Un studiu științific dezvăluie că ora la care luăm micul dejun ar putea avea o influență asupra speranței noastre de viață.
Nu degeaba se repetă adesea. Micul dejun rămâne cea mai importantă masă a zilei. Dar ceea ce se spune mai puțin este că ora la care îl iei ar avea, de asemenea, un rol determinant asupra sănătății tale. Un studiu recent publicat în Communications Medicine arată că amânarea primei mese a zilei ar putea avea consecințe îngrijorătoare asupra speranței noastre de viață. Cercetătorii avertizează că luarea micului dejun prea târziu ar fi asociată cu o mortalitate mai ridicată.
De ce trebuie să evităm să luăm micul dejun prea târziu?
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au studiat timp de aproape douăzeci de ani obiceiurile alimentare a 3.000 de britanici cu vârste cuprinse între 42 și 94 de ani. Scopul lor era de a determina dacă ora micului dejun are o influență asupra speranței noastre de viață. Rezultatele au arătat că persoanele care amână această masă sunt mai expuse la multiple riscuri pentru sănătate. Riscuri care depășesc cu mult simpla oboseală matinală.
Analizele de sânge ale participanților au arătat că persoanele care se trezesc târziu, sau cel puțin cele care amână prea mult prima masă, prezintă o mortalitate mai ridicată. „Bolile fizice și psihologice, în special oboseala, problemele de sănătate orală, depresia, anxietatea și multimorbiditatea, sunt asociate în principal cu un mic dejun mai târziu”, au remarcat autorii.
Persoanele care se culcă târziu în vizor
Cercetătorii explică, de asemenea, că această tendință afectează în special persoanele care se culcă târziu. Adică persoanele care își amână în mod natural toate mesele. „Rezultatele noastre arată că amânarea micului dejun este asociată cu probleme de sănătate și cu o creștere a riscului de mortalitate la persoanele în vârstă. Aceste date dau un nou sens zicalei potrivit căreia micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. În special pentru persoanele în vârstă”, rezumă unul dintre ei.
În fața acestor rezultate, experții insistă asupra importanței menținerii unor ore regulate pentru mese. Sfatul lor? Nu sări peste micul dejun. Mai mult, evită să îl amâni prea târziu dimineața. După cum subliniază studiul, „încurajarea persoanelor în vârstă să mențină ore regulate pentru mese ar putea deveni o componentă importantă a strategiilor de promovare a îmbătrânirii în condiții bune de sănătate”.
Obiceiurile românilor amenințate de evoluția stilului de viață
Recomandările nutriționale par să fie deosebit de adaptate la concluziile acestui studiu. Nutriționiștii recomandă să se ia micul dejun la aproximativ o oră după trezire. În mod ideal între orele 6 și 9, urmat de prânz între orele 12 și 13 și de cină între orele 18 și 18:30. Această structurare temporală, cu un interval de 4-5 ore între fiecare masă, permite organismului să regleze mai bine aportul alimentar. Dar și să evite tulburările metabolice.
Un mic dejun echilibrat trebuie să includă o sursă de proteine. Dar și un aliment din cereale, un fruct proaspăt și o băutură, conform recomandărilor. Consumul de proteine dimineața îmbunătățește în special senzația de sațietate, capacitățile cognitive și ajută la stabilizarea indicelui de masă corporală. Cu toate acestea, obiceiurile evoluează în România. Există o creștere a gustărilor și a consumului alimentar neregulat, în special în perioada de telemuncă, ceea ce pune în discuție această organizare tradițională, totuși benefică pentru sănătate.