La un moment dat, cu siguranță că toată lumea a presărat semințe de susan peste un bol de legume sau a adăugat puțin tahini la hummus. Dar știai că acest mic ingredient umil ar putea fi un adevărat aliat pentru sănătatea inimii, mai ales dacă ești diabetic? Un nou studiu a dezvăluit recent că susanul ar putea fi cheia pentru o mai bună gestionare a nivelului de zahăr din sânge, scăderea colesterolului și chiar reducerea stresului oxidativ, trei riscuri majore pentru inimă.
Susanul: un super-aliment subestimat
Inima este, fără surpriză, una dintre preocupările majore ale persoanelor care trăiesc cu diabet. Nu este în joc doar glicemia, ci și factori de risc precum hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și inflamațiile, care pot duce la boli cardiovasculare grave. Și aici intervine susanul.
Acest superaliment, des întâlnit în mâncărurile mediteraneene și asiatice, ar putea avea beneficii nesperate pentru sănătate. Studiul în cauză, publicat în Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research and Reviews, a analizat rezultatul a 13 studii clinice la care au participat adulți cu diabet. Aceste studii au demonstrat că susanul, sub formă de ulei, semințe sau tahini, are un efect direct asupra mai multor factori de risc legați de bolile de inimă.
Rezultate care te vor surprinde
Deci, ce a dezvăluit acest studiu? Dacă ești înclinat să crezi că susanul este doar o mică sămânță decorativă, gândește-te din nou! Iată ce au descoperit cercetătorii:
Reducerea nivelului de zahăr din sânge pe stomacul gol. Susanul ajută la menținerea mai stabilă a nivelului de zahăr din sânge.
HbA1c mai scăzut. Acest indicator pe termen lung al controlului glicemiei a arătat o îmbunătățire clară.
Colesterolul sub control. Nu numai că susanul a redus colesterolul rău (LDL), dar a redus și trigliceridele și colesterolul total.
Antioxidanți crescuți. Susanul a stimulat două enzime antioxidante majore din organism, ajutând la combaterea stresului oxidativ, un factor cheie în bolile cardiovasculare.
Dacă aceste rezultate nu te fac să zâmbești, iată care este răsturnarea de situație. Aceste efecte benefice au fost observate doar în cazul consumului regulat de susan timp de câteva săptămâni (aproximativ 30 de grame pe zi). Niciun miracol, dar efecte reale și măsurabile.
În plus, efectele par să se diminueze imediat ce se întrerupe administrarea suplimentelor, ceea ce sugerează că este necesar un consum continuu pentru a menține beneficiile.
În plus, calitatea dovezilor rămâne „foarte scăzută” din cauza dimensiunilor mici ale eșantioanelor și a duratei limitate a studiilor. Dar nu faci nicio greșeală, aceste rezultate sunt un pas înainte în înțelegerea potențialului susanului.
Cum poți încorpora susanul în dieta ta?
Încorporarea susanului în rutina ta alimentară poate fi simplă și delicioasă. Poți adăuga ulei de susan la sosuri sau la amestecuri, poți presăra semințe de susan pe salate sau legume prăjite sau poți folosi tahini în sosuri și smoothie-uri. Semințele de susan zdrobite, precum cele din tahini, par să ofere mai multe beneficii decât semințele întregi. Asta datorită unei biodisponibilități mai bune a compușilor activi.
Limitări de luat în considerare
Desigur, susanul nu este o baghetă magică. Studiul a evidențiat o serie de limite: nu a existat nicio îmbunătățire semnificativă a colesterolului HDL (colesterolul bun) și nici vreo modificare a nivelului de zahăr din sânge.