Toamna – focus pe 5 alimente de sezon cu superputeri!

Photo of author

By Ramona Fustos

Ce alimente consumăm toamna? morcovii ne fac mai amabili și spanacul ne întărește? Nimic nu este mai sigur! În schimb, fructele și legumele de toamnă au calități reale! Haideți să vedem care sunt cele care au super puteri!

Dovlecii

Vedeta toamnei este, desigur, dovleacul! În toate formele sale! Dovleac, dovleac spaghetti, jack be little, dovleac albastru de Ungaria, dovleac potimarron, dovleac butternut, dovleac buttercup… nu duci lipsă de opțiuni! 

Foarte bogate în vitamina A, ele contribuie la întărirea sistemului imunitar. Ideale pentru a combate virusurile care își fac apariția odată cu venirea răcoarei! Și, deoarece sunt puțin calorice, le consumăm cu plăcere (și fără remușcări). Dar asta nu este tot, dovlecii au numeroase proprietăți benefice (vitamine B, K, …). Au, de asemenea, proprietăți antioxidante care combat îmbătrânirea pielii.

Dovlecii au o mare varietate de forme și culori de toamnă (portocaliu, verde, galben …). Pe lângă faptul că sunt apetisanți, au gusturi variate, adesea foarte dulci, cu arome de castane sau alune. Recunoaște că ar fi păcat să le folosești doar ca decor de Halloween!

Pentru a nu irosi nimic, dovlecii se gătesc ușor, în multe feluri, la cuptor sau în supă. Gustul dulce al anumitor soiuri (cum ar fi dovleacul butternut) face ca acestea să fie, de asemenea, excelente ca deserturi

Castanele – castane calde!

Castana este fructul toamnei! Are gustul plimbărilor prin pădure. Regină a piețelor de Crăciun, ea prelungește plăcerea până la începutul iernii. 

Foarte bogate în carbohidrați, castanele sunt o excelentă sursă de energie, ideală pentru a face față răcoarei toamnei (se pare că natura știe ce face…). 

Datorită conținutului ridicat de carbohidrați, castanele sunt sățioase, nu este nevoie să mănânci multe pentru a te simți sătui (din fericire, pentru că sunt totuși puțin dulci) .

În plus, bine ascunsă în coaja sa, castana are multe alte proprietăți benefice, în special un conținut ridicat de vitamina B9.

Varza e prea bună!

Iată o legumă care nu are o reputație prea bună! Este adevărat că supa de varză sau sau varza murată (deși poate fi delicioasă) nu sunt neapărat preparate apreciate de toată lumea.

Da, când este gătită, varza tinde să capete o culoare verzuie care nu îi face dreptate. Dar crudă este cu totul altă poveste! Conopida, de exemplu, este magnifică (violetă, galbenă, verde, albă). Își poartă numele cu mândrie, asemănându-se cu buchete de copaci miniaturali. Și este bine că este mai apetisantă crudă decât gătită, pentru că astfel are și cele mai multe proprietăți benefice!

 Conopida are multe calități (pe lângă faptul că este foarte frumoasă). Conține (cu excepția B12) întreaga familie de vitamine B (B1, B2, B3…). Detoxifiantă și puțin calorică, este aliatul ideal pentru o toamnă gurmandă fără a lua 10 kg. Antiinflamator, bun pentru digestie… conopida este un câștigător, studiile demonstrând chiar că ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Strugurii, nu e nevoie de un motiv bun!

Strugurii sunt foarte buni! Se pare că prelungesc vara cu gustul lor dulce și pulpa suculentă. Fruct reconfortant prin excelență, ne amintește că toamna poate avea culorile unei veri indiene pline de soare.

Pe lângă faptul că îmbunătățesc starea de spirit, strugurii au proprietăți diuretice, ideale pentru purificarea ficatului sau a intestinelor. Alte calități: strugurii au și proprietăți de prevenire a bolilor cardiovasculare și de îmbunătățire a concentrării. Foarte dulci, sunt și o sursă extraordinară de energie, ideală pentru combaterea oboselii de la mijlocul dimineții. Reversul medaliei: sunt destul de calorici, așa că este mai bine să nu exagerezi cu consumul. Un strugure ici, un strugure colo!

Clementina

Clementina, o adevărată plăcere de toamnă! Se mănâncă cu atenție, felie cu felie, apoi se păstrează coaja pentru a parfuma casa. Cu gustul său acidulat, clementina are și aroma focului din șemineu și a ciocolatei calde!

Desigur, principala calitate a clementinei, pe lângă gustul său, este bogăția sa în vitamina C. La fel ca rudele sale, portocala sau mandarina, clementina este bogată în vitamina C, ideală pentru a compensa deficiențele, a combate oboseala și a face față toamnei cu seninătate.

Clementina este, de asemenea, bogată în potasiu și magneziu, ceea ce o face un aliat formidabil împotriva crampelor. Se spune că are și proprietăți antistres și că este benefică pentru sănătatea oaselor.

Toamna este plină de multe alte fructe și legume de descoperit, anghinare, praz, usturoi, mere, pere… așa că la treabă, cu siguranță ne vom delecta!