Știi care sunt cele mai sănătoase uleiuri din lume? Rapiță, floarea-soarelui, măsline, nucă de cocos, semințe de in… Acestea sunt doar câteva dintre uleiurile vândute în supermarketuri și mici magazine alimentare. Dar știi care sunt cele mai sănătoase uleiuri?
Nu toate uleiurile sunt bune pentru gătit, dressing sau chiar prăjit, din cauza toxicității lor. Pe de altă parte, unele uleiuri conțin substanțe nutritive ideale pentru sănătate, cum ar fi omega-3. Acesta este cazul uleiului de măsline, de exemplu. În acest articol, află care uleiuri sunt cele mai sănătoase pentru organismul tău.
Ce este un ulei?
Înainte de a analiza cele mai sănătoase uleiuri, trebuie să știi că un ulei conține lipide, precum și vitamine și antioxidanți. De asemenea, acestea sunt alcătuite din acizi grași, împărțiți în trei familii:
-acizi grași saturați
-acizi grași polinesaturați (omega-3 și omega-6)
-acizi grași mononesaturați (omega-9)
Cantitatea lor poate varia de la un ulei la altul, motiv pentru care unele sunt mai sănătoase decât altele. Pe de o parte, este esențial să se limiteze aportul din prima familie, acizii grași saturați, care se găsesc în general în grăsimile animale, deoarece pot crește riscul de colesterol și de boli cardiovasculare. Pe de altă parte, este recomandat să echilibrăm aportul de omega-3 și omega-6, ambele fiind esențiale pentru o bună sănătate. Cu toate acestea, consumăm mai mult omega-6 decât omega-3. Trebuie să acordăm atenție uleiurilor vegetale pe care le consumăm pentru a obține un aport bun de omega-3.
Uleiul de măsline, aliatul sănătății tale, unul din cele mai sănătoase uleiuri
Uleiul de măsline este cu siguranță cel mai accesibil ulei în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate. Acesta conține omega-9. Beneficiile omega-9 sunt numeroase: protejează organismul împotriva anumitor boli, inclusiv cancerul, colesterolul și bolile cardiovasculare. Uleiul de măsline conține, de asemenea, vitamina A, vitamina D și vitamina E, mai ales atunci când este virgin, extravirgin sau organic.
Acest ulei poate fi folosit în vinegretă sau pentru gătit, dar nu pentru prăjit: devine toxic peste 200°C.
Uleiul din semințe de in, antiinflamator
Uleiul virgin de in conține toate omega, în special omega 3, în comparație cu alte uleiuri vegetale. Acesta este motivul pentru care este considerat a fi antiinflamator. Deși trebuie consumat doar rece, este adesea folosit ca supliment alimentar în cazul în care ai o carență de omega-3 sau suferi de probleme cardiace. Unele studii au arătat, de asemenea, că îmbunătățește starea de sănătate a pacienților cu Alzheimer. O lingură de ulei de semințe de in pe o salată sau pe pește la abur îți va face foarte bine!
În sfârșit, omega-9, un acid mononesaturat, poate contribui la prevenirea anumitor boli dacă nu este consumat în cantități excesive.
În cele din urmă, uleiul de in este uneori utilizat ca produs cosmetic, deoarece hidratează și calmează pielea iritată, fie din cauza eczemelor, fie pur și simplu a sensibilității la elemente.
Ulei de nucă pentru o aromă mai puternică
Ca și uleiul de in, uleiul de nucă este bogat în omega-3, iar echilibrul cu omega-6 pe care îl conține este considerat bun. De asemenea, conține vitamina E, care reduce îmbătrânirea celulară.
Pentru a-și păstra toate calitățile, uleiul virgin de nucă trebuie consumat numai rece. Îți recomandăm insistent să îl păstrezi într-un loc răcoros pentru a preveni deteriorarea sa.
Dar faimosul ulei de nucă de cocos?
Uleiul de cocos este un produs de vis: cu gustul său exotic și culoarea sa frumoasă, mărcile îi ademenesc pe potențialii clienți cu nenumăratele beneficii ale uleiului de cocos. Dar este adevărat sau este pur marketing?
Problema cu uleiul de nucă de cocos este că este bogat în acizi grași saturați, la fel ca grăsimea animală, și spre deosebire de toate celelalte uleiuri vegetale. Uleiul de cocos poate adăuga puțină aromă mâncărurilor tale, dar nu are niciun fel de beneficii pentru sănătate. De fapt, opusul poate fi adevărat dacă consumi prea mult. Așadar, uleiul de cocos este mai bine să fie folosit ocazional, dacă ești sănătos.
Care uleiuri sunt cele mai sănătoase, în funcție de modul în care sunt folosite?
Așadar, ce ulei ar trebui să folosești și când? Pentru gătit, recomandăm un ulei care poate rezista la o temperatură de 180°C. Uleiul de măsline, uleiul de rapiță sau uleiul de struguri sunt alegeri bune. Pentru prăjit, uită de uleiul de măsline și opteză pentru uleiul de rapiță. De asemenea, poți folosi ulei de floarea-soarelui sau de arahide, care rezistă bine la temperaturi foarte ridicate. Toate uleiurile pot fi folosite reci, de exemplu în vinegretă. Pentru sănătatea ta, alege uleiul de măsline, uleiul de in, uleiul de nucă și chiar uleiul de rapiță.