Putem mânca ciocolată în fiecare zi? Este dăunător consumul zilnic de ciocolată? La aceste întrebări ne răspunde nutriționistul Faïza Bossy.
Ciocolata este probabil unul din puținele alimente cu privire la care toată lumea este de acord că este pur și simplu delicioasă. Consumul mediu este de 13,2 kg pe gospodărie pe an. Aceasta este apreciată pentru gustul său dar și pentru latura sa reconfortantă spune Faïza Bossy.
Ciocolata: proprietăți antioxidante
Ciocolata este bogată în flavonoide sau antioxidanți. „Având un efect antiinflamator asupra pereților arterelor și un efect protector la nivel celular împotriva daunelor oxidative, acestea ajută la combaterea bolilor cardiovasculare”, explică nutriționistul.
Ciocolata, este de asemenea, bogată în magneziu, care joacă un rol crucial în funcția musculară și nervoasă.
Ne bine dispune
Cu siguranță ai constatat acest lucru pe propria piele. O zi în care te simți mai prost dispus, poftești la puțin dulce și instant te simți mai bine. Specialistul spune că acest lucru se datorează teobrominei și feniletilaminei. Acestea sunt cele două substanțe responsabile cu reglare bunei dispoziții prin influențarea unor hormoni precum cortizolul și endorfina, de unde și senzația de bunăstare.
Privilegiază ciocolata neagră
Dar este nevoie de o cantitate mare pentru a beneficia cu adevărat de toate aceste efecte benefice. Dar „ciocolata nu poate fi în niciun caz singura sursă a acestor proprietăți”, ne avertizează Dr. Faïza Bossy.
Aceasta are și o serie de dezavantaje. „Este un produs dulce. Și cu cât aceasta este mai prelucrată, cu atât devine mai grasă și mai dulce”, spune specialistul. Cea albă, de exemplu, nu este ciocolată în sensul strict al cuvântului: este unt procesat. Varietatea albă și cea cu lapte sunt bogate în calorii și grăsimi saturate. Așa că optează pentru ciocolata neagră care conține peste 70%.
Carii, obezitate, diabet…
Consumată în cantități mari, poate favoriza creșterea în greutate și duce la obezitate. Ciocolata albă și cea cu lapte, de exemplu, conțin multe zaharuri adăugate.
„Patologia numărul unu legată de consumul excesiv de zaharuri adăugate este caria dentară. Iar o bună sănătate orală este esențială pentru o bună sănătate în general”, spune nutriționistul.
Alte consecințe pot apărea în urma consumului excesiv, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, cancer digestiv și o creștere a colesterolului rău și, prin urmare, a complicațiilor cardiovasculare.
Consum-o cu fructe
Ciocolata este bogată și în cofeină. „Atunci când este consumată în cantități foarte mari, poate provoca tulburări de somn, mai ales dacă o consumi seara”, ne avertizează Dr. Faïza Bossy.
Pentru a te răsfăța fără a risca efectele menționate mai sus, specialistul recomandă consumul unui pătrat de ciocolată neagră pe zi. „Poți, de asemenea, să o amesteci cu fructe, de exemplu, pentru a combina cu fibre, sau să adaugi nuci și semințe”.
Prin urmare, este perfect posibil și relativ sănătos să consumi ciocolată neagră în fiecare zi. Tot ce trebuie să faci este să o consumi în cadrul unei diete echilibrate, cu moderație (unul sau două pătrățele) și să o alegi pe cea mai neagră posibilă.