Este un fapt bine cunoscut că majoritatea dintre noi consumăm prea mult zahăr adăugat, iar recomandările nutriționale recomandă limitarea consumului. Acest lucru ne aduce în minte sursele evidente de zahăr: dulciuri, înghețată, băuturi gazoase, produse de patiserie etc.
Problema este că acest faimos zahăr este ascuns într-o mulțime de alte alimente nesuspectate – chiar și în produse sărate. Și este ascuns sub mai multe denumiri în listele de ingrediente: sirop de porumb, dextroză, melasă, suc evaporat de trestie, miere, sirop de orez brun și lista continuă.
Astfel, fără să ne dăm seama, putem depăși cu ușurință limita zilnică recomandată de 50 g de zahăr adăugat (alte surse, cum ar fi OMS, reduc această limită la jumătate, recomandând maximum 25 g de zahăr adăugat pe zi!)
Pentru a reduce aportul de zahăr și a lua decizii mai informate la cumpărături, iată câteva alimente surprinzătoare care conțin adesea zahăr adăugat (cu alternative pentru a le înlocui).
Iaurt aromatizat și/sau cu conținut scăzut de grăsimi
Nebunia „fără grăsimi” din anii ’90 a dat naștere unei întregi piețe de produse cu conținut scăzut de grăsimi. Pline de zahăr. Grăsimea dă savoare: puțin unt pe pâine prăjită sau pe piureul de cartofi face toată diferența! Prin urmare, atunci când elimini grăsimile, trebuie să compensezi pierderea de zahăr.
Atunci când iaurtul este și aromatizat (cu fructe, vanilie, cafea, ciocolată etc.), conținutul său de zahăr poate crește semnificativ. Soluția? Iaurt simplu stropit cu sirop de arțar sau miere și garnisit cu fructe proaspete.
Pâinea albă
Ai observat vreodată că unele pâini albe din comerț au un gust puțin dulce? În America de Nord, pâinile industriale tind să conțină zahăr adăugat. Cu 1 până la 3 g de zahăr pe felie, nu este CEL mai rău aliment de pe această listă, dar este totuși ceva de luat în considerare. Iar dacă îți ungi pâinea prăjită cu gem sau cu ciocolată, te alegi cu un mic dejun care nu este foarte sățios, bogat în zahăr și sărac în fibre.
Chiar și pâinea neagră conține uneori zahăr ascuns. Bazează-te pe valoarea nutritivă pentru a cumpăra pâine mai sănătoasă sau improvizează o brutărie în bucătăria ta cu pâine bună făcută în casă.
Condimentele
Aceste sosuri care pun în valoare conținutul farfuriei pot, de asemenea, să ne crească aportul de zahăr fără să ne dăm seama.
Pentru a te ajuta să te orientezi, iată conținutul de zahăr al unei linguri (15 ml) de diverse condimente:
Muștar cu miere: 3 g
Ketchup: 4 g
Sos dulce: 5 g
Sos pentru grătar: 9 g
Reține că un consum mediu de condimente pe masă poate depăși cu ușurință o lingură. Cel mai bine este să nu exagerăm cu sosurile sau să optăm pentru opțiuni mai ușoare, cum ar fi muștarul simplu.
Laptele pe bază de plante
Laptele pe bază de plante, cum ar fi laptele de soia, de migdale sau de ovăz, este o modalitate ușoară de a reduce consumul de produse lactate. Cu toate acestea, ca toate produsele prelucrate, acesta conține adesea aditivi (uleiuri, emulgatori, arome etc.). Dar și, ai ghicit – zahăr adăugat.
O cană (250 ml) din versiunea originală a laptelui vegetal conține între 5 și 8 g de zahăr adăugat, iar această cantitate crește în cazul versiunilor aromatizate. În cazul laptelui vegetal cu aromă de vanilie sau ciocolată, vorbim de 10 până la 20 g.
Soluția este simplă. Optează pentru lapte vegetal neîndulcit sau, și mai bine, prepară-ți propriul lapte. Laptele de migdale și laptele de ovăz sunt ușor de preparat acasă folosind un blender și un filtru fin.
Untul de arahide
Ei bine, este departe de a fi cea mai rea sursă de zahăr adăugat (1 g per lingură), dar rămâne faptul că s-ar putea să nu te gândești la asta. Untul de arahide din comerț conține, de asemenea, uleiuri vegetale hidrogenate și sare adăugată.
Pentru a profita pe deplin de beneficiile nutriționale ale arahidelor (grăsimi bune, cupru, vitamina E), este mai bine să apelezi la untul de arahide 100% natural. Textura sa mai groasă poate necesita ceva timp de acomodare, dar beneficiile pentru sănătate merită.