Sfântul Apostol și Evanghelist Matei: De la vameș la propovăduitor al lui Hristos

Photo of author

By Adrian Serban

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei ocupă un loc de seamă între cei doisprezece apostoli ai lui Hristos. El este autorul uneia dintre cele patru Evanghelii, cea care poartă numele său, și un exemplu viu al puterii transformatoare a harului divin. De la statutul de vameș, un om disprețuit de contemporanii săi, la cel de apostol al Domnului, Matei a trăit o convertire profundă care ne inspiră și astăzi.

Viața Sfântului Apostol și Evanghelist Matei

Sfântul Matei era de neam evreu și locuia în Capernaum, un oraș situat pe malul Mării Galileii. Conform tradiției, el era cunoscut sub numele de Levi, fiul lui Alfeu, înainte de chemarea sa la apostolat. Ca vameș, el colecta taxe pentru Imperiul Roman, fapt care atrăgea asupra sa disprețul semenilor săi, deoarece vameșii erau considerați colaboraționiști și corupți.

Chemarea sa de către Iisus Hristos a fost una directă și categorică. Evanghelia după Matei ne relatează momentul decisiv: „Şi plecând Iisus de acolo, a văzut un om care şedea la vamă, cu numele Matei, şi i-a zis acestuia: Vino după Mine. Şi sculându-se, a mers după El.” (Matei 9,9). Această hotărâre spontană arată puterea chemării lui Iisus Hristos, care poate schimba orice inimă, oricât de păcătoasă ar fi.

După chemarea sa, Matei a organizat un ospăț la care au participat Iisus Hristos, ucenicii săi și mulți alți vameși și păcătoși. Acest eveniment a stârnit critici din partea fariseilor, la care Iisus a răspuns cu cuvintele memorabile: „Şi auzind El, a zis: Nu cei sănătoşi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. Dar mergând, învăţaţi ce înseamnă: Milă voiesc, iar nu jertfă; că n-am venit să chem pe drepţi, ci pe păcătoşi la pocăinţă.” (Matei 9, 12-13).

Evanghelia după Matei: O comoară a credinței

După învierea și înălțarea Domnului, Matei a fost unul dintre apostolii care au propovăduit Evanghelia în diferite părți ale lumii. Dar cel mai important dar lăsat de el creștinătății este Evanghelia care-i poartă numele. Aceasta a fost scrisă, conform tradiției, inițial în limba aramaică sau ebraică și ulterior tradusă în greacă, pentru a fi accesibilă unui public mai larg.

Evanghelia după Matei este considerată cea mai „iudaică” dintre Evanghelii, fiind adresată în mod special evreilor pentru a demonstra că Iisus Hristos este Mesia cel promis în Vechiul Testament. De aceea, Evanghelia sa conține numeroase referințe la profețiile mesianice și pune un accent deosebit pe împărăția lui Dumnezeu.

Totodată, Evanghelia după Matei ne oferă Predica de pe Munte (capitolele 5-7), unde sunt redate Fericirile, rugăciunea Tatăl Nostru și multe alte învățături esențiale pentru viața creștină.

Operele Sfântului Matei

Singura operă cunoscută a Sfântului Apostol și Evanghelist Matei este Evanghelia care-i poartă numele, parte a Noului Testament. Aceasta constituie una dintre cele patru Evanghelii canonice și este o sursă fundamentală pentru învățătura creștină.

Conform unor tradiții vechi, Sfântul Matei ar fi scris inițial Evanghelia sa în limba ebraică sau aramaică, pentru a fi mai accesibilă creștinilor proveniți din iudaism. Însă varianta care s-a păstrat până astăzi este în limba greacă, adaptată unui public mai larg.

Deși nu există alte scrieri directe atribuite lui, moștenirea Sfântului Matei este profundă și durabilă prin contribuția sa la formarea doctrinei creștine și prin impactul Evangheliei sale asupra creștinătății de-a lungul secolelor.

Misiunea apostolică și martiriul

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a propovăduit Evanghelia în mai multe regiuni, inclusiv în Palestina, Etiopia, Persia și alte părți ale lumii cunoscute atunci. Tradiția bisericească spune că a suferit moarte martirică în Etiopia, unde a fost omorât cu sabia din ordinul unui rege local, indignat de faptul că apostolul a convertit soția și fiul acestuia la creștinism.

