Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei

Photo of author

By Adrian Serban

În rândul sfinților ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, puțini întruchipează cu atâta claritate curajul, statornicia în credință și dragostea jertfelnică pentru Iisus Hristos precum Sfântul Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei. Viața sa, petrecută între prigoniri, minuni și mărturisiri de credință în vremuri tulburi, rămâne o pildă vie despre ce înseamnă să rămâi statornic în adevăr chiar cu prețul propriei vieți.

Tinerețea și chemarea monahală

Sfântul Gheorghe s-a născut într-o epocă marcată de tulburări teologice profunde, într-un Imperiu Bizantin afectat de erezia iconoclastă. Încă din tinerețe, a arătat o sete duhovnicească deosebită și o dragoste arzătoare pentru Iisus Hristos. Alegând calea monahală, a pășit pe drumul ascezei, al rugăciunii neîncetate și al slujirii cu inimă curată. Nu doar că a urmat poruncile Domnului, dar s-a și adâncit în virtuțile monahale cu o râvnă rar întâlnită: smerenie adâncă, cumpătare, post aspru și milostenie neobosită.

Prigonirea sub Leon Isaurul

În vremea împăratului Leon Isaurul, unul dintre cei mai înverșunați iconoclaști, Sfântul Gheorghe a fost printre cei care nu au putut fi cumpărați, intimidați sau reduși la tăcere. Pe când lupta împotriva sfintelor icoane lua amploare, iar episcopii erau siliți să semneze lepădări de credință, Gheorghe a stat drept ca un stâlp al Ortodoxiei. Refuzul său de a se supune edictelor imperiale l-a costat: a fost chinuit, batjocorit și marginalizat. Dar în loc să se înfricoșeze, și-a întărit glasul și a devenit un mărturisitor al credinței în Hristos Cel întrupat, al cărui chip omenesc îl apăra prin icoane.

Întronizarea ca episcop

După ce prigoana s-a domolit, în timpul domniei drepților împărați Constantin și Irina, Gheorghe a fost înălțat la rangul de mitropolit al Mitilenei, pe insula Lesbos (numită în vechime Lezvia). Ca ierarh, a păstorit poporul cu o inimă de părinte și cu mâini de slujitor. Era cunoscut pentru milostenia sa nemăsurată: hrănea flămânzii, ocrotea săracii, îngrijea bolnavii. Era blând, dar ferm, smerit, dar cu autoritate duhovnicească. Pentru viața sa curată și pentru credința puternică, Dumnezeu i-a dat darul facerii de minuni: tămăduia bolile grele și izgonea demonii.

Semnele vremurilor și avertismentele cerești

Cu puțin timp înainte ca o nouă prigoană să se dezlănțuie, Dumnezeu a îngăduit arătarea unor semne înfricoșătoare în Mitilene. Într-o seară, în timpul Vecerniei, crucea de pe Sfânta Masă a zburat singură și s-a prăbușit la pământ cu zgomot, semn vădit al tulburării ce urma să vină asupra Bisericii. Apoi, un porc sălbatic a intrat în Sfântul Altar și a tulburat rânduiala, un simbol clar al unei conduceri viitoare stricate și profanatoare.

Cuviosul Simeon, un părinte văzător cu duhul, a tălmăcit aceste semne ca fiind prevestiri ale venirii unui împărat necredincios care va lovi Biserica și va încerca să impună din nou iconoclasmul. Și, într-adevăr, nu după multă vreme, Leon Armeanul a urcat pe tron, redeschizând rana prigonirii sfintei tradiții a cinstirii icoanelor.

Mărturisirea înaintea împăratului Leon Armeanul

Chemat la Constantinopol împreună cu alți ierarhi pentru a da socoteală, Sfântul Gheorghe s-a înfățișat înaintea împăratului cu aceeași tărie ca odinioară. În timp ce alții cedau presiunii, el a înfruntat cu înțelepciune și fermitate atât pe împărat, cât și pe patriarhul eretic Teodot „Casiterul”, rușinându-i prin cuvânt și prin adevărul credinței.

Împăratul, neputând să răspundă, a apelat la forță. L-a surghiunit pe Sfântul Gheorghe în Herson, un ținut îndepărtat și aspru. Acolo, bătrân și slăbit trupește, dar întărit sufletește, ierarhul și-a continuat viața în rugăciune și în suferință, răbdând cu seninătate toate lipsurile și durerile pentru dragostea lui Iisus Hristos.

Moartea sa și moștenirea duhovnicească

Sfântul Gheorghe Mărturisitorul și-a sfârșit viața în exil, dar sufletul său s-a unit cu ceata sfinților mărturisitori care au suferit pentru apărarea Ortodoxiei. Moartea sa nu a fost o înfrângere, ci o biruință. Numele lui a rămas viu în conștiința credincioșilor, iar viața lui a devenit izvor de inspirație pentru toți cei care luptă cu curaj pentru adevăr și dreptate.

După moartea sa, cei care i-au cunoscut viața au început să vorbească despre minunile săvârșite la mormântul său, despre vindecări și izbăviri. Biserica l-a cinstit ca sfânt, iar amintirea lui a fost păstrată cu evlavie de poporul din Mitilene și nu numai.

Lecția Sfântului Gheorghe Mărturisitorul pentru noi

Trăim într-o lume în care presiunea de a face compromisuri este uriașă. În fața unor asemenea vremuri, Sfântul Gheorghe Mărturisitorul ne învață că nu există preț prea mare atunci când este vorba despre adevărul lui Hristos. Sfintele icoane nu sunt simple obiecte de artă, ci mărturii vii ale Întrupării lui Dumnezeu și ale prezenței sfinților în viața noastră. A le apăra înseamnă a apăra însăși temelia credinței ortodoxe.

De asemenea, el ne arată că adevărata autoritate nu stă în funcții sau titluri, ci în viața curată și în puterea de a spune „nu” păcatului, chiar și atunci când ești singur. Mai mult decât atât, ne învață că nu e suficient să trăim o credință personală, ci trebuie să o mărturisim – chiar și cu riscul respingerii, al pierderii sau al prigonirii.

Sfântul Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Mitilenei, nu a fost doar un ierarh, ci un luptător al dreptei credințe, un chip al smereniei și un simbol al verticalității ortodoxe. Prin rugăciunile lui, să fim și noi întăriți în credință, neînfricați în fața compromisului și sinceri în dragostea pentru Iisus Hristos. Roagă-te Sfinte Gheorghe, lui Dumnezeu să ne întărească în vremuri de încercare, să ne lumineze mintea spre adevăr și să ne dea puterea de a rămâne în dreapta credință până la sfârșit.

Condacul Sfântului Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei

Glasul 2

Cele de sus căutând…

Dumnezeieşte într-armându-te cu curăţenia cea sufletească şi neîncetată rugăciune ţinând în mâini ca pe o suliţă, vitejeşte ai biruit cetele demonilor, Sfinte Părinte Gheorghe; cu osârdie roagă-te lui Hristos pentru noi toţi.

Troparul Sfântului Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei

Glasul 4

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Sfinte Ierarhe Gheorghe Mărturisitorule, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii!