Surse surprinzătoare de gluten

Photo of author

By Ramona Fustos

Cu siguranță ai auzit și tu despre gluten. Glutenul se referă doar la pâine și paste, nu-i așa? Nu este chiar atât de simplu: persoanele care trăiesc cu intoleranță la gluten, alergie la grâu sau boală celiacă, trebuie să se abțină de la grâu în toate formele sale. Aceasta include diverse amidonuri precum orzul, secara, spelta, orzo și cușcuș.

Provocarea este că glutenul poate fi găsit în produse nesuspectate; uneori se strecoară în lista ingredientelor sub denumiri mai puțin evidente, cum ar fi „extract de malț” sau „triticale”.

Așadar, ce alimente neașteptate ascund grâu? Iată câteva surse surprinzătoare de gluten de care trebuie să te ferești, împreună cu alternative pentru a te bucura de alimentele pe care le iubești.

1. Pollock

Pollock, cunoscut și sub numele de surimi sau pseudo-crab, este un pește prelucrat cu mai mulți aditivi. Zahăr, fosfați, arome, coloranți… și amidon. Dacă ai intoleranță la gluten sau suferi de boala celiacă, este mai bine să alegi alt pește. Pollock-ul conține și albuș de ou, ceea ce îl face un aliment surprinzător de eliminat pentru persoanele cu alergie la ou.

Exemplu de listă de ingrediente pentru un pseudocrab: Pollock (pollock, zahăr, sorbitol, fosfat de sodiu), apă, amidon de grâu, albuș de ou lichid, sorbitol, amidon de cartofi, zahăr, mirin (orez, apă, drojdie de sake, zahăr, sare), sare, ulei de soia.

2. Sosul de soia

Sosul de soia este greu de întrecut pentru aroma sa imbatabilă. Cu toate acestea, grâul este adesea folosit în procesul său de fermentare.

Deci, am rămas fără lucruri în care să ne înmuiem sushi-ul? Nu: sosul de soia are alternative fără gluten, cum ar fi sosul tamari sau aminosul de nucă de cocos.

Exemplu de listă de ingrediente a unui sos de soia: apă, soia, grâu, sare, agent de amestecare.

3. Fără carne și seitan

Imitațiile de carne, adică „carnea” pe bază de plante (de exemplu, cârnații și burgerii vegetarieni), sunt o alternativă interesantă la proteinele animale. Cu toate acestea, spre deosebire de proteinele animale, acestea au o listă lungă de ingrediente care nu sunt întotdeauna fără gluten.

Unele mărci de carne falsă adaugă, de asemenea, caragenan. Acesta din urmă este aditiv controversat și potențial pro-inflamator, precum și zahăr, arome și ulei vegetal în produsele lor.

În mod similar, seitanul, adesea folosit pentru a face „fripturi” sau crochete vegane bogate în proteine, este fabricat din gluten de grâu.

Pentru un burger fără carne, fără ingrediente complicate, poți încerca burgeri de fasole, burgeri de linte sau cheeseburgeri portobello. Tofu și tempeh sunt alte opțiuni vegane fără gluten. Verifică lista de ingrediente dacă sunt aromate.

Exemplu de listă de ingrediente a unei chiftele vegane fără gluten: Apă, proteine de soia texturată, gluten de grâu, ulei de canola, ceapă, arome naturale, pulbere de fructe (pară, măr, prună), celuloză modificată, extract de malț, zahăr din trestiet, condimente, caragenan, sare, clorură de potasiu, clorură de magneziu, sulfat de magneziu, făină de orez.

4. Gnocchi

Gnocchi sunt făcute din cartofi, nu-i așa? Da, dar au nevoie de făină pentru a se ține împreună. Vestea bună este că atunci când gătești gnocchi de casă, poți înlocui făina de grâu cu făină universală fără gluten.

Exemplu de listă de ingrediente pentru gnocchi din comerț: piure de cartofi (apă, cartofi, fulgi de cartofi deshidratați, mono- și digliceride vegetale, aromă naturală), făină, amidon de cartofi, făină de orez, sare, condimente, acid lactic, sorbat de potasiu.

5. Sosuri în pliculețe

Sosurile în plicuri (sos brun, sos de piper etc.) sunt practice pentru rapiditatea de preparare. Dar, rareori sunt fără gluten. Ca și în cazul gnocchi-ului, poți înlocui pur și simplu făina de grâu cu făină fără gluten atunci când prepari sos de casă.

Exemplu de listă de ingrediente pentru un sos brun în plic: amidon de porumb, dextroză, proteine hidrolizate de grâu, soia, porumb și canola, făină de grâu îmbogățită, sare, colorant caramel, ulei de canola, pudră de ceapă, substanță solidă de glucoză, extract de drojdie, ierburi, inosinat disodic, guanilat disodic, aromă naturală.