Nemulțumit de declarațiile unor „diverși ambasadori” legate de imunitatea diplomatica, Adrian Năstase declara:
Citez: „România își merită statutul de colonie. Periodic, apar diverși ambasadori străini – de obicei aceiași – în sir indian, și în momente specifice trimit declarații în care precizează – ca nu comentează cazuri individuale dar „imunitatea nu trebuie folosită ca un scut”. Evident ca este vorba de imixtiuni inacceptabile in viata politică internă. Si in deciziile Parlamentului român. Imixtiuni interzise de Convenția de la Viena referitoare la dreptul diplomatic.”
Nu comentez cazuri individuale dar mă intreb de ce il macină pe un anume ambasador dacă un parlamentar impotriva caruia A INCEPUT urmărirea penală (pentru ca nu mai are imunitate din 2003, conform Constitutiei modificate atunci) este băgat sau nu si in lanturi, asa cum, spre exemplu, se intâmpla in coloniile olandeze, pe vremuri? Sau dacă el va sfârși pe scut sau sub scut.” Încheiere citat.
Totodata făcând aluzie și la lipsa de coloana vertebrala din ce în ce mai acuta pe scena politica romanească, Adrian Năstase își arata nemulțumirea fata de relația Romano-Americana, care in afara discursurilor fade și lipsite de actiune ulterioara, nu se materializează în nimic benefic pentru Romania, Adrian Năstase declara:
Citez: „Ar putea fi făcute astfel de declarații în Ungaria sau în Polonia? Nu cred. Sau ar putea ambasadorul George Maior ca, in locul frumoaselor sale conferinte despre parteneriatul strategic româno-american, să critice, la Washington, nu cazuri individuale ci discursurile rasiste ale lui Donald Terump? Nu prea cred. Poate că ar putea, cel mult, să notifice nemultumirea guvernului român in legătură cu diverse legislatii. Evident, nu în ceea ce privește faptul că România a ridicat vizele pentru americani dar SUA ne comunică, în schimb, an de an, că suntem pe drumul cel bun pentru visa waiver. Românii sunt buni , ca parteneri în „teatre”, dar nu pe teritoriul american.
Nu pot sa înțeleg slugărnicia noastră balcanică, lipsa de demnitate în a decide fără diriginți – sovietici, americani, germani, chinezi, etc., asumându-ne, cu bune și cu rele, drumul pe care mergem. De aceea, ne merităm MCV-ul, o lesă care ne tine „pe drumul cel bun”.” Încheiere citat.
Sursa citatelor: Adrian Năstase – Blog