Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește cu solemnitate pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, cunoscut în popor ca „Purtătorul de biruință”. Un sfânt iubit deopotrivă de călugări și ostași, de țărani și intelectuali, Sfântul Gheorghe este mai mult decât un personaj istoric sau un simbol al curajului creștin – el este un exemplu viu de credință, fermitate și jertfă pentru Iisus Hristos.
Cine a fost Sfântul Gheorghe?
Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină de rang înalt. Tatăl său a fost martirizat pentru credință, iar mama lui l-a crescut în frică de Dumnezeu. De tânăr, Gheorghe s-a remarcat în rândurile armatei romane, ajungând până la rangul de comis în vremea împăratului Dioclețian, unul dintre cei mai aprigi persecutori ai creștinilor.
În momentul în care împăratul a început campania sa de prigoană împotriva creștinilor, Sfântul Gheorghe a ales fără ezitare partea lui Hristos. A declarat deschis că este creștin și a refuzat categoric să jertfească idolilor, ceea ce i-a adus imediat persecuții cumplite. A fost torturat cu cruzime, aruncat în varniță, tras pe roata cu fiare, încălțat cu sandale de fier cu cuie și obligat să alerge. Niciuna dintre aceste chinuri nu i-a zdruncinat credința – dimpotrivă, fiecare minune care însoțea suferințele sale aducea alți oameni la Hristos.
Curajul mărturisirii și jertfa
În fața unei lumi idolatre și crude, Sfântul Gheorghe a rămas neclintit. L-a înfruntat pe împărat și pe toți cei ce se închinau idolilor, demonstrând cu puterea credinței sale că Dumnezeul creștinilor este viu. Una dintre cele mai impresionante minuni este învierea unui mort de trei sute de ani, lucru care i-a făcut pe mulți păgâni să creadă în Iisus Hristos. Între aceștia se numără și Glicherie, care, primind viață boul său prin rugăciunea sfântului, a crezut și a murit ca mucenic.
Alături de Sfântul Gheorghe a venit la credință și împărăteasa Alexandra. Mărturisindu-L pe Iisus Hristos, a fost și ea osândită la moarte, dar și-a dat sufletul în temniță, rugându-se. Acești oameni nu au fost simpli spectator – ci frați de cruce cu Sfântul Gheorghe, părtași la suferință și la slava martiriului.
Cei împreună cu dânsul – martiri anonimi, sfinți ai curajului
„Cei împreună cu dânsul” nu sunt doar personaje secundare într-o istorie mare. Sunt oameni obișnuiți care, atinși de credința și curajul lui Gheorghe, au fost transformați în sfinți. Unii au fost soldați care au ales Hristosul în locul sabiei. Alții, ca Glicherie, oameni simpli care au văzut lucrarea minunată a lui Dumnezeu și nu au putut rămâne indiferenți. Alții, femei și copii care, în ciuda amenințărilor, au mărturisit numele lui Iisus Hristos.
Acești „împreună-pătimitori” sunt modelul comunității sfinților – nu individualismul eroic, ci solidaritatea în har, în cruce și în nădejde. Biserica îi cinstește nu doar pentru că au murit pentru Iisus Hristos, ci pentru că au trăit cu demnitate și curaj credința lor.
Minunile de după moarte – Sfântul Gheorghe, viu prin har
După moarte, Sfântul Gheorghe a rămas un izvor de minuni. Povestea văduvei din cetatea Ramel, care nu avea cu ce transporta un stâlp de piatră pentru biserica închinată sfântului, este o mărturie vie a intervenției divine. Visul ei cu Sfântul Gheorghe, care a scris pe piatră cu degetul și a aruncat-o în mare, ca apoi aceasta să ajungă singură la malul bisericii, arată că sfinții nu încetează lucrarea lor odată cu moartea – ei trăiesc și lucrează în harul lui Dumnezeu.
Altă minune puternică s-a petrecut tot la Ramel, când un saracin, batjocorind icoana Sfântului Gheorghe și încercând să o lovească cu o săgeată, a fost lovit el însuși cu puterea nevăzută a sfântului, ceea ce l-a cutremurat și l-a făcut să înțeleagă că nu se lupta cu o scândură, ci cu un sfânt viu al lui Dumnezeu.
Ce înseamnă astăzi să-l urmăm pe Sfântul Gheorghe?
Într-o lume care nu mai impune jertfa sângelui, dar impune jertfa conștiinței, a identității și a valorilor, Sfântul Gheorghe rămâne un reper clar. Curajul de a spune „sunt creștin” fără teamă. Puterea de a respinge compromisurile morale. Refuzul de a tăcea în fața minciunii.
Cei împreună cu el ne arată că nu trebuie să fim „mari” în ochii lumii pentru a fi mari înaintea lui Dumnezeu. Credința sinceră, jertfa tăcută, curajul discret – toate acestea construiesc sfințenia.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe nu este doar o figură din vechime, un simbol pe icoane sau un nume pe troițe
El este un model viu al mărturisirii, un sfânt care și-a dus credința până la capăt, inspirând o lume întreagă. Și alături de el – cei care, poate fără nume, i-au fost tovarăși de cruce, prieteni de rugăciune, camarazi de jertfă. Biserica îi cinstește nu doar ca pe un erou, ci ca pe un prieten al lui Iisus Hristos. Iar credinciosul de azi este chemat să fie, la rândul său, un „împreună cu dânsul” – în credință, în curaj și în nădejdea biruinței.
Condacul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință (1)
Glasul 4
Podobie: Cel Ce Te-ai Înălţat…
Lucrat fiind de Dumnezeu, te-ai arătat lucrător preacinstit al dreptei credinţe, spicele virtuţilor adunându-ţi. Că semănând cu lacrimi, cu veselie seceri şi luptând cu sânge pe Hristos ai luat. Şi cu rugăciunile tale sfinte, dai tuturor iertare de greşeli.
Condacul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (2)
Glasul 2
Ocrotitor fierbinte și zid nebiruit avându-te pururea, cei ce venim la tine, cu veselie strigăm: Preacinstite Gheorghe, grăbește și ne slobozeste de patimi și de necazuri, cu rugăciunile tale cele fierbinți către Mântuitorul.
Troparul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință (1)
Glasul 4
Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraţilor ajutător, purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Troparul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință (2)
Glasul 4
Cu nevoinţă bună te-ai nevoit prin credinţă, purtătorule de chinuri al lui Hristos şi păgânătatea chinuitorilor ai mustrat şi jertfă bine primită lui Dumnezeu te-ai adus. Pentru aceasta şi cunună de biruinţă ai luat; şi cu rugăciunile tale, sfinte, tuturor le dai iertare de greşeli.
Troparul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (3)
Glas 4
Pe ostașul cel preaviteaz al lui Hristos, Mucenicul cel adevărat al Mântuitorului și tămăduitorul preabun al bolilor, în cântări toți să-l cinstim, strigând către el: Izbăvește-ne, cu rugăciunile tale, de nevoia cea grea de acum, ca pururea să te lăudăm, Gheorghe, ca pe un binefăcător.