Cauți rețete de smoothie-uri energizante? Vrei zile mai tonice? Înlocuiește în acest caz micul dejun sau o altă masă cu un smoothie pentru a te umple de vitamine, minerale și oligoelemente. O alternativă sănătoasă, ușor de digerat și delicioasă pentru a-ți crește aportul nutrițional într-un singur pahar. Iată care sunt superalimentele cu proprietăți tonifiante, cu o selecție de rețete revitalizante.
Care sunt beneficiile lor?
Iată lista principalelor beneficii ale smoothie-urilor:
Îmbunătățesc tranzitul datorită bogăției lor în fibre: Aceste fibre ajută la înmuierea scaunelor și la facilitarea evacuării acestora. Ele stimulează de asemenea mișcarea mușchilor intestinali, favorizând un tranzit regulat și prevenind constipația.
Sunt bogate în vitamine și minerale esențiale. Vitamina C este una dintre cele mai comune aporturi în smoothie-uri, datorită fructelor precum citricele, kiwi-urile sau fructele de pădure. Acest antioxidant puternic contribuie la întărirea sistemului imunitar, la producția de colagen și la o mai bună absorbție a fierului. În funcție de ingredientele alese, smoothie-urile pot conține, de asemenea, provitamina A (beta-caroten), esențială pentru sănătatea pielii, precum și vitaminele E. În ceea ce privește mineralele, legumele precum spanacul sau kale-ul aduc fier vegetal, în timp ce unele fructe uscate sau banana furnizează magneziu, care participă la reglarea stresului și la transmiterea semnalelor nervoase.
Ele ajută la menținerea hidratării datorită conținutului lor ridicat de apă: Smoothie-urile încurajează consumul de lichide pe parcursul întregii zile. Ele permit atingerea necesarului zilnic de apă într-un mod plăcut și diversificat.
Ele oferă o senzație de sațietate durabilă: în special datorită bogăției lor în fibre. Ele favorizează controlul poftelor și evită ronțăiala.
Ce ingrediente să preferi în smoothie-uri?
Perfecte pentru a stimula energia înainte sau după sport, în timpul unei oboseli trecătoare sau pentru a stimula organismul zilnic, mizați pe superalimente pline de nutrienți.
Maca
Maca este un superaliment venit din Anzii peruani care stimulează vitalitatea și tonusul, și combate oboseala. Antistres și antioxidantă, această rădăcină adaptogenă întărește de asemenea sistemul imunitar.
Ghimbir
Altă rădăcină cu virtuți stimulante, ghimbirul luptă împotriva stărilor de oboseală pentru un efect revitalizant.
Acerola
Acerola este o un fruct micde culoare roșie care seamănă foarte mult cu o cireașă, cunoscută pentru potențialul său puternic antioxidant, conține de 20 până la 30 de ori mai multă vitamina C decât un kiwi.
Camumu
Provine din aceeași familie cu guava. Fructele sale conțin o cantitate foarte mare de vitamina C și ar fi de 20 până la 30 de ori mai concentrate în vitamina C decât un kiwi.
Kiwi
Bogat în vitaminele C, E și K, kiwi este un concentrat de vitamine care ajută la revitalizarea organismului, mai ales atunci când este consumat pe stomacul gol. Este, de asemenea, bogat în fibre, ceea ce ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal.
Unele legume verzi. Pătrunjelul, spanacul sau cresonul, sunt de asemenea bogate în vitamina C și ușor de integrat într-o băutură mixată pentru un impuls nutrițional eficient.
Smoothie proteic
Spirulina
Natural bogată în proteine, minerale, acizi grași esențiali și vitamine, Spirulina este larg cunoscută pentru proprietățile sale nutriționale. Adesea denumită algă albastră sau algă albastră-verzui, Spirulina este de fapt o cianobacterie microscopică dotată cu un conținut interesant de clorofilă și ficocianină cu proprietăți antioxidante.
Semințe de Chia
Particular bogate în nutrienți datorită unei cantități mari de fibre, proteine, carbohidrați, lipide, fier și potasiu, semințele de Chia reprezintă o sursă de energie foarte interesantă. Ele sunt potrivite pentru sportivi, îmbunătățind rezistența, dezvoltarea masei musculare și recuperarea după sport. Semințele de cânepă oferă, de asemenea, o sursă excelentă de energie durabilă datorită bogăției lor în proteine. Foarte apreciate pentru calitățile lor nutriționale și efectul asupra tranzitului, aceste mici semințe bogate în fibre și acizi grași esențiali de tip omega-3 sunt, de asemenea, o sursă interesantă de proteine. În plus, aceste semințe mucilaginoase au particularitatea de a se umfla în prezența lichidului, ceea ce permite crearea unor texturi gelificate originale pentru rețetele tale!
Banana: Ingredient-cheie în majoritatea smoothie-urilor datorită capacității sale de a face băuturile cremoase și de a oferi o sursă naturală de zahăr, banana aduce de asemenea un impuls imediat și de durată.