Serotonina – 10 alimente bogate În Serotonină pentru starea ta de bine

Photo of author

By Ramona Fustos

Serotonina este un neurotransmițător cheie, adesea denumit „hormonul fericirii”. Aceasta joacă un rol crucial în reglarea dispoziției, a somnului și a apetitului. Deși serotonina nu este prezentă direct în alimente, unele alimente încurajează producerea acesteia prin furnizarea de triptofan, un aminoacid esențial pentru sinteza sa. Iată 10 alimente bogate în triptofan și alți nutrienți care susțin în mod natural producția de serotonină în creier.

1. Serotonina – Ouăle, o sursă excelentă

Ouăle sunt o sursă excelentă de triptofan, dar furnizează, de asemenea, vitamine B și acizi grași omega-3, care contribuie la o bună sănătate a creierului. Consumul de ouă ajută la stimularea producției de serotonină, mai ales dacă sunt consumate în mod regulat.

Beneficii:

-Bogate în proteine de înaltă calitate.

-Conțin vitamina D, esențială pentru buna dispoziție.

2. Nuci și semințe

Nucile și semințele (în special semințele de susan, semințele de dovleac și nucile caju) conțin triptofan, precum și acizi grași sănătoși. Aceste alimente pot fi încorporate în gustări sau salate pentru un plus de nutrienți.

Beneficii:

-Furnizează acizi grași omega-3 și omega-6.

-Bogate în antioxidanți care promovează sănătatea creierului.

3. Bananele

Bananele sunt bogate în vitamina B6 și fibre, care ajută la transformarea triptofanului în serotonină. De asemenea, sunt o sursă bună de carbohidrați complecși, care ajută creierul să absoarbă mai bine triptofanul.

Beneficii:

-Stimulează energia naturală datorită potasiului.

-Ajută la reglarea somnului.

4. Brânza

Brânza, ca și alte produse lactate, este bogată în triptofan. În special, brânzeturile tari, cum ar fi parmezanul, sunt o sursă excelentă de serotonină. Combinată cu carbohidrați complecși, maximizează absorbția triptofanului.

Beneficii:

-Bogată în calciu, bună pentru oase.

-Sursă de proteine de înaltă calitate.

5. Somonul

Somonul este bogat în acizi grași omega-3, care joacă un rol esențial în reglarea neurotransmițătorilor, inclusiv a serotoninei. În plus, conține proteine bogate în triptofan.

Beneficii:

-Promovează sănătatea cardiovasculară.

-Contribuie la îmbunătățirea funcției cognitive și a dispoziției.

6. Ovăzul

Ovăzul este un carbohidrat complex care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și favorizează absorbția de energie.

Beneficii:

-Reglează nivelul zahărului din sânge

-Te ajută să te simți sătul

7. Ananasul

Ananasul nu este doar o sursă de triptofan, ci conține și bromelaină, o enzimă care ajută la reducerea inflamațiilor și la îmbunătățirea stării de spirit. Acest fruct este, de asemenea, o sursă de vitamina C, benefică pentru energie și sănătatea imunitară.

Beneficii:

-Bogat în antioxidanți.

-Ajută la digestie datorită bromelainei.

8. Curcanul

Curcanul este renumit pentru conținutul său ridicat de triptofan. Consumat în mod regulat, acesta ajută la susținerea producției de serotonină și este o parte ideală a unei diete echilibrate, în special pentru cei care caută surse de proteine slabe.

Beneficii:

-Sărac în grăsimi.

-Promovează recuperarea musculară.

9. Ciocolata neagră

Ciocolata neagră (cu cel puțin 70% cacao) este bogată în flavonoide și magneziu, compuși care îmbunătățesc sănătatea creierului. Ea stimulează în mod natural producția de endorfine și serotonină, care pot îmbunătăți instantaneu starea de spirit.

Beneficii:

-Antioxidanți puternici pentru protejarea creierului.

-Îmbunătățește circulația și concentrarea.

10. Spanacul

Spanacul este bogat în magneziu, un mineral care joacă un rol crucial în reglarea serotoninei. De asemenea, conține folat, o vitamină care susține producția de neurotransmițători

Beneficii:

-Sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

-Susține funcția creierului și gestionarea stresului