Polonia investighează posibile ingerințe externe în campania electorală

Photo of author

By Alexandru Stancu

Polonia

Autoritățile din Polonia au anunțat miercuri că ar fi descoperit o posibilă tentativă de influențare a alegerilor prezidențiale prin reclame politice distribuite pe Facebook, care ar putea fi finanțate din surse externe. Meta, compania-mamă a Facebook, a respins însă aceste acuzații.

Guvernele europene sunt tot mai vigilente în fața riscurilor de manipulare electorală, mai ales după ce România a anulat turul doi al alegerilor prezidențiale din decembrie, invocând suspiciuni de implicare rusă – acuzație pe care Moscova a negat-o. În Polonia, primul tur al scrutinului prezidențial este programat pentru duminică, avându-i în cursă pe primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski (membru marcant al Platformei Civice), istoricul Karol Nawrocki (director al Institutului Memoriei Naționale) și pe naționalistul de extremă dreapta Slawomir Mentzen, scrie Reuters.

„Centrul de Analiză a Dezinformării din cadrul NASK a identificat reclame cu conținut politic pe Facebook care par să fi fost finanțate din afara țării. Aceste materiale au fost afișate utilizatorilor din Polonia”, a transmis NASK, institutul național responsabil cu securitatea cibernetică.

Potrivit instituției, conturile care au promovat aceste reclame au cheltuit, în ultima săptămână, sume mai mari decât orice comitet electoral oficial. Totuși, nu s-a precizat din ce stat ar fi putut proveni banii.

Meta a respins acuzațiile, susținând că toate persoanele care vor să ruleze reclame politice pe platformele sale trebuie să parcurgă un proces de verificare a identității și să demonstreze că locuiesc în țara respectivă. „Investigațiile noastre au confirmat că administratorul acestor pagini este real și are sediul în Polonia. Nu am identificat dovezi ale unei interferențe externe”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

NASK a mai transmis că, deși mesajele păreau să susțină un anumit candidat, este posibil ca ele să fi fost concepute pentru a-i aduce acestuia prejudicii și pentru a crea instabilitate în societate.

Andrzej Kozlowski, coordonatorul echipei de analiză a narațiunilor și verificare a informațiilor din cadrul NASK, a declarat pentru postul public TVP Info că respectivele reclame păreau să-l sprijine pe Trzaskowski, dar vizau de fapt discreditarea lui Nawrocki și Mentzen – o posibilă acțiune de provocare. Conturile implicate au fost semnalate către Meta pentru a fi blocate, iar instituțiile poloneze, inclusiv Agenția de Securitate Internă, au fost alertate pentru a continua investigațiile privind sursa și finanțarea campaniei.

Polonia a atras atenția în trecut că, din cauza rolului său de centru logistic pentru ajutorul acordat Ucrainei, este o țintă preferată pentru spionaj, sabotaj și atacuri cibernetice din partea Rusiei.

Ministrul Afacerilor Digitale, Krzysztof Gawkowski, a vorbit recent despre o „tentativă fără precedent de amestec rusesc în procesul electoral” și a menționat miercuri că în jur de „sute de mii de zloți” ar fi fost cheltuiți pentru reclamele suspecte, deși nu a confirmat implicarea directă a Rusiei.

Moscova a negat constant orice acuzație legată de amestecul în alegerile din alte țări.

Situația scoate în evidență vulnerabilitățile tot mai evidente ale proceselor democratice în era digitală, unde rețelele sociale pot deveni instrumente eficiente de manipulare sau de influențare a opiniei publice.

Oficialii polonezi atrag atenția că astfel de tentative, chiar și atunci când sunt dificil de atribuit direct unui actor statal, pot submina încrederea cetățenilor în integritatea alegerilor și pot alimenta tensiunile sociale