Mănâncă mere în Ajunul Crăciunului. „Un măr pe zi ţine doctorul departe”, aşa sună una dintre cele mai populare zicale. Ei bine, de Crăciun nu ar trebui să îţi lipsească de pe masă coşul cu mere. Se spune că dacă mănânci mere în Ajun vei fi sănătos tot anul.
Fă un cadou în ajunul Crăciunului. Decembrie mai este supranumită şi „luna cadourilor”. E musai să faci măcar un cadou unei persoane dragi, pentru a avea un an prosper.
Împodobeşte-ţi locuinţa cu crenguţe de vâsc. O altă superstiție privitoare la noroc spune că, dacă nu ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul.
Spală-te pe faţă cu apa în care ai pus un ban de argint. În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru e se face pentru a respinge bolile în anul următor, dar şi pentru a avea un an roditor.
Nu stinge lumânările. Lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lăsate să se stingă singure, pentru a avea un an bun.
Pupă-ţi iubitul sub vâsc. În noaptea de Ajun, ia-ţi iubitul şi pupă-l sub vâsc. Astfel te vei asigura că vei mai avea parte de dragoste lui cel puţin până la următorul Ajun.
Nu purta încălţăminte nouă. Ai nişte ghetuţe nou-nouţe pe care abia aştepţi să le porţi? Dacă vrei să nu atragi ghinionul asupra ta nu le purta în zilele de Crăciun.
Primeşte colindătorii! Ascultă colindele şi răsplăteşte-i pe urători cu niște colaci, nuci, mere sau bani. Cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează nu va avea în viitor recoltă bună și nici belșug în casă.
Nu se face curăţenie şi nu se aruncă gunoiul. În zilele de Crăciun nu se spală, nu se face curăţenie şi nu se coase. Dacă munceşti îţi vei alunga singur norocul din casă. Dacă dai cu mătura a doua zi de Crăciun, du gunoiul la pomi, ca să-i ajute să fie roditori. De asemenea, nu tricota, nu coase şi nu spăla de Crăciun. Vine ghinionul peste tine, şi neapărat ţine bani în buzunare.
Împodobește bradul. E semn de reînnoire şi trăinicie. Trebuie să îl pui în același loc ca și anul trecut, astfel ai parte de piedici și scopuri neatinse.
Prima persoană care întră în casă în ziua de Crăciun musai să fie un bărbat. Şi mai ales brunet sau şaten. E aducător de noroc. Dacă e roşcat, e rost de ghinion, iar dacă îţi calcă pragul o femeie aduce ghinion tot anul.
Îţi doreşti să ai noroc în anul ce vine? Pâinea trebuie să stea sub masă, iar pe masă grâul pe care l-ai pus la încolţit de Sf. Andrei.
De pe masă să nu lipsească plăcinta, iar toţi musafirii trebuie să guste din ea pentru a avea un an prosper. Şi nu uita să pui un ban, un inel şi un degetar în plăcintă. Se spune că cine găseşte porţia cu bănuţul va avea noroc, cel care primeşte inelul va avea parte de o nuntă, iar cel care dă peste degetar va avea un an înfloritor din toate punctele de vedere.
Pe 24 spre 25 decembrie, noaptea, lasă uşa larg deschisă ca să iasă spiritele rele din casa ta. (posibil sa iasă și lucrurile de valoare din casa, odată cu spiritele rele)
Ai împrumutat lucruri? Fă bine şi recupează-le în Ajunul Crăciunului, astfel o să tot pierzi în lunile ce urmează.
Dacă încă nu ţi-ai găsit alesul, o vorbă veche din popor spune că îl poţi visa dacă după ce te-ai spălat, în noaptea de Ajun, ascunzi sub pernă un pieptene pe care l-ai uns cu usturoi. Înainte să te culci, bate perna pentru a nu avea o scorpie de soacră, iar sortitul să te peţească cât mai curând. Ia trei frunze sfinţite şi înţeapă-le cu iniţialele a trei dintre admiratori. În noaptea de Ajun pune-le sub pernă şi se spune că persoana cu care îţi vei lega destinul îţi va apărea în vis. În ziua de Crăciun poartă lenjerie roşie, nouă, ca să te iubească şi îndrăgească.