Soluții naturale contra stresului

Photo of author

By Ramona Fustos

Cauți soluții naturale contra stresului? Este foarte posibil să combatem stresul în mod natural atunci când acesta apare din când în când, în timpul unor evenimente sau perioade dificile. Remediile naturale pot fi luate în considerare și în cazul stresului cronic, în completarea tratamentului convențional și de comun acord cu medicul tău.

Plantele, una din cele mai bune soluții naturale contra stresului

Unele plante au proprietăți antistres. Acest lucru este valabil în special pentru valeriană și mușețel. Acestea pot fi administrate sub formă de infuzii, tincturi sau capsule. Rhodiola este o altă plantă care poate contribui la creșterea rezistenței la stres. Ea acționează prin reglarea nivelului de cortizol, un hormon implicat în răspunsul la stres.

Activitatea fizică

Activitatea fizică are un efect antidepresiv și relaxant prin producerea de endorfine, hormoni ai stării de bine care relaxează imediat corpul și mintea. De asemenea, ajută la slăbirea și tonifierea corpului, sporind stima de sine și starea de bine.

Sportul este deci excelent pentru sănătate, dar și pentru reducerea nivelului de stres. Potrivit mai multor studii, o activitate fizică regulată ajută organismul să reducă nivelul de cortizol, cunoscut și ca hormonul stresului, eliberând în același timp endorfine.

În cazurile de stres cronic, este foarte recomandat să faci o pauză pentru a te relaxa. Aceasta poate implica mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau înotul. Important este să practici această activitate în mod regulat pentru a culege beneficiile și a simți o stare de bine.

Uleiul esențial de lavandă, printre cele mai bune soluții naturale contra stresului

Uleiul esențial de lavandă fină este de mult timp renumit pentru beneficiile sale pentru sănătate, în special în sfera emoțională. Adaugă câteva picături de ulei esențial de lavandă în gelul de duș neparfumat din baie pentru un moment de relaxare. Dacă ai probleme cu somnul, poți, de asemenea, să pui 1-3 picături pe fața de pernă înainte de a merge la culcare.

Respirația

Respirația joacă un rol vital în gestionarea stresului. Anumite exerciții de respirație te ajută să te liniștești rapid. Unul dintre cele mai cunoscute este modelul de respirație 4-7-8: golește complet plămânii cu o expirație lentă, apoi inspiră până la 4, ține-ți respirația până la 7 și expiră încet până la 8.

Căldura

Frigul tinde să crească tensiunea musculară. Pentru a reduce anxietatea, optează pentru căldură: bea ceai fierbinte, fă saună, fă o baie etc. Orice lucru care ridică temperatura va relaxa corpul și mintea, sporind senzația de bunăstare.

Meditația

Meditația este o modalitate excelentă de a reduce stresul și de a elibera tensiunea. Pe cont propriu sau împreună cu un antrenor, poți dedica câteva minute pe zi meditației și trateaz-o ca pe o artă de a trăi în seninătate, care te ajută să te îndepărtezi de toate sursele de tensiune. Meditația este recomandată și copiilor nervoși pentru a le reduce stresul.

Alimente bogate în omega-3

Un studiu a arătat că studenții cu un aport ridicat de omega-3 au avut mai puțină anxietate înainte de a susține un examen decât studenții fără aport de omega-3. Cele mai bune surse naturale de acizi grași sunt peștii grași de apă rece, cum ar fi somonul. Anșoa, sardine și midii conțin, de asemenea, o cantitate mare.

Gândește pozitiv

O persoană stresată este o persoană care anticipează și își imaginează în mod constant cele mai rele scenarii – acest lucru este cunoscut sub numele de „gândire catastrofală”. Cel mai bine ar fi să raționalizezi și, dacă este posibil, să gândești pozitiv, deoarece modul în care abordezi lucrurile are un impact asupra lor…