Ortodoxia a fost mereu împrejmuită de oameni sfinți, care prin credința, viața curată și faptele lor, au păstrat neștirbită lumina dreptei credințe. Unul dintre aceștia este Sfântul Ierarh Acachie, Episcopul Melitinei din Armenia, exemplu viu de nevoință, râvnă și făcător de minuni, prieten al lui Dumnezeu și păstor plin de iubire față de oameni.
Originea și copilăria Sfântului Acachie
Darul cerut prin rugăciune
Sfântul Acachie s-a născut în Melitina, cetate a Armeniei, din părinți binecredincioși și temători de Dumnezeu. Fiind fără prunci, aceștia au cerut cu post și rugăciune un copil de la Dumnezeu, primind ca răspuns binecuvântarea lui Acachie. Făgăduind să-l închine Domnului, după naștere l-au crescut cu grijă în învățăturile cărții și l-au dus la episcopul cetății spre a-l dărui Bisericii.
Ucenicia sub episcopul Otrie
La acea vreme, episcop al Melitinei era fericitul Otrie, participant la al Doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol (381), unde a luptat împotriva ereziei lui Macedonie, hărăzind dreapta credință alături de Sfântul Grigorie Teologul și ceilalți Sfinți Părinți. Văzând darul dumnezeiesc din copilul Acachie, Otrie l-a rânduit cleric bisericesc, începând astfel pregătirea lui duhovnicească.
Desăvârșirea duhovnicească
Creștere între fapte bune
Tânărul Acachie a sporit din putere în putere, împreună cu creșterea în înțelepciune și virtuți. Viața sa plăcută lui Dumnezeu a devenit un exemplu pentru toți. Nu doar copiii, ci și bătrânii se foloseau de cuvintele și faptele sale. În anii copilăriei sale, chiar și Sfântul Eftimie cel Mare a învățat carte de la el, după cum consemnează viețile sfinților.
Hirotonia și grija de suflete
Ajuns la treapta preoției, Acachie a primit misiunea de a purta grijă de mântuirea sufletelor. Duhul Sfânt lucra vizibil întreaga sa slujire. Prin curăția vieții și zelul apostolic, Acachie se pregătea, fără să știe, pentru o chemare încă mai înaintată.
Episcop al Melitinei
După adormirea episcopului Otrie, Acachie a fost ales de obște, cu o gură și cu un glas, ca urmaș la scaunul Melitinei. Lumina sa duhovnicească și faima vieții curate îl făcuseră iubit și respectat de toți. Pus în sfeșnicul Bisericii, Acachie a luminat pe toți cu dreapta învățătură și exemplul său viu.
Lupta pentru Ortodoxie
Ca episcop, Sfântul Acachie a participat la Sinodul al Treilea Ecumenic de la Efes (431), unde s-a luptat cu râvnă împreună cu Sfântul Chiril al Ierusalimului împotriva ereziei lui Nestorie, care o hulea pe Maica Domnului. Acolo, Acachie a sprijinit anatema asupra lui Nestorie și proclamarea adevărului despre Fecioara Maria ca Născătoare de Dumnezeu.
Adormirea și cinstirea Sfântului Acachie
După o viață plină de nevoințe, râvnă apostolică și fapte minunate, Sfântul Acachie a adormit cu pace în Domnul în anul 435. Pomenirea sa a rămas vie între credincioși, fiind cinstite amintirea faptelor sale și puterea mijlocirii sale în fața lui Dumnezeu.
Sfântul Ierarh Acachie, Episcopul Melitinei din Armenia, este pentru noi un model viu de statornicie în credință, curăție a vieții și putere a rugăciunii
Prin viața sa exemplară, participarea la marile lupte pentru Ortodoxie și minunile săvârșite, el rămâne un stâlp al Bisericii și un ocrotitor al celor care îngrăznesc a-l chema întru rugăciune.
Biserica îl cinstește și astăzi ca pe un mijlocitor neobosit în fața tronului dumnezeiesc, iar credincioșii învață de la el smerenia, iubirea și statornicia în lupta cea bună a credinței.
Condacul Sfântului Ierarh Acachie, Episcopul Melitinei
Glasul 2
Ca un soare a răsărit nouă credincioşilor sfântă pomenirea voastră, pe care astăzi o săvârşim, Preaînţeleptilor, Sfinţiţilor Simeon şi Acachie, strigând: rugaţi pentru noi pe Cel Singur şi Iubitor de oameni.
Troparul Sfântului Ierarh Acachie, Episcopul Melitinei
Glasul 4
Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Acachie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.