Cum ar fi dacă tot ce ar trebui să faci pentru a evita stresul, anxietatea și depresia ar fi să consumi probiotice? Cel puțin, asta tind să arate rezultatele unui număr tot mai mare de studii științifice pe această temă. Deși interacțiunea dintre creier și intestine nu mai trebuie dovedită, o microbiotă sănătoasă este condiția sine qua non a unei minți sănătoase! Mai multe studii au arătat că probioticele, surse de bacterii bune pentru intestine, au un impact pozitiv asupra sănătății mintale.
Microbiota intestinală și creierul, o legătură puternică
Axa intestin-creier: o comunicare vitală
În ultimul deceniu, numeroase studii au demonstrat legătura dintre intestin și creier. Acesta este motivul pentru care acceptăm acum ideea că intestinul nostru este „al doilea creier”. Probabil că toată lumea a observat deja că stresul și enervarea au un impact asupra intestinului. Invers, o microbiotă intestinală sănătoasă sau dezechilibrată ne influențează stresul și starea psihică. Dar cum comunică intestinul și creierul? Răspunsul se află în nervul vag.
Ce este nervul vag?
Nervul vag este cel mai lung nerv cranian din corp. Pornind de la trunchiul cerebral, merge înspre gât și prin torace până la sistemul digestiv. Structura sa unică îi permite să transmită informații în ambele sensuri.
Această autostradă nervoasă este implicată în reglarea unui număr de funcții vitale, precum respirația și ritmul cardiac, și este stimulată în mod natural de respirația profundă, meditație și anumite exerciții fizice.
Ce rol joacă nervul vag în echilibrul mental?
Într-un studiu recent realizat în comun de Institutul Pasteur, CNRS și Inserm, oamenii de știință au descoperit rolul nervului vag în comunicarea directă dintre microbiota intestinală și creier. După ce au injectat microbiota unor șoareci stresați în șoareci sănătoși, au constatat că și aceștia din urmă au dezvoltat o stare de depresie. Pe de altă parte, șoarecii al căror nerv vag fusese mai întâi secționat nu au dezvoltat tulburări depresive.
Impactul inflamației intestinale asupra dispoziției
Cercetările medicale au evidențiat o corelație pronunțată între starea inflamatorie a sistemului nostru digestiv și sănătatea noastră mentală. Inflamația cronică a intestinului perturbă echilibrul microbiotei și favorizează apariția simptomelor depresive.
Nivelurile ridicate de markeri inflamatori din organism afectează și modul în care gândim și ne comportăm.
Markerii inflamatori crescuți din organism modifică, de asemenea, producția de neurotransmițători esențiali pentru gestionarea dispoziției, cum ar fi serotonina. Această alterare biochimică explică de ce atât de multe persoane care suferă de boli inflamatorii cronice dezvoltă simultan tulburări de dispoziție.
Ce impact au probioticele asupra dispoziției și depresiei?
Mecanisme de acțiune
Cercetările efectuate de Universitatea Paris Cité au arătat că reducerea inflamației intestinale este însoțită de o reducere semnificativă a simptomelor depresive.
O dietă antiinflamatorie bogată în fibre, de exemplu, contribuie la restabilirea echilibrului intestinal și îmbunătățește treptat bunăstarea psihologică. Probioticele, care acționează asupra microbiotei intestinale, contribuie, de asemenea, la reducerea inflamației în organism.
Cum pot fi încorporate probioticele în viața de zi cu zi?
Nu toate tulpinile de probiotice sunt eficiente în îmbunătățirea sănătății mintale. Următoarele două tulpini, luate în combinație sub formă de suplimente alimentare, sunt de preferat:
Lactobacillus helveticus
Bifidobacterium longum
O dietă bogată în probiotice este mai eficientă decât suplimentele alimentare
Probioticele pot fi găsite foarte simplu și în alimente. Alimentele lacto-fermentate, de exemplu, sunt o sursă bună. Probioticele găsite în alimentele fermentate au avantaje clare față de probioticele vândute sub formă de suplimente:
-sunt mai variate, iar acest lucru este valabil mai ales atunci când consumi diferite tipuri de legume lacto-fermentate
-consumul de legume lacto-fermentate îți permite să ingerezi probiotice cu fibre, care sunt prebiotice, adică hrană pentru bacteriile intestinale bune
-produsele fermentate sunt o sursă mai puțin costisitoare de probiotice decât probioticele vândute în magazine sub formă de suplimente.
Pentru a profita din plin de beneficiile alimentelor bogate în probiotice, se recomandăm să le consumi măcar o dată pe zi.