Ai impresia în ultima vreme că îți lipsește somnul? Lipsa somnului este o problemă foarte frecventă în societatea noastră actuală. Avem cel mai adesea tendința de a subestima efectele sale, care totuli, sunt destul de grave în viața de zi cu zi.
Consecințele lipsei de somn pot fi cel mai adesea dezastruoase pentru sănătatea noastră, atât fizică, cât și psihică, și îi pot afecta și pe cei apropiați. Dar cum putem detecta semnele lipsei de somn? Iată semnele car arată că îți lipsește și ție somnul.
Semne care arată că îți lipsește somnul – te trezești greu dimineața.
Dacă nu te poți trezi ușor dimineața, atunci e clar, îți lipseșete somnul. Toată lumea cunoaște cu siguranță această senzație… alarmă sună și tot apăsăm pe buutonul de Snooze pentru încă cinci minute de somn. Cinci minute de somn care nu prea ne ajută. Să fim serioși. Dar corpul nu este de acord, corpul are motivele sale pe care rațiunea le ignoră, ați putea spune. Acesta este unul dintre primele semne ale unei evidente lipse de somn. Trebuie să îți respecți ceasul biologic, iar obiceiurile de somn mai bune ar putea fi în ordine dacă acesta este cazul.
Semne care arată că îți lipsește somnul – simți nevoia să lenevești în pat.
Ideea lenevirii mai mult în pat dimineața, pot să fie de ajutor pentru unele persoane sau în anumite cazuri. Dacă ai nevoie și tu să lenevești dimineața, mai ales în week-end, cu siguranță că suferi de lipsa somnului acumulată din timpul săptămânii. Acesta este însă un semn care nu trebuie luat cu ușurință, este posibil să ai nevoie de o noapte și o dimineață mai lungă din diverse motive, dar dacă dormitul mai mult a devenit un obicei, este posibil să trebuiască să îți pui întrebările potrivite pentru a reveni la un somn de mai bună calitate.
Îți este foame destul de des
Nevoia de a mânca sau a ronțăi ceva mai des poate să fie și ea semnul unei lipse de somn. Atunci când dormi puțin sau prost, ajungi să îți dereglezi sistemul hormonal și acest lucru are consecințe asupra foamei și asupra stării de dispoziție. Vei vrea să mănânci mai mult și vei ronțăi și prostioare pentru plăcerea creierului. Asta pentru că acesta ne poate condiționa să ne îndreptăm înspre o mâncare mai grasă, mai dulce sau mai sărată. Un somn mai bine gestionat, dar și mai echilibrat poate favoriza și slăbirea dci nu ar trebui să neglijezi acest aspect. Un somn de calitate este deci foarte important.
Nu te simți deloc bine dispus
Te simți la capătul puterilor? La limită? Ești morocănos, chiar iritabil , dar nu știi de ce? Aruncă în acest caz, o privire la cantitatea și calitatea somnului pe care îl ai. Creierul este o mașinărie complexă și are nevoie de odihnă. Somnul este în primul rând reparator pentru creier: odihna de noapte îi permite acestuia să șteargă cu buretele excesele emoționale ale zilei, în special datorită viselor. Un somn bun acționează ca o resetare a corpului și a creierului. Dacă ești odihnit înseamnă că poți începe ziua cu dreptul și poți face față neprevăzutului cu mai multă liniște.