Sfântul Proroc Isaia

Photo of author

By Adrian Serban

Sfântul Proroc Isaia este una dintre cele mai mari și luminoase figuri ale Vechiului Testament, venerat în Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 9 mai. Viața și scrierile sale, dar mai ales curajul și profunzimea mesajului său, îl așază între cei mai mari profeți trimiși de Dumnezeu poporului Israel. Trăind cu peste șapte secole înainte de Iisus Hristos, Isaia a fost nu doar martorul vremurilor tulburi prin care trecea regatul Iuda, ci și vestitorul celor mai importante evenimente din istoria mântuirii: Nașterea Domnului, pătimirea Sa și a doua venire.

Origini nobile și chemarea la prorocie

Isaia era din Ierusalim și, potrivit tradiției, provenea dintr-o familie cu sânge împărătesc. Tatăl său, Amos era frate cu regele Amesie, ceea ce însemna că Isaia avea o legătură directă cu dinastia regilor lui Iuda. Crescut în frica de Dumnezeu și în cunoașterea Legii, Isaia s-a căsătorit cu o femeie evlavioasă, numită „prorociță” atât pentru viața ei aleasă, cât și pentru darul profetic primit de la Dumnezeu. Împreună au avut copii, iar unul dintre ei, Iacov, este amintit în prorocia sa.

Chemarea lui Isaia la slujirea profetică a fost marcată de o vedenie copleșitoare. El L-a văzut pe Dumnezeu șezând pe un scaun înalt, înconjurat de serafimi care cântau: „Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul Savaot!”. Înspăimântat de vedenie și conștient de necurăția buzelor sale, Isaia a fost curățit de un serafim care i-a atins buzele cu un cărbune aprins luat de pe altar. Apoi a auzit glasul Domnului întrebând: „Pe cine voi trimite?”. Isaia a răspuns cu hotărâre: „Iată-mă, trimite-mă pe mine!”

O misiune profetică aspră

Isaia a fost activ ca proroc în timpul domniei a cinci regi ai Iudeii: Azaria (Ozia), Ioatam, Ahaz, Ezechia și Manase. În acest interval, el a fost neobosit în chemarea poporului la pocăință și întoarcerea la Dumnezeu. A avertizat împotriva păcatelor și a ipocriziei, a criticat cu asprime nedreptățile sociale și abaterile religioase, fără să se teamă de autorități sau de consecințe. De aceea a fost adesea considerat incomod și periculos de către dregători.

Nu doar viața sa, ci și lucrarea sa profetică sunt remarcabile. Cartea prorociei lui Isaia este una dintre cele mai profunde și poetice din întreaga Biblie. Ea se bucură de o poziție aparte în tradiția iudaică și creștină, fiind citată frecvent în Noul Testament. A fost supranumit „Evanghelistul Vechiului Testament” tocmai pentru claritatea și exactitatea cu care a profețit despre Mesia.

Proorocii mesianice: între Naștere și Pătimire

Cele mai cunoscute și tulburătoare prorocii ale lui Isaia sunt cele despre venirea Mântuitorului. În capitolul 7, el anunță Nașterea Domnului dintr-o fecioară: Pentru aceasta Domnul meu vă va da un semn: Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu şi vor chema numele lui Emanuel.” (Isaia 7, 14). Aceasta este una dintre cele mai directe prevestiri ale Nașterii Domnului din Sfânta Scriptură.

De asemenea, în capitolele 50-53, Isaia descrie cu o precizie tulburătoare Pătimirea Robului Domnului – o imagine profetică a lui Iisus Hristos. El vorbește despre suferințele, batjocura, răstignirea și jertfa Sa pentru păcatele lumii, mult înainte ca evenimentele să se întâmple. Capitolul 53 este considerat de mulți teologi ca fiind „inima” Vechiului Testament, o prefigurare clară a mântuirii aduse de Iisus Hristos.

Nu în ultimul rând, Isaia a vorbit și despre sfârșitul lumii și a doua venire a Domnului, arătând împlinirea finală a dreptății divine și restaurarea Împărăției lui Dumnezeu.

Curajul mărturisirii și mucenicia

Plin de îndrăzneală și dăruire, Isaia nu a tăcut nici în fața tiraniei regelui Manase, fiul lui Ezechia. Acesta, orbit de necredință și idolatrie, nu a suportat mustrările profetului și a poruncit uciderea lui. Isaia a fost prins și tăiat cu ferăstrăul în câmp, sfârșindu-și viața ca martir. Tradiția spune că înainte de moarte, sleit de puteri și leșinând de sete, Isaia s-a rugat lui Dumnezeu, iar din rugăciunea lui a izvorât din nou apa din Siloam – un izvor miraculos care se arăta doar când era nevoie și doar pentru cei aleși.

Trupul său a fost îngropat aproape de acest izvor, într-un loc numit Aroil, aproape de mormintele regilor. Mai târziu, moaștele lui au fost mutate la Constantinopol și apoi așezate în biserica Sfântului Mucenic Lavrentie, unde au fost cinstite cu mare evlavie.

Moștenirea spirituală

Cartea Proorocului Isaia, scrisă într-o limbă ebraică literară, limpede și solemnă, este una dintre cele mai citite și interpretate cărți ale Scripturii. Domnul Iisus Hristos însuși a citat din ea în sinagoga din Nazaret, la începutul lucrării Sale publice. După ce a citit pasajul: Duhul Domnului este peste Mine, că Domnul M-a uns să binevestesc săracilor, M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc celor robiţi slobozire şi celor prinşi în război libertate; (Isaia 61,1), Iisus a spus: Şi El a început a zice către ei: Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta în urechile voastre. (Luca 4, 21), marcând începutul misiunii Sale mesianice în deplină consonanță cu prorocia lui Isaia.

Pentru Biserica Ortodoxă, Isaia rămâne nu doar un mare proroc, ci un model de curaj, statornicie și fidelitate față de Dumnezeu. Mesajul său este mereu actual: chemarea la pocăință, apărarea dreptății și credința în mântuirea prin Mesia.

Viața și lucrarea Sfântului Proroc Isaia sunt o sinteză a chemării profetice: slujirea cu toată ființa, asumarea suferinței pentru adevăr și vestirea unei speranțe care trece dincolo de moarte

De aceea, pomenirea lui nu este doar un act de cinstire a trecutului, ci o reamintire vie a misiunii fiecăruia dintre noi de a fi „glasuri” ale adevărului lui Dumnezeu în lume. Isaia nu a fost doar un vizionar, ci un om al faptelor, care a trăit ceea ce a vestit – și a murit pentru ceea ce a crezut. Iar moștenirea sa rămâne temelia pe care se sprijină profeția mesianică a Bisericii.

Condacul Sfântului Proroc Isaia

Glasul 2

Pe cea întru rugăciuni…

Primind darul proorociri, proorocule şi mucenice Isaia, de Dumnezeu propovăduitorule, tuturor de faţă ai arătat întruparea Domnului la toate marginile pământului cu glas mare strigând: Iată, Fecioara în pântece va lua.

Troparul Sfântului Proroc Isaia

Glas 2

A prorocului Tău Isaia, pomenirea, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Sfinte Prorocule Isaia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii!