Sfânta Lidia din Filipi

Photo of author

By Adrian Serban

În istoria Bisericii creștine, începuturile nu sunt marcate de fast, ci de oameni simpli, cu inimi aprinse de dorul de Dumnezeu. Între acești pionieri ai credinței se distinge Sfânta Lidia din Filipi, o femeie al cărei nume nu este rostit atât de des, dar care ocupă un loc de cinste: ea este prima creștină botezată pe pământ european. Fapta ei, convertirea ei, gestul de a-L primi pe Iisus Hristos cu toată ființa, au pus piatra de temelie a creștinismului în Europa.

Un drum hotărât de Dumnezeu

Sfântul Apostol Pavel, aflat în a doua sa călătorie misionară, primește o vedenie de la Dumnezeu: „Şi noaptea i s-a arătat lui Pavel o vedenie: Un bărbat macedonean sta rugându-l şi zicând: Treci în Macedonia şi ne ajută.” (Faptele Apostolilor 16, 9). Această chemare divină nu este doar o invitație geografică, ci o deschidere de drum către o nouă lume – lumea Europei. Însoțit de ucenicii săi – Sila, Timotei și Luca – Pavel traversează marea și debarcă în Neapoli (Kavala de azi), îndreptându-se apoi spre Filipi, o colonie romană și oraș important în Macedonia de est.

Era pentru prima dată când Evanghelia trecea hotarele Asiei și pătrundea în inima continentului european. Și nu într-o sinagogă, nici într-un palat, ci în afara orașului, lângă râul Zygaktis, unde un grup de femei se adunau pentru rugăciune. Acolo a început totul.

Întâlnirea providențială

Apostolul Pavel le vorbește femeilor despre Iisus Hristos, iar între ele se afla și Lidia, o femeie vânzătoare de porfiră, originară din Tiatira, o cetate cunoscută pentru industria textilă și vopsirea stofelor. Lidia era „temătoare de Dumnezeu”, ceea ce însemna că, deși nu era evreică, credea în Dumnezeul lui Israel și ducea o viață morală, căutând adevărul.

Cuvintele lui Pavel nu au fost doar un discurs religios pentru Lidia – ele au fost răspunsul pe care îl aștepta de o viață. Scriptura ne spune: „Şi o femeie, cu numele Lidia, vânzătoare de porfiră, din cetatea Tiatirelor, temătoare de Dumnezeu, asculta. Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel. ” (Faptele 16,14). Aici stă cheia: Lidia avea o inimă pregătită. Nu întâmplător, nu din curiozitate, ci dintr-un dor sincer după adevăr. Dumnezeu, văzând această sete a sufletului ei, a lucrat înlăuntrul ei și a pregătit momentul convertirii.

Prima creștină a Europei

Fără ezitare, Lidia îmbrățișează credința în Hristos. Cere să fie botezată și, împreună cu toată casa ei, intră în comunitatea celor mântuiți. Astfel, devine prima femeie și primul om botezat în numele lui Iisus Hristos pe continentul european. Este un moment istoric, dar și profund spiritual. În apele râului Zygaktis, nu doar trupul Lidiei s-a cufundat, ci și o lume nouă a început să se nască. Creștinismul pătrundea într-un nou spațiu geografic, cultural și spiritual.

Sfânta Lidia din Filipi nu s-a mulțumit doar să primească credința. Ea s-a implicat activ în sprijinirea celor care i-au adus lumina Evangheliei. Îi invită pe apostoli în casa sa, le oferă găzduire și sprijin, spunând: „Iar după ce s-a botezat şi ea şi casa ei, ne-a rugat, zicând: De m-aţi socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneţi. Şi ne-a făcut să rămânem.” (Faptele 16,15). Nu era o simplă ospitalitate, ci o formă concretă de mărturisire a credinței.

O femeie, un apostol, o temelie

Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Lidia ca pe o „întocmai cu Apostolii”. Și pe bună dreptate. Nu doar că a primit credința, dar a fost un sprijin real pentru Biserica primară. Casa ei a devenit, după toate probabilitățile, primul „nucleu” al Bisericii din Filipi, poate chiar loc de adunare pentru primii creștini. Prin gestul ei, Sfânta Lidia din Filipi arată cum credința nu se rezumă la o convingere interioară, ci devine o forță activă în lume.

Într-o vreme în care femeile nu aveau un rol vizibil în viața publică, Dumnezeu alege o femeie ca prim recipient al harului în Europa. Nu un rege, nu un filozof, nu un preot, ci o femeie simplă, muncitoare, dar deschisă față de Dumnezeu. Este o alegere care răstoarnă așteptările și valorile lumii.

Moștenirea Sfintei Lidia din Filipi

Astăzi, pe malurile râului Zygaktis, în apropiere de ruinele orașului Filipi, se află o bisericuță ce amintește de botezul Lidiei. Lângă ea, un baptisteriu în aer liber este folosit pentru botezuri simbolice, mai ales în rândul pelerinilor. Asemănătoare cu bazilicile paleocreștine, această biserică nu este doar un loc istoric, ci un simbol viu al începutului credinței creștine în Europa.

Pentru credincioșii ortodocși, Sfânta Lidia din Filipi este un model de receptivitate față de Cuvântul lui Dumnezeu, un exemplu de femeie credincioasă și implicată, și o mărturie că Evanghelia nu are bariere de gen, etnie sau statut social.

Lecția Lidiei pentru noi

Ce învățăm de la Sfânta Lidia din Filipi? În primul rând, să avem o inimă deschisă. Dumnezeu nu forțează pe nimeni, dar vine acolo unde este așteptat cu sinceritate. Lidia nu a cerut o minune, ci a fost atentă la ce se rostea în fața ei. Apoi, vedem cum credința adevărată se transformă în fapte. Ea nu doar a crezut, ci a acționat: a fost botezată, a sprijinit lucrarea apostolilor, a devenit un stâlp al comunității.

Într-o epocă marcată de superficialitate religioasă, Lidia ne arată ce înseamnă o convertire reală: o schimbare radicală, dar firească, care vine dintr-o căutare sinceră a lui Dumnezeu.

Sfânta Lidia din Filipi rămâne o figură fundamentală în istoria Bisericii

Prima femeie botezată în Europa, prima gazdă a apostolilor în acest spațiu și primul sprijin concret al unei comunități creștine, Lidia este dovada vie că începuturile mari pot veni din gesturi simple. Ea nu a ridicat o catedrală, nu a scris tratate de teologie, dar a deschis larg ușa inimii și a casei sale lui Iisus Hristos.

Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de inimi ca ale Lidiei – sensibile, atente, dornice de adevăr. Căci Dumnezeu lucrează și azi, așa cum a lucrat atunci, acolo, pe malul unui râu, în inima unei femei care L-a primit cu toată ființa ei.

Condac – Sfânta Lidia din Filipi, glasul al 8-lea

Veniți astăzi, cu credință, la Sfânta Lidia propovăduitoarea Cuvântului lui Dumnezeu, aleasă de Hristos, și îi vom cânta laude mijlocitoarei noastre care înaltă rugăciuni pentru noi la Hristos!

Tropar – Sfânta Lidia din Filipi, glasul 1

Cu cuget curat pe Dumnezeu cinstind, prin Pavel primit-ai lumina harului și cea dintâi în Filippi lui Hristos ai crezut, de Dumnezeu înțelepțită, cu toată casa ta. Pentru aceasta, în cântări te cinstim, Lidia din Filippi. Slavă Celui ce ne-a izbăvit prin tine, Slavă Celui ce lucrează prin tine, Slavă Celui ce prin tine ne-a dăruit cele înalte.

Tropar – Sfânta Lidia din Filipi, glasul al 4-lea

L-ai imitat pe Sfântul Apostol Pavel și pe alți apostoli, propovăduind pe Hristos care a înviat întregul pământ grecesc, și ai arătat tuturor credincioșilor calea mântuirii, sfântă Lidia cea întocmai cu Apostolii, roagă-te lui Hristos Dumnezeu sa mântuiască sufletele noastre.

Sfântă Lidia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii!