Pentru micul dejun sau o gustare, iarna sau vara, sucurile de fructe și alte smoothie-uri sunt adesea populare. Fie că dorești să îți potolești setea, să te răsfăeți sau să îți faci plinul de vitamine, știi cu adevărat ce bei? Sunt aceste băuturi atât de sănătoase pe cât crezi? Deci, este mai bine să bei smoothie-uri sau sucuri de fructe? Îți vom dezvălui secretele acestor două băuturi pe bază de fructe, astfel încât să știi pe care să o alegi de acum înainte!
Definiție: care este diferența dintre un suc de fructe și un smoothie?
Să începem prin a-ți reaminti ce sunt aceste două băuturi, pentru că modul în care sunt preparate este cel care le determină avantajele și dezavantajele în materie de nutriție.
Sucul de fructe este o băutură obținută prin extragerea sucului dintr-un fruct. Prin urmare, este un lichid, uneori combinat cu pulpă, în funcție de modul în care este preparat. Dacă îl cumperi dintr-un magazin, poți alege între „suc pur” și „suc din concentrat”, dar ambele conțin doar sucul fructului. Atenție însă la nectaruri. Acestea nu sunt sucuri de fructe, ci băuturi foarte dulci preparate din fructe la care s-a adăugat zahăr.
Smoothie provine de la cuvântul englezesc „smooth”, care înseamnă „onctuos”. Prin urmare, această băutură este mai groasă și mai cremoasă decât un suc de fructe. Într-un smoothie, fructele sunt amestecate, pasate și uneori combinate cu alte ingrediente, cum ar fi lapte, iaurt, cereale sau semințe oleaginoase.
Suc de fructe vs smoothie, care este mai sănătos?
O diferență nutrițională esențială: conținutul de fibre
Diferența majoră dintre un suc de fructe și un smoothie este conținutul lor de fibre. Această diferență este legată de procesul lor de preparare.
Smoothie-urile păstrează toate fibrele din fructe deoarece acestea sunt amestecate.
Chiar și 100% pure sau proaspăt stoarse, sucurile de fructe conțin foarte puține fibre. Asta deoarece modul lor de preparare constă în recuperarea doar a sucului din fruct. O portocală întreagă conține 2,2 g de fibre la 100 g, față de doar 0,28 g în sucul său!
Rolul fibrelor în nivelul zahărului din sânge
Fibrele sunt o parte inestimabilă a dietei. Favorizează senzația de sațietate și reglează absorbția zaharurilor prin formarea unui gel în intestin, creând o barieră protectoare împotriva variațiilor bruște ale nivelului de zahăr din sânge. Acestea ajută la reducerea absorbției de zaharuri și grăsimi, sunt o sursă de prebiotice pentru microbiota intestinală și contribuie, de asemenea, la senzația de sațietate.
În plus, multe rețete de smoothie includ ingrediente bogate în fibre, cum ar fi semințele de chia și de in, care sporesc conținutul de fibre al smoothie-urilor, făcându-le și mai satisfăcătoare și pline de beneficii pentru sănătate.
Nivelurile de zahăr și impactul glicemic
Atunci când consumi fructe, zahărul pe care îl conțin este absorbit lent în sânge datorită fibrelor. Prin urmare, impactul fructelor asupra nivelului de zahăr din sânge este scăzut, astfel încât acestea nu provoacă pofta de zahăr și au un efect de sațietate.
În schimb, atunci când se prepară suc de fructe, fibrele sunt eliminate, rămânând doar zahărul și apa. Consumul de suc de fructe înseamnă, prin urmare, ingerarea de apă și zahăr care sunt direct accesibile, ceea ce va provoca o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. O porție de 200 ml de suc de portocale conține de două ori mai multe calorii și zahăr decât o portocală și de patru ori mai puține fibre.
Smoothie-urile au, prin urmare, un avantaj semnificativ. Păstrează fibrele din fructe, ceea ce asigură o eliberare treptată a zahărului în sânge. În plus, multe rețete de smoothie combină legumele cu fructele, contribuind la reducerea încărcăturii glicemice a acestor băuturi.