgii de ovăz sunt surse excelente de fosfor și mangan și o sursă bună de magneziu, fier, seleniu, vitamina B1 și, într-o mai mică măsură, zinc, cupru și vitamina B5.
6. Migdale
Semințe oleaginoase bogate în antioxidanți, 100 g de migdale conțin în medie 21 g de proteine de bună calitate. Migdalele conțin cele mai multe proteine dintre toate nucile. Sunt ideale pentru gustări atunci când ți-e foame!
Migdalele sunt, de asemenea, bogate în fibre și conțin potasiu, magneziu, mangan, cupru, vitaminele B2 și E; și, într-o mai mică măsură, fosfor, fier, zinc, calciu, potasiu și vitaminele B1, B3 și B9. Singurul dezavantaj este că sunt bogate în grăsimi.
7. Năutul
O legumă consumată în mod obișnuit în regiunile mediteraneene, năutul oferă aproape 19 g de proteine la 100 g. Sărac în grăsimi, este, de asemenea, o sursă foarte bună de fibre, mangan, cupru, calciu, vitamina B9, fosfor, fier și zinc. De asemenea, este o sursă de magneziu, potasiu, seleniu și vitaminele B1, B2 și B6.
Năutul este unul dintre ingredientele principale din hummus și falafel, două dintre cele mai populare mâncăruri din lume.