Regăsește-ți somnul: 4 sfaturi de la un terapeut de relaxare, sofrolog pentru a combate anxietatea

Photo of author

By Ramona Fustos

Ai probleme cu somnul? Ah, anxietatea, aceasta problemă modernă, care reușește uneori să ne strice nopțile liniștite… Nu intra însă în panică. Vei obține în acest articol câteva sfaturi pentru a te bucura din nou de un somn odihnitor.

Anxietatea, acel tovarăș nedorit căruia îi place să ne tulbure nopțile, ne ține deseori învârtindu-ne fără să găsim somnul. Dar ce-ar fi dacă ar exista câteva sfaturi simple și eficiente din sofrologie care să te ajute să te întorci la un somn liniștit și odihnitor?

Ce este sofrologia?

Sofrologia este o tehnică de medicină alternativă minte-corp care se bazează pe relația dintre corp și minte. Ea a fost inventată de neuropsihiatrul Afonso Caycedo. Practica sofrologiei se bazează pe o combinație de tehnici de relaxare, de respirație și de vizualizare pozitivă menite să favorizeze bunăstarea și reducerea stresului. Ne poate ajuta să combatem anxietatea și să dormim mai bine, deoarece ne ajută să:

-să ne gestionăm emoțiile și problemele cotidiene.

-să redobândim un somn de calitate prin combaterea insomniei și a coșmarurilor.

-să gestionăm stresul, în special atunci când ne confruntăm cu un eveniment înfricoșător.

– să lăsăm ca mintea și corpul nostru să devină una singură

Primul pas pentru a-ți regăsi somnul este de a reconecta mintea și corpul. În termeni practici, sofrologul explică faptul că trebuie să privim corpul și mintea ca pe o singură unitate. Starea fizică a corpului nostru ne afectează mintea și emoțiile și, invers, starea noastră de spirit și emoțiile noastre afectează starea fizică. Așadar, respirăm adânc și simțim cum mușchii noștri se relaxează. Ai nevoie de câteva minute în fiecare seară pentru a respira calm și fără stres și pentru a elibera tensiunea. Sofrologul sfătuiește și alte mici schimbări, cum ar fi evitarea cofeinei în favoarea apei, mai ales dacă sunteți anxios din fire. Iar vestea bună este! În timp, aplicând aceste schimbări simple, corpul și mintea noastră vor deveni mai bine reglementate.

Ascultă-ți corpul

Corpul nostru știe cel mai bine de ce are nevoie. Ascultându-l, îl respectăm și îi oferim condițiile potrivite pentru un somn bun. Pentru a decodifica semnalele pe care acesta ni le trimite, poți încerca o „scanare corporală”, care te ajută să faci un bilanț al stării de sănătate a corpului. Scopul este de a fi conștienți de toate sistemele corpului nostru și de a le simți prezența în timp ce respirăm și ne relaxăm profund.

Eliberează-ți mintea pentru a-ți regăsi somnul

De trei ori pe zi, înainte de a mânca sau după o convorbire, pune o mână pe abdomen și cealaltă pe piept. Conștientizează-ți respirația și gândește-te la cum te simți. Ești stresat, calm, fericit, supărat? Pe scurt, ne luăm un moment pentru a ne identifica emoțiile. În loc să luptăm împotriva fluxului neîncetat al gândurilor noastre, de ce să nu le întâmpinăm? Acceptarea gândurilor și emoțiilor noastre ne permite să le eliberăm de puterea lor.

Practică recunoștința

Nu în ultimul rând, un sfat pentru un somn mai bun: recunoștința. În fiecare seară, acordă-ți câteva minute pentru a-ți exprima recunoștința. Este un mic exercițiu de mindfulness care ne permite să mulțumim pentru lucrurile bune din ziua noastră, chiar și pentru cele mai mici. Pe lângă faptul că creează o atmosferă binevoitoare, acest ritual al recunoștinței ajută la încheierea zilei într-o notă pozitivă. A merge la culcare cu o inimă ușoară și recunoscătoare înseamnă un somn mai ușor.