Sare de mare celtică: ce este această nouă tendință în materie de sănătate care face furori pe TikTok?

Photo of author

By Ramona Fustos

Sare de mare celtică: se pare că aceasta este noua tendință în materie de sănătate. Promisiuni privind o mai bună hidratare, o piele mai fină și un somn mai bun: sarea de mare celtică este noul aliat al sănătății promovat pe rețelele de socializare. Dar este cu adevărat sănătoasă? Citește mai departe pentru a afla!

Sare de mare celtică: ce este această nouă tendință în materie de sănătate care face furori pe TikTok?

Aproape că nu trece o lună fără ca pe rețelele de socializare să apară un nou sfat pentru a avea, se presupune, mai multă grijă de sănătatea ta. Bone smashing, Colon Broom, calf tox. În spatele acestor denumiri mai degrabă obscure se ascund metode și produse mai mult sau mai puțin eficiente și periculoase, promovate de influenceri pentru a-și îngriji pielea, dantura sau tranzitul intestinal.

Sare de mare celtică: o tendință în materie de sănătate

Noua tendință în materie de sănătate care a devenit virală pe TikTok se referă la un produs pe placul multor persoane: sarea de mare celtică. Buzz-ul în jurul acestui aliment a început în luna mai a acestui an. Asta în urma unui videoclip realizat de Abby Baffoe, un creator de conținut TikTok cu aproape un milion de abonați.

Sarea de mare celtică, care nu este altceva decât sarea Guerande, populară în rândul francezilor în special, este evidențiată drept „ultimul secret de frumusețe preferat” al creatoarei de conținut menționate mai sus. De asemenea, aceasta susține că medicii și esteticienii o recomandă. Pentru ce? Pentru o piele strălucitoare și hidratată.

Sare de mare celtică: ce beneficii are?

Potrivit tinerei creatoare de conținut, dizolvarea în fiecare dimineață a câtorva cristale de sare într-un pahar mare cu apă are beneficii nesperate asupra sănătății. De fapt, sarea de mare sau sarea Guerande are numeroase beneficii nesperate asupra sănătății. De fapt, sarea Guérande este bogată în multe dintre mineralele și oligoelementele necesare unei alimentații echilibrate. Minerale și oligoelemente precum magneziu, potasiu, calciu, fier și zinc.

Se menționează, de asemenea, proprietățile sale detoxifiante pentru piele și capacitatea sa de a ajuta organismul să absoarbă apa. Un lucru care ce duce la o mai bună hidratare. Sarea Guérande are, de asemenea, reputația de a ajuta la buna funcționare a sistemului nervos. Dar și de a facilita tranzitul intestinal și de a îmbunătăți calitatea somnului.

Din aceste motive, se consideră în general că este mai benefică pentru sănătate decât alte săruri de masă, care sunt prelucrate și, prin urmare, lipsite de unele dintre mineralele prezente în mod normal. Navigând pe acest val sărat, se înmulțesc înregistrările video ale utilizatorilor de internet care beau apă cu sare de mare celtică.

Este sarea Guérande sigură?

Puține studii au analizat în mod specific sarea Guérande și presupusele sale beneficii pentru sănătate. Prin urmare, este greu de știut dacă este într-adevăr un aliment miraculos. Sau doar un alt produs promovat pentru pseudo-meritele sale. Intervievată de Yahoo Life, Edwina Clark, dietetician stabilit în San Francisco, consideră că beneficiile sării marine celtice „sunt exagerate”. Asta deoarece „aceste minerale se găsesc doar în cantități foarte mici” în sarea Guérande, care, prin urmare, „nu poate fi considerată o sursă substanțială a acestor nutrienți”.

În plus, în dietele standard ale țărilor occidentale, consumul de sare este deja mult prea ridicat. Un studiu internațional publicat în The New England Journal of Medicine în 2014 și realizat în 66 de țări a estimat că supraconsumul de sare este responsabil pentru 1,6 milioane de decese anuale în întreaga lume. În Franța, consumul mediu de sare pe cap de locuitor este de zece grame pe zi pentru bărbați și de opt grame pentru femei.

Acest lucru este departe de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aceasta din urmă recomandă un maxim de cinci grame de sare pe zi. Așadar, nu este nevoie să adăugăm minerale și oligoelemente. Asta deoarece sunt prezente în cantități necesare în alimentația noastră. Reamintim că un consum excesiv de sare poate duce la creșteri ale tensiunii arteriale sau la edeme, în special la persoanele care suferă deja de insuficiență cardiacă sau diabet.