Care sunt beneficiile fructelor și legumelor în funcție de culoarea lor? Pe lângă culorile și aromele lor, aceste comori ale grădinii de legume sunt pline de beneficii pentru sănătate. Așa că de ce să nu profiți de lunile calde pentru a-ți face bine?
Fructele și legumele de vară sunt bogate în pigmenți antioxidanți care ne protejează celulele de îmbătrânire, dar asta nu e tot! Descoperă întreaga gamă de proprietăți ale acestora
Beneficiile fructelor și legumelor de culoare violet: antocianinele din coacăze negre
Această mică boabă purpurie este deosebit de bogată în antociani și tanini, care protejează și întăresc vasele de sânge. Aceste proprietăți sunt utile în lupta împotriva retenției de apă (picioare grele) și a bolilor cardiovasculare. Coacăzele negre sunt, de asemenea, foarte bogate în vitamina C, care le sporește proprietățile protectoare și antioxidante.
Aceasta culoare o mai conțin: afinele, murele, strugurii negri, portocala sângerie, vinetele, cartoful mov, pruna mov…
Portocaliu: beta-carotenul din morcovi
Se spune că morcovii oferă o strălucire sănătoasă, și pe bună dreptate: sunt plini de betacaroten, un antioxidant care stimulează producția de melanină, pigmentul responsabil pentru bronzare. De asemenea, protejează celulele pielii de radicalii liberi provocați de poluare și de razele UV. Deși nu înlocuiește crema de soare, desigur!
Conțin, de asemenea, licopen: cartoful dulce, ardeiul galben și roșu, dovleacul, pepenele galben, caisele, fructul pasiunii, mango…
Roșu: licopenul din roșii
Culoarea roșiilor indică un nivel ridicat de carotenoizi: beta-caroten și, mai ales, licopen. Acesta din urmă este un antioxidant puternic, iar studiile au arătat o asociere între consumul de licopen și un risc redus de cancer și boli cardiovasculare. Bine de știut: licopenul este mai bine absorbit atunci când roșiile sunt gătite și însoțite de un strop de ulei.
Mai conțin licopen: pepenele roșu, grepfrutul, guava, papaya, ardeiul roșu…
Alb: quercetina din ceapă
Ceapa conține diverse flavonoide și în special quercetină, un pigment antioxidant cu reputația de a reduce reacțiile alergice și de a întări pereții vaselor de sânge (de unde și efectul său cardioprotector). De asemenea, conține compuși sulfuroși (care îi dau aroma caracteristică) cu proprietăți antimicrobiene. Așadar, este o idee bună să o folosești în mod regulat în rețetele tale.
O mai conțin: merele, strugurii, smochinele, caperele etc.
Beneficiile fructelor și legumelor de culoare albastră: resveratrolul din struguri
Strugurii sunt o comoară de antioxidanți (antociani, quercetină, carotenoizi etc.) care acționează în sinergie. Cel mai cunoscut antioxidant și antiinflamator din struguri este resveratrolul, care împiedică oxidarea colesterolului și formarea plăcilor aterosclerotice în artere. Acesta se găsește în principal în pielița strugurilor. Deci sucul de struguri, care nu conține coaja și este foarte dulce, nu se pune!
Îl conțin și: murele, afinele, merișoarele, rubarba, rodia etc.
Galben: luteina din spanac
Luteina este un pigment galben prezent mai ales în legumele verzi, unde este mascat de clorofilă! Spanacul este una dintre plantele cu cele mai ridicate niveluri de luteină și zeaxantină, doi antioxidanți prezenți în retină și al căror consum reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă (AMD).
Aceasta se mai găseșt de asemenea, în sfeclă, varză kale, broccoli, dovlecel, mazăre, porumb etc.