Se amână modificarea sistemului de impozitare a proprietăților

Photo of author

By Alexandru Stancu

marcel boloș / sistem fiscal impozitare

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că sistemul de impozitare a proprietăților nu va fi modificat în acest an. În loc de a introduce acum un nou sistem de calcul care să stabilească impozitul pe proprietate la valoarea reală de piață a imobilelor, Boloș a explicat că acest proces de modernizare ar putea începe abia de la 1 ianuarie 2026.

Sistemul actual se bazează pe indicatori specifici din Codul fiscal, și nu pe valoarea de piață reală a proprietăților. O eventuală schimbare a acestui sistem, care ar corela impozitul cu valoarea de piață a imobilelor, este un obiectiv inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cu toate acestea, Boloș a subliniat că orice astfel de modificare va fi discutată și posibil implementată abia începând cu 2026.

„e-Proprietatea este un subiect extrem de important pentru ce înseamnă digitalizarea impozitului pe proprietate, de la sistemul de declaraţii care încă se mai depun în formă scrisă, până la modalitatea de determinare a acestui impozit, cu ajutorul valorilor de piaţă. Ca perspectivă de modernizare şi digitalizare, sigur că trebuie intensificate eforturile de operaţionalizare a structurilor pentru impozitul pe proprietate, dar şi a sistemelor informatice necesare pentru acest tip de impozit. Perspectiva de a avea o strategie de digitalizare completă o văd cu 1 ianuarie 2026. Respectiv asigurarea sistemului de declaraţii digitale, determinarea valorii de piaţă şi a impozitului. În legislaţia actuală este 1 ianuarie 2025, însă probabil că termenul trebuie amânat, pentru că posibilitatea de a asigura logistica necesară modernizării acestui tip de impozit pe proprietate nu este una care să fie cu perspectivă de operaţionalizare până la finalul anului. Vom putea discuta despre modernizarea sistemului de impozit pe proprietate începând cu 1 ianuarie 2026”, a declarat Marcel Boloș, pentru Profit.ro.

Marcel Boloș este un economist și politician român, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul administrației publice și al fondurilor europene. Născut pe 1 aprilie 1968, Boloș a ocupat diferite funcții în cadrul administrației centrale, remarcându-se prin competența sa în gestionarea fondurilor europene, un domeniu crucial pentru dezvoltarea infrastructurii și economiei României.

De-a lungul carierei sale, Marcel Boloș a deținut funcții de conducere în mai multe instituții importante, cum ar fi Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Transporturilor. El a fost numit ministru al fondurilor europene în mai multe guverne și s-a concentrat pe atragerea și utilizarea eficientă a fondurilor europene pentru proiecte de dezvoltare. În acest rol, Boloș a avut o contribuție semnificativă la creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene și la implementarea unor proiecte majore de infrastructură.

Boloș este recunoscut pentru abordarea sa pragmatică și pentru eforturile sale de a simplifica procedurile birocratice, încurajând utilizarea eficientă a resurselor europene pentru a sprijini dezvoltarea regională și creșterea economică. Pe lângă activitatea sa în administrația publică, Marcel Boloș este și profesor universitar, fiind implicat în formarea noilor generații de specialiști în economie și administrație publică.

Prin dedicarea și expertiza sa, Marcel Boloș a devenit una dintre figurile cheie în gestionarea fondurilor europene în România, contribuind la modernizarea infrastructurii și la dezvoltarea economică a țării.

CITEȘTE ȘI – Ucraina continuă să atace Rusia. Controlează o mie de kilometri pătraţi de teritoriu în provincia Kursk