PREVENIREA ÎNSEAMNĂ SIGURANȚĂ

Photo of author

By Daniel Negrescu

Anul trecut, peste o jumătate de milion de cetățeni au beneficiat de informații utile și recomandări preventive furnizate de Poliția Română prin campaniile naționale de prevenire. Acestea au vizat prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și promovarea profesiei de poliţist.

Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, Poliția Română acționează atât prin acțiuni de combatere a faptelor antisociale, cât și prin campanii de prevenire, cele din urmă având rolul de a oferi informații utile pentru protejarea propriei persoane, a celor apropiați, a locuinței sau a bunurilor.

Pe parcursul anului 2016, Poliția Română, prin Institutul Național de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a desfășurat 16 campanii naționale și acțiuni preventive care au vizat categoriile de persoane identificate ca fiind vulnerabile în anumite situații.

Pentru transmiterea mesajelor preventive, polițiștii au organizat sesiuni de informare, infopoint-uri, concursuri şi expoziţii tematice, manifestări cultural-sportive, acţiuni în locuri publice în care au distribuit materiale preventive și evenimente cu impact asupra publicului ţintă. 

Campaniile desfășurate s-au axat pe prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, precum și pe promovarea profesiei de poliţist.

Astfel, în cadrul proiectului ,,Şcoala siguranţei TEDI”, elevi din toată țara au beneficiat de informații utile pe teme privind siguranţa în diverse contexte: pe stradă, inclusiv componenta rutieră, la şcoală, acasă şi în vacanţă.

Prin proiectul  ,,Educaţie pentru siguranţă” circa 3.700 de elevi au discutat cu polițiștii  despre prevederile legislative care îi privesc pe minorii care săvârșesc fapte penale, influența anturajului, gestionarea conflictelor, pericolele în mediul online, prevenirea traficului de persoane, a traficului de droguri, comportamentul preventiv în trafic.

În campania  ,,Alcoolul nu te face mare!”, elevii din 29 de licee din București au discutat cu polițiștii despre consecințele consumului de alcool, iar prin proiectul „Vara pe uliţă”, desfășurat sub forma unei tabere de creație la Muzeul Satului ,,Dimitrie Gusti” polițiștii au derulat activităţi interactive, discuţii şi jocuri pe problematica prevenirii victimizării minorilor în timpul vacanţei.

  În ,,Luna luptei împotriva cybercrime” Poliţia Română a derulat mai multe activități informativ-preventive destinate protecţiei copiilor și adolescenților în domeniul cybercrime. Activitățile au beneficiat de sprijinul experților F.B.I din cadrul Ambasadei S.U.A. la Bucureşti, campania desfășurându-se simultan la nivelul statelor Uniunii Europene.

Un alt proiect preventiv a fost ,,Luna antidrog” în cadrul căruia au fost organizate acţiuni de informare preventivă pe teme antidrog.

Campania ,,Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt” a avut ca obiectiv prevenirea furturilor prin luarea celor mai bune măsuri de protecție a locuinței. O altă campanie de prevenire a furturilor din locuinţe şi societăţi comerciale derulată de Poliția Română a fost „Protejează-ţi locuinţa şi afacerea! Trăieşte în siguranţă!”.

Campania „Şi TU poţi deveni POLIŢIST!” le-a arătat elevilor de liceu care sunt condițiile pe care trebuie să le îndelinească pentru a urma o carieră în Poliția Română, iar campania  „Misiune posibilă” a avut drept scop atragerea liceenilor aparţinând minorităţilor etnice către o carieră în poliţie.

Campania „Cere ajutor, nu cerşi!” a urmărit diminuarea cerșetoriei în rândul minorilor, în cadrul ei fiind identificate problemele și soluțiile disponibile în plan local pentru  diminuarea acestui fenomen.

Anul trecut, peste o jumătate de milion de cetățeni au beneficiat de informații utile și recomandări preventive furnizate de Poliția Română exclusiv prin campaniile naționale de prevenire. Trebuie menționat faptul că, pe lângă polițiștii de la structurile de prevenire, polițiștii care intră în contact direct cu cetățenii oferă sfaturi sau recomandări specifice domeniului lor de activitate, aproape fiecare persoană care intră în contact direct cu ei putând beneficia de experiența colegilor din teren.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii a elaborat diferite studii și cercetări care au fundamentat intervenţiile preventive sau de combatere ale poliției, asigurând astfel un cadru de cunoaștere aprofundată și realizată cu mijloace științifice a unor fenomene sociale sau infracționale.