Vrei câteva remedii ale bunicii pentru curățarea intestinelor? Pentru a menține intestinele sănătoase și a ajuta la eliminarea deșeurilor, este posibil să fie nevoie să le cureți sau purifici în mod ocazional. Iată câteva sfaturi naturale de care să ții cont pentru a le menține în echilibru.
Considerate al doilea creier, intestinele sunt implicate în asimilarea glucidelor, proteinelor și lipidelor. Ele joacă un rol în imunitate și în producerea anumitor hormoni.
Și deși sunt esențiale, ele sunt uneori neglijate. O alimentație dezechilibrată, mesele festive, fumatul, consumul de alcool, somnul insuficient, sedentarismul și stresul cronic au un impact asupra bunei funcționări a tubului digestiv.
Deșeurile și toxinele se acumulează și nu este neobișnuit să apară disconfort, balonare, flatulență, constipație sau diaree. Foarte adesea, acest lucru este sinonim cu o digestie deficitară și un dezechilibru al microbiotei.
Curățarea intestinelor nu constă doar în inducerea unui efect laxativ pentru a elimina deșeurile acumulate. Aceasta implică, de asemenea, restabilirea sau menținerea unui microbiota echilibrat.
Unele remedii ale bunicii, cum ar fi consumul de oțet de cidru, sunt adesea o alegere potrivită.
O hidratare bună
Totul începe cu o bună hidratare. Un aport zilnic bun de apă susține sănătatea intestinală. Consumul suficient de apă pe tot parcursul zilei ajută la lubrifierea mucoasei intestinale și reglează pozitiv mișcările intestinale. Apa ajută la descompunerea și asimilarea nutrienților în timpul digestiei și hidratează scaunele.
Constipația, scaunele tari sau urina închisă la culoare pot fi un semn de deshidratare ușoară.
Nu uita să bei cel puțin 1,5 litri de apă pe zi. De asemenea, ar trebui să consumi multe fructe și legume pentru a te menține corect hidratat și pentru a ajuta la eliminarea mai ușoară a deșeurilor din intestine.
O dietă bogată în fibre
Fibrele alimentare sunt mari aliați pentru sănătatea intestinală, acționând atât asupra tranzitului, cât și asupra echilibrului florei. Ele fac parte din marea familie a carbohidraților și există două tipuri.
Fibre solubile
Digerate în intestinul subțire sau în colon, aceste fibre atrag apa și formează un gel vâscos. Cu toate acestea, capacitatea lor de a încetini golirea gastrică poate crește constipația la persoanele sensibile.
Acestea includ fibrele solubile prebiotice. Adesea de tipul fructo-oligozaharidelor (FOS), acestea hrănesc microorganismele din microbiotă. Fibrele solubile se găsesc în fructe și legume, ovăz, orz și psyllium.
Fibre insolubile
Nu sunt digerate de intestine, rămân la fel pe tot parcursul tractului intestinal. Rolul lor este de a adăuga volum scaunelor și de a favoriza peristaltismul în intestin pentru a evacua mai ușor deșeurile și a limita constipația.
Le poți găsi în cerealele integrale și pseudocerealele (quinoa, orez, secară, mei, paste etc.), dar și în leguminoase (linte, năut, fasole…) și semințe oleaginoase (migdale, alune…).
Farfurii pline cu fructe și legume
Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, fructele și legumele oferă intestinelor antioxidanți. Fructele și legumele sunt surse excelente de fibre solubile și insolubile, ceea ce le face remedii excelente de curățare naturală a intestinelor.
Dar compoziția lor nutrițională nu se oprește aici. Bogate în vitamine, aceste alimente furnizează organismului numeroși antioxidanți, precum vitamina E, carotenoide și vitamina C.
Prin neutralizarea radicalilor liberi, ele limitează leziunile oxidative intestinale, care pot fi responsabile de disconfort și de apariția fenomenelor inflamatorii.
Grăsimi vegetale sănătoase
O dietă în general echilibrată este esențială pentru a curăța intestinele și a asigura o digestie bună. Consumul de grăsimi vegetale face parte din aceasta.
Studiile au arătat beneficiile omega-3 asupra capacității imunitare și a echilibrului florei. Consumul regulat al acestor grăsimi ar putea preveni apariția disconfortului și favoriza o digestie mai armonioasă.
Consumă în mod regulat avocado, nuci, ulei de in, ulei de măsline sau ulei de rapiță pentru a face plinul de omega-3 și 9, care sunt benefice pentru sănătatea intestinală.