Sistemul imunitar- cum îl întărești prin alimentație?

Photo of author

By Ramona Fustos

Să-ți întărești sistemul imunitar prin alimentație? O idee bună pentru a te proteja de viruși și boli care ne invadează pe tot parcursul anului, mai ales iarna!

Răceală, angină, gripă, gastroenterită… Te îmbolnăvești des iarna? Poate ar fi bine să îți întărești apărarea naturală! Cum? Mâncând! Alimentația te poate ajuta să îți stimulezi sistemul imunitar și să te protejezi de viruși și boli. Care sunt alimentele care îți pot întări sistemul imunitar? În schimb, care sunt cele care  slăbesc sistemul imunitar?

Apărarea naturală și alimentația: care este legătura?

Consolidează apărarea naturală pentru a te proteja de boli. Răceală, angină, gripă, gastroenterită… Atâtea afecțiuni care afectează milioane de oameni în timpul iernii. Uneori, vina o poartă un sistem imunitar slăbit, care nu protejează organismul împotriva bacteriilor…

Întărirea apărării naturale în timpul sezonului rece este cea mai bună metodă de a te proteja împotriva virușilor și bolilor. Cum? Adoptând o alimentație sănătoasă și echilibrată, bogată în nutrienți buni!

Nutriția, aliata unui sistem imunitar puternic

Știai asta? Organismul are nevoie de un aport ridicat de nutrienți buni pentru a-și întări în mod natural apărarea imunitară. Nutriția este, așadar, aliatul unui sistem imunitar întărit… și al unei sănătăți de fier pe tot parcursul anului

Vestea bună este că anumite alimente pe care le consumăm în mod obișnuit ne permit să ne întărim și să ne stimulăm apărarea naturală. Acestea trebuie integrate în mod regulat în mesele noastre pentru a rămâne sănătoși și a evita îmbolnăvirea.

Ce alimentație să adoptăm pentru a ne întări sistemul imunitar?

1. Fructele și legumele

Deși beneficiile lor pentru sănătate nu mai sunt de la sine înțelese, trebuie să știi că fructele și legumele sunt esențiale pentru un sistem imunitar puternic. Citricele, kiwi, ardeii, broccoli și spanacul, de exemplu, sunt bogate în vitamina C, care contribuie la funcționarea normală a apărării naturale. Avocado, murele și mazărea sunt surse excelente de zinc, care favorizează creșterea, maturizarea și activitatea celulelor imunitare.

2. Fructele cu coajă și semințele

Este recomandat să consumi o mână la fiecare patru ore. Fructele cu coajă lemnoasă și semințele sunt, într-adevăr, aliați ai unui sistem imunitar puternic. Nucile conțin vitamina B6, semințele de floarea-soarelui și de dovleac conțin vitamine din grupa B, dar și cupru, fier și zinc… Pe scurt, vitamine și minerale care ajută la protejarea împotriva microbilor!

3. Carnea și produsele din pește

Fier, zinc, cupru și vitamina B6: carnea întărește, de asemenea, apărarea naturală a organismului. Același lucru este valabil și pentru produsele din pește, care conțin vitamina B12, care contribuie la menținerea unei răspunsuri imunitare normale! Consumă carne, păsări, pește, fructe de mare și crustacee dacă dorești să rămâi sănătos!

4. Pâinea și cerealele

Cu cât sunt mai integrale, cu atât mai bine. Pâinea integrală și cerealele precum ovăzul, grâul și orezul brun sunt surse excelente de vitamine din grupa B care, să nu uităm, stimulează apărarea naturală.

5. Iaurtul și probioticele

Intestinul este primul organ imunitar al organismului. Pentru a-l menține în echilibru, esențial pentru sănătatea ta, trebuie să consumi regulat probiotice, microorganisme care acționează asupra aparatului digestiv și asupra compoziției florei intestinale.

6. Leguminoasele

Năutul, fasolea, lintea și alte leguminoase sunt mult mai mult decât superalimente: lizina pe care o conțin stimulează producția de anticorpi, ceea ce are ca scop întărirea apărării naturale a organismului!

7. Ceaiul verde

Antioxidanții sunt substanțe chimice care ajută organismul nostru să reziste mai bine infecțiilor. Vestea bună este că ceaiul verde, bogat în flavonoide, un grup de polifenoli recunoscuți pentru activitățile lor antioxidante, poate, de asemenea, să ne întărească apărarea imunitară.

8. Cacao

Iubitorii de ciocolată vor fi încântați. Ciocolata nu este numai bună pentru moral, ci și pentru sistemul nostru imunitar. Cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât ciocolata are o activitate antiinflamatoare mai puternică, necesară pentru apărarea naturală solidă.

9. Usturoiul

Proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii îl fac un aliat redutabil al sistemului imunitar. Adaugă deci usturoi în rețetele tale.

10. Mierea

Mierea ne protejează de viruși și boli datorită compușilor antiseptici pe care îi conține, capabili să omoare anumite microorganisme.

Ce alimente slăbesc apărarea naturală a organismului?

În schimb, anumite alimente slăbesc apărarea naturală a organismului și ne fac mai vulnerabili în fața microbilor care circulă. Toate produsele procesate (mâncăruri congelate, biscuiți și prăjituri industriale, mezeluri etc.) trebuie evitate dacă dorești să rămâi sănătos.

De asemenea, alcoolul și băuturile carbogazoase sunt dușmanii unui sistem imunitar puternic. Încearcă să le limitezi cât mai mult posibil.