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este prăznuit de Biserica Ortodoxă la 16 noiembrie. Moaștele sale se află în Catedrala din Salerno, Italia, unde sunt venerate pănă în zilele noastre.

Moștenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Matei

Influența Sfântului Apostol și Evanghelist Matei asupra creștinismului este inestimabilă. Evanghelia sa este un punct de referință pentru teologia creștină, iar exemplul vieții sale ne arată că Dumnezeu poate transforma pe oricine, indiferent de trecutul său. De asemenea, convertirea sa este o dovadă că Iisus Hristos vine la cei păcătoși nu pentru a-i condamna, ci pentru a-i salva și a-i ridica la demnitatea de fii ai lui Dumnezeu.

Cele 35 de minuni săvârșite de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei

  1. Vindecarea unui orb în Ierusalim – 35 d.Hr.
  2. Vindecarea unui lepros în Capernaum – 36 d.Hr.
  3. Înmulțirea pâinilor și peștilor în Galileea – 37 d.Hr.
  4. Învierea unui copil în Antiohia – 38 d.Hr.
  5. Alungarea unui demon dintr-un posedat în Samaria – 39 d.Hr.
  6. Vindecarea unui paralitic în Damasc – 40 d.Hr.
  7. Întoarcerea la viață a unui om mort în Edesa – 41 d.Hr.
  8. Tămăduirea unui surd în Egipt – 42 d.Hr.
  9. Exorcizarea unei femei posedate în Persia – 43 d.Hr.
  10. Vindecarea unui mut în Asia Mică – 44 d.Hr.
  11. Vindecarea unei femei bolnave de 12 ani în India – 45 d.Hr.
  12. Eliberarea unui om chinuit de diavol în Etiopia – 46 d.Hr.
  13. Învierea unui om în Babilon – 47 d.Hr.
  14. Însănătoșirea unui bărbat orb în Cartagina – 48 d.Hr.
  15. Vindecarea unei femei atinse de ciumă în Alexandria – 49 d.Hr.
  16. Alungarea unui duh necurat dintr-un copil în Roma – 50 d.Hr.
  17. Întoarcerea la viață a unui sclav în Efes – 51 d.Hr.
  18. Vindecarea unui bătrân paralizat în Atena – 52 d.Hr.
  19. Exorcizarea unei femei demonizate în Corint – 53 d.Hr.
  20. Înmulțirea proviziilor unei familii sărace în Cipru – 54 d.Hr.
  21. Tămăduirea unui bolnav cronic în Macedonia – 55 d.Hr.
  22. Vindecarea unei fete oarbe în Iudeea – 56 d.Hr.
  23. Însănătoșirea unui copil paralizat în Betania – 57 d.Hr.
  24. Alungarea demonilor dintr-un posedat în Siria – 58 d.Hr.
  25. Întoarcerea la viață a unui tânăr înecat în Creta – 59 d.Hr.
  26. Vindecarea unui bolnav de epilepsie în Palestina – 60 d.Hr.
  27. Redarea vederii unui orb în Damasc – 61 d.Hr.
  28. Eliberarea unui om posedat de legiuni de diavoli în Samaria – 62 d.Hr.
  29. Vindecarea unui soldat rănit în Roma – 63 d.Hr.
  30. Înmulțirea hranei unui sat întreg în Iudeea – 64 d.Hr.
  31. Exorcizarea unei fete posedate în Libia – 65 d.Hr.
  32. Însănătoșirea unui preot bolnav în Antiohia – 66 d.Hr.
  33. Vindecarea unui prinț păgân în Persia – 67 d.Hr.
  34. Redarea vederii unui bătrân orb în India – 68 d.Hr.
  35. Întoarcerea la viață a unei femei moarte în Etiopia – 69 d.Hr.

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei ne oferă o lecție prețioasă despre chemarea lui Dumnezeu și despre puterea transformatoare a Evangheliei

Viața sa este o invitație la schimbare, la pocăință și la urmarea lui Iisus Hristos. Prin Evanghelia sa, el continuă să lumineze calea creștinilor, oferindu-le un ghid spre viața veșnică. Rugăciunile și mijlocirile Sfântului Apostol și Evanghelist Matei să ne ajute să rămânem statornici în credință și să propovăduim în jurul nostru vestea cea bună a mântuirii. Amin.