Chiar dacă nu adaugi sare în mâncare, probabil consumi prea multă sare. Pâinea, cerealele, bulionul sau supele gata preparate sunt pline de sare, la fel ca anumite produse „sănătoase”, cum ar fi fripturile vegetale. Iată cinci capcane ale sării pe care trebuie să le ai în vedere.
Sare ascunsă: 5 alimente care cresc tensiunea arterială fără să știi
Sarea este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru, dar în exces favorizează retenția de apă și crește presiunea în artere, favorizând hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare. OMS recomandă să nu se depășească 5 g de sare pe zi, adică aproximativ o linguriță. Însă consumăm 8-9 g pe zi, cea mai mare parte provenind din alimente procesate, bogate în sare ascunsă.
Pâinea și produsele de panificație industriale
Aliment din viața de zi cu zi, pâinea este una dintre principalele surse de sare din alimentația noastră. Deși conținutul de sare a fost redus, acesta este în prezent de 1,1 g/100 g de pâine de casă (din octombrie 2025) și 1,4 g/100 g de pâine tradițională și 1,3 g/100 g de pâine specială. Cornurile și brioșele pot ajunge la 1 g la 100 g. Consumate de mai multe ori pe zi, aceste produse cresc aportul de sare fără să ne dăm seama.
Cum se poate evita acest lucru? Prepară-le acasă, reducând cantitatea de sare, sau, la mese, alternați carbohidrații (fără a adăuga sare în apa de gătit) și pâinea. Pâinea „fără sare” are interes doar în anumite cazuri speciale, cum ar fi insuficiența renală sau cardiacă gravă.
Fripturile vegetale
Prezentate ca o alternativă sănătoasă la carne, fripturile vegetale sunt adesea foarte sărate: 1,5 până la 2,3 g de sare la 100 g. Motivul? Pentru a compensa lipsa cărnii și a grăsimilor, producătorii adaugă acest condiment pentru a întări aroma și textura. Rezultatul: o singură friptură vegetală poate conține aproape la fel de multă sare ca un platou de mezeluri.
Cum să eviți acest lucru? Citește etichetele și alege produsele cu mai puțin de 1 g/100 g. Mai bine încă: pregătește propriile chiftele pe bază de leguminoase (linte, năut, fasole roșie…) combinate cu cereale (orez, bulgur…) și condimentate cu ierburi și mirodenii.
Cerealele pentru micul dejun
Ne gândim la zahăr, rareori la sare! Cu toate acestea, unele cereale conțin 0,6-1 g de sare la 100 g, adică până la 0,4 g pentru o porție normală indică dieteticiana. Motivul? Sarea intensifică gustul dulce și amar.
Cum să eviți acest lucru? Alege fulgi de ovăz naturali sau musli fără adaos de sare. Asezonează-i cu fructe proaspete, nuci sau condimente (scorțișoară, vanilie, cardamom) pentru a le da gust.
Cubul concentrat pentru supă
Nimic nu se compară cu un cub de supă adăugat pentru a da un plus de gust preparatelor noastre, cu excepția faptului că, apropo, acesta aduce între 1 și 1,2 g de sare/porție, adică 20% din doza zilnică recomandată.
Cum să îl eviți? Este foarte posibil să îți prepari propriile supe acasă, folosind cojile de legume! Pentru a da gust preparatelor, le poți înlocui cu ierburi, condimente sau un strop de oțet. În cele din urmă, unele mărci oferă versiuni „fără adaos de sare”.
Supe gata preparate
Rețeta lor conține adesea sare, în cantități variabile în funcție de ambalaj, dar, în medie, fie că sunt la cutie, la conservă, congelate sau deshidratate, conțin între 0,6 și 0,8 g de sare /100 ml, adică 1,5 până la 2 g de sare pentru un bol.
Cum să o eviți? Pregătește supe de casă cu legume proaspete sau congelate. Astfel, vei putea controla cantitatea de sare. Pentru mai mult gust, adăugă puțină ceapă, usturoi sau curry dulce. Dacă cumperi o supă din comerț, alege una cu mai puțin de 0,5 g de sare la 100 g.