Simptome sau semne ale unei probleme cu tiroida

Photo of author

By Ramona Fustos

Problemele cu tiroida sunt destul de numeroase, dar nu sunt mereu diagnosticate așa cum trebuie. Luare în greutate, oboseală, deprimare, insomnii…. Iată o mulțime de factori care pot indica faptul că tiroida nu funcționează așa cum trebuie.

Care este rolul tiroidei? 

Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture situată chiar la baza gâtului și în fața traheei. Nu este vizibilă, dar poate fi palpată pentru a detecta anomalii.

Are între 4 și 5 cm în diametru și este situată sub pielea gâtului. Are forma unei aripi de fluture, pentru că este situată de o parte și de alta a gâtului, cu doi lobi care sunt conectați printr-o parte centrală numită istm.

Acesta joacă un rol esențial în buna funcționare a organismului, producând doi hormoni, T4 (tiroxina) și T3 (triiodotironina), care reglează metabolismul de bază. 

Acești hormoni afectează o serie de funcții corporale vitale, inclusiv ritmul cardiac, rata la care sunt arse caloriile, pielea, creșterea, producția de căldură, fertilitatea, digestia și așa mai departe.

Semnele care arată o dereglare a tiroidei sunt numeroase și se pot cumula. Iată care sunt acestea.

Mărirea volumului tiroidei

Persoanele care suferă de probleme legate de tiroidă pot să observe un volum care se mărește la nivelul glandei. Atunci când se palpează, se pot regăsi mase care se numesc noduli. În perioadele de inflamare, tiroida poate să fie dureroasă.

O mărire a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale. Atunci când glanda tiroidiană produce hormoni în exces, frecvența cardiacă se poate accelera și poate să fie însoțită de palpitații sau de tensiune arterială.

Hipertensiunea este un simptom frecvent al hipertiroidei. Iar din contră, hipotiroidismul poate duce la o scădere a tensiunii arteriale.

Transpirație excesivă

Deoarece glanda tiroidă este responsabilă pentru controlul temperaturii corpului, dereglarea acesteia poate provoca intoleranță la căldură, în special în cazul hipertiroidismului: supraproducția de hormoni accelerează metabolismul și, prin urmare, crește căldura în organism. Transpirația este deci un mecanism natural de menținere a unei temperaturi stabile.

Nervozitate sau anxietate

Sentimentele de nervozitate sau de anxietate, chiar și de iritabilitate pot să fie și ele un semn al unei probleme cu tiroida. Acest lucru se poate explica prin faptul că metabolismul se accelerează, dar și ritmul cardiac și sistemul nervos este afectat.

Insomnii și probleme cu somnul

Dificultăți de adormire, insomnia, treziri nocturne… problemele cu somnul sunt și ele semnul unei probleme cu tiroida, hipertiroidismul. Sunt cauzate mai ales de mărirea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale, un lucru care poate afecta metabolismul, accelerându-l în mod constant.

Pierderea sau creșterea bruscă în greutate

Deoarece tiroida joacă un rol esențial în menținerea greutății corporale, disfuncția sa duce, în general, la variații de greutate. Prin urmare, dacă, în ciuda unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice regulate, observi o creștere bruscă în greutate, aceasta se poate datora faptului că tiroida încetinește metabolismul. 

În mod similar, dacă mănânci mult, ca patru, fără să faci niciun sport, și observi o scădere inexplicabilă în greutate, cel mai bine este să consulți un medic, deoarece acesta este un simptom cunoscut al hipertiroidismului.