Suferi de retenție de apă? Picioare grele, abdomen umflat, o proastă circulație… iată câteva sfaturi de care să ții cont pentru a lupta contra retenției de apă și pentru a regăsi o senzație de lejeritate!
Peste 60% din corpul uman este alcătuit din apă, apă care circulă continuu în sânge și limfă înainte de a fi eliminată de rinichi. Apa este viață. Dar dacă apa este greu de evacuat, ea se poate acumula în țesuturi, rămânând prinsă între celule și provocând umflături.
Retenție de apă – ce este?
Retenția de apă se referă la acumularea de lichide în spațiul dintre celule atunci când organismul absoarbe mai multă apă (hidratare și apă din alimente) decât elimină (urină și transpirație). Acest lucru poate duce la umflarea abdomenului și a membrelor inferioare, celulită dureroasă și senzație de greutate. Cu toate acestea, retenția de apă nu înseamnă neapărat o creștere a grăsimii corporale.
Dar cum poate fi explicat acest lucru? Atunci când circulația sângelui este slăbită, presiunea din capilare crește, făcându-le mai permeabile. Această dilatare creează o acumulare excesivă de lichid între țesuturi și duce la formarea de edeme în țesuturi.
Înainte de toate, este important să determini care este cauza retenției de apă. Este deci necesar să consulți înainte de toate un medic pentru a elimina orice risc de maladie mai gravă.
Practică o activitate fizică regulată
Pentru a te dezumfla rapid, cel mai bine ar fi să eviți pozițiile alungit sau așezat întreaga zi. Acest lucru poat favoriza retenția de apă. Unele sporturi pot favoriza circulația sanguină și pot facilita transpirația, un lucru care este ideal pentru retenția de apă.
Acestea includ yoga, pilates, alergarea și sporturile nautice. Punct bonus dacă practici sportul în apă rece, deoarece aceasta îmbunătățește întoarcerea venoasă prin stimularea circulației sanguine și limfatice.
Bea mai multă apă
Un lucru care poate părea contradictoriu, dar deshidratarea este uua din principalele cauze ale retenției de apă. Menținerea unei bune hidratări încurajează organismul să elimine excesul de apă stocat în țesuturi, ajutând la reducerea umflăturilor. Iar pentru o eficiență și mai mare și un gust mai bun, poți opta pentru o infuzie de plante cu proprietăți drenante. Gata cu balonarea și acea senzație de picioare grele
Mizează pe plantele cu virtuți diuretice și drenante. Unele plante medicinale sunt celebre pentru proprietățile lor diuretice și drenante. Printre plantele anti-retenție de apă, se numără:
- Păpădia, care are proprietăți depurative și poate lupta contra retenției de apă și ceulitei, favorizând eliminarea apei și a toxinelor.
- Urzica, are și ea proprietăți depurative și remineralizante, poate lupta contra retenției de apă și poate favoriza circulația sanguină.
- Ghimbirul. Are o bogăție în minerale și în enzime și reduce nivelul de sodi, eliberând în mod natural excesul de apă.
Redu consumul de sare
Sarea poate fi un adevărat inamic. Consumul excesiv de sare poate duce la retenția de apă, făcându-te să te simți balonat și umflându-ți burta. Sodiul este un mineral esențial care reține apa în organism, astfel încât prima reacție la retenția de apă ar fi să reduci cantitatea de sare din dieta ta.