Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România o propune pe Roxana Mînzatu pentru funcția de comisar european. Ciolacu a subliniat că Mînzatu este „persoana potrivită” pentru acest rol important. De asemenea, premierul a menționat că România va deține „un portofoliu relevant” în cadrul executivului european, fără a oferi detalii suplimentare despre atribuțiile specifice ale acestui portofoliu.
„După şedinţa cu grupurile parlamentare am avut mai multe discuţii telefonice, acum voi merge la Guvern şi voi face nominalizarea pmentur viitorul comisar European, în persoana doamnei Roxana Mînzatu, urmând ca în perioada următoare să continui discuţiile cu preşedinta Comisiei, pentru a închide şi portofoliul. (…) E un portofoliu relevant pe care îl va reprezenta România. Doamna președinte nu numește un comisar până nu are un interviu cu respectiva persoană, nominalizare. Acest interviu a avut loc duminică între doamna Roxana Mînzatu și președinta Comisiei, de o oră și jumătate. Categoric, pe urmă doamna președinte nu a avut decât cuvinte de laudă”, a declarat Ciolacu, într-o conferință de presă.
Marcel Ciolacu este un politician român cu o carieră notabilă în cadrul Partidului Social Democrat (PSD). Născut pe 28 noiembrie 1967, în orașul Buzău, Ciolacu a devenit cunoscut pe scena politică românească datorită abilităților sale de negociator și lider. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Ecologice din București, un pas important în formarea sa politică și administrativă.
Cariera politică
Marcel Ciolacu este un politician român de prim rang, cunoscut pentru rolul său de lider în Partidul Social Democrat (PSD) și pentru funcțiile de conducere pe care le-a deținut în politica românească. Născut pe 28 noiembrie 1967 în Buzău, Ciolacu a devenit treptat o figură centrală în PSD, fiind recunoscut pentru abilitățile sale de negociator și pentru capacitatea de a menține coeziunea în partid în perioade dificile.
Marcel Ciolacu și-a început cariera politică la nivel local, în Buzău, unde a ocupat mai multe funcții în administrația locală. A fost consilier local și viceprimar al municipiului Buzău, funcții care i-au oferit ocazia să se implice direct în problemele comunității și să câștige experiență în gestionarea afacerilor publice. În 2012, a fost ales deputat în Parlamentul României, marcând un pas important în cariera sa politică.
Ciolacu a devenit liderul PSD într-o perioadă de criză pentru partid, preluând funcția de președinte interimar în 2019, după demisia lui Liviu Dragnea, și fiind ales președinte al partidului în 2020. Sub conducerea sa, PSD a încercat să își refacă imaginea și să își consolideze poziția pe scena politică, după o serie de scandaluri și conflicte interne care au afectat grav reputația formațiunii.
În calitate de politician cu experiență, Marcel Ciolacu a deținut mai multe funcții publice importante. A fost vicepremier în guvernul condus de Mihai Tudose în 2017 și președinte al Camerei Deputaților între 2019 și 2021. În aceste roluri, Ciolacu a fost implicat în elaborarea și promovarea unor politici publice esențiale și a fost un jucător cheie în numeroase negocieri politice.
Ciolacu este cunoscut pentru un stil de conducere pragmatic și pentru capacitatea sa de a media între diferitele facțiuni din PSD. A fost adesea văzut ca un politician care preferă dialogul și consensul, încercând să evite conflictele deschise care au marcat perioadele anterioare din istoria partidului. Sub conducerea sa, PSD a încercat să se repoziționeze ca o forță politică moderată și responsabilă, capabilă să colaboreze cu alte partide pentru a stabiliza scena politică din România.
VEZI ȘI – Trasee montane în România. Descoperă-le pe cele mai frumoase