Sebastian Burduja, despre ascensiunea în politică: „Am luat-o foarte de jos”

Photo of author

By Alexandru Stancu

sebastian burduja

Candidatul PNL la Primăria București, Sebastian Burduja, a dat recent un interviu în care a spus că nu a avut niciun ajutor din partea tatălui său, Marinel Burduja, fost vicepreședinte al Bancorex, sau din partea nașului său, fostul lider PDL, Adriean Videanu. El a recunoscut că nu are experiență electorală și nu are realizări notabile în politică. În schimb, Burduja a subliniat importanța muncii și a începutului său modest în politică, declarând: „Nu am luat niciun shortcut, am construit totul de la zero”.

„Ați sărit, domnule Burduja, toate etapele din cariera de politician, fără să fi câștigat până la 38 de ani nicio poziție prin vot direct. Ați fost, în schimb, numit secretar de stat și de două ori ministru. Nu e cam mult să pretindeți acum o candidatură la Primăria Capitalei, fără să fi avut până acum experiența votului direct?”, a fost întrebat Burduja, potrivit G4Media.

„Nu sunt de acord, pentru că eu am luat-o de foarte de jos. Dacă vă uitați când am revenit în țară și cred că ați și scris atunci un articol, noi am lansat un partid nou, fără resurse, fără acces în presă, fără alt sprijin și într-adevăr, am trecut prin toate chinurile unei noi construcții politice, inclusiv incapacitatea de a strânge cele  200.000 de semnături care erau necesare pentru participare la parlamentare.

M-am dus, am candidat independent la Neamț, după 20 de ani, întors în locurile copilăriei și am luat în acel an cel mai bun scor al unui candidat independent la Camera Deputaților. De departe, sigur insuficient pentru a intra. Valeriu Nicolae 4 ani mai târziu, a luat un scor și mai bun la București și a fost și mai aproape decât mine, dar a fost începutul unei implicări în politică. Sigur că la 16 ani am depus adeziune în PNL ca simplu membru. Dar cred că am luat-o de jos și ulterior, în epoca Dragnea, noi am făcut fuziunea cu Partidul Național Liberal. Cred că a fost un lucru corect ca dreapta să se coaguleze și să prezinte o alternativă, lucru care s-a și întâmplat la alegerile din acel an și din anul următor”, a declarat Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja, un nume nou în politica românească, dar cu o promisiune de a face diferența la nivel local. Acesta este un politician care și-a construit cariera de la zero și cu ajutorul unei viziuni clare. Fără a avea un fundal politic încărcat de istorie, Burduja se bucură de o imagine bună și de o abilitate de a comunica cu oamenii. Acesta este un candidat care se preocupă de problemele cetățenilor și care are în vedere creșterea calității vieții în capitală. Cu o abilitate deosebită de a gândi strategic și de a planifica acțiuni, Sebastian Burduja este un om care are în vedere a diferența dintre Primăria București și fața orașului.

Întrebat cum a ajuns atât de tânăr în politică, acesta a declarat:

„Partidul Național Liberal avea nevoie de o infuzie de oameni tineri, de nouă generație, cu un profil bun, o parte educați în străinătate.

Și ei au mizat și ăsta e meritul domnului Orban, pe care eu respect și orice s-ar spune, chiar dacă acuma dânsul sigur că îl susține, de exemplu pe Nicușor Dan. Nicușor Dan spune spre domnul Orban că a luat ban la valiză, ceea ce mi s-a părut incorect. Până la urmă s-a demonstrat că dânsul a fost nevinovat.

Deci a mizat pe un grup de tineri. De aceea m-a pus președinte interimar la Sectorul 1 și din poziția respectivă sigur că mi-a dat șansa de a face un lucru bun și în administrație. Secretar de stat la finanțe și ulterior deputat în Parlament. Eu cu domnul Cîțu ulterior nu m-am înțeles nici la minister prea bine, nici în partid. Am fost dintre cei care la congresul Festivalul Democrației nu s-au poziționat. Eu am lăsat membrii Sectorului 1 să voteze conform conștiinței.

Eu, domnul Bolojan și cred, două-trei alte filiale. După care, când domnul Ciucă a devenit președinte și premier, vă spun și cum s-a întâmplat de am ajuns ministru. Nu cred că am spus vreodată public. Am făcut un proiect de lege ca deputat pentru Agenția Română de Investiții Străine. Mă gândeam la un model de bună practică în alte state și România nu mai avea chestiunea asta.

Adică în Ministerul Economiei era un fel de compartiment, ajunsese o glumă de patru oameni, ceea ce fusese cândva Invest Romania, dacă vă amintiți, pe vremea lui Manuel Costescu, una dintre inițiativele bune ale domnului Cioloș. Și înainte, cu mult înainte, ARIS, Agenția Română de Investiții Străine. Și m-am dus la domnul prim-ministru Ciucă pe vremea aceea cu proiectul meu legislativ cu expunere de motive, vreo 100 de pagini, și mi-a zis dar nu vrei tu să fii consilierul meu norific, să facem să se întâmple chestiunea asta?  Lucru care s-a și întâmplat și a devenit ARICE după foarte mult timp și na, cu multe ezitări, într-o logică de coaliție ș.a.m.d. Și la un moment dat, după ce a fost episoadele, recunoașteți, de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și aveau nevoie de cineva, m-au propus acolo.”

CITEȘTE ȘI – 9 IUNIE, ZIUA CARE POATE SCHIMBA SOARTA ROMÂNIEI. CIOLACU, MÂNDRU DE COMASAREA ALEGERILOR