Te-ai întrebat vreodată dacă rondelele din orez expandat sunt sănătoase? Fără gluten și considerate ușoare, rondelele din orez expandat sunt adesea folosite ca alternativă la feliile de pâine, la micul dejun sau ca gustare. Dar sunt acestea sănătoase, sunt bune pentru organism?
Rondelele din orez expandat se adresează celor care doresc să îmbine lejeritatea și răsfățul, să evite glutenul sau să reducă consumul de gluten. Sărace în calorii (30 de calorii pe rondea) și neutre la gust, acestea par a fi o parte ideală a unei diete echilibrate. Dar sunt acestea cu adevărat atât de sănătoase cum se crede?
Rondelele din orez expandat: un aliment ultra transformat
Se pare că acestea nu sunt chiar atât de sănătoase cum se crede. Specialiștii spun că rondelele din orez nu prezintă niciun interes, nici din punct de vedere nutrițional, nici din punct de vedere al gustului. Deși rondelele din orez expandat se bucură de succes în rândul utilizatorilor, ele intră în categoria alimentelor ultra-procesate. Mai exact, ele sunt rezultatul unui proces industrial de fabricație: extrudarea. Boabele de orez sunt supuse unei combinații de căldură, presiune și forfecare mecanică și „această metodă poate degrada anumite vitamine sensibile la căldură, precum B1, B6 și C”, explică nutriționiștii. De asemenea, producătorii pot adăuga arome sau aditivi.
Rondelele din orez expandat sunt lipsite de fibre
Această metodă de fabricație crește, de asemenea, indicele glicemic al alimentelor. După ingerare, nivelul zahărului din sânge crește brusc, pentru a scădea la fel de repede, ceea ce duce la o senzație de oboseală și de foame la scurt timp după aceea. Pe termen lung, consumul excesiv de rondele de orez poate „duce la o rezistență la insulină (hormonul responsabil cu reglarea nivelului de zahăr din sânge) și chiar favoriza apariția diabetului”, avertizează specialiștii.
Ca să nu mai vorbim de faptul că acestea conțin foarte puține fibre. Și totuși, fibrele sunt esențiale pentru un tranzit intestinal sănătos. Ajută la încetinirea absorbției zahărului din sânge și sunt vitale pentru senzația de sațietate. Acesta este motivul pentru care rareori ne limităm consumul la doar două rondele. „Atunci când mâncăm multe, ne simțim adesea mai puțin vinovați spunându-ne că produsul este „light”, dar aceasta este o iluzie”, insistă nutriționiștii. În cele din urmă, la micul dejun sau ca gustare, este mai bine să îți permiți una sau două felii sănătoase de pâine, folosind pâine integrală, de exemplu, care este mai interesantă din punct de vedere nutrițional și mai sățioasă.
Dacă ai de gând să le consumi, alege-le cu grijă
Din fericire, nutriționiștii cred că nu toate rondelele orez ar trebui arătate cu degetul. „Cele făcute din orez brun, de exemplu, și-au păstrat conținutul de fibre. Aceasta contrabalansează indicele glicemic și încetinește trecerea zahărului în sânge”.
Cu toate acestea, cele acoperite cu un strat subțire de ciocolată trebuie evitate. „În acest produs, ai atât conținutul de zahăr al prăjiturii, cât și conținutul de grăsime al ciocolatei”.
Pe scurt, dacă ți se face poftă de mâncare, alege una dintre aceste gustări sănătoase. Dar nu uita să îți compui mesele cu alimente suficient de sățioase. Astfel, nu vei mai simți nevoia să ronțăi tot timpul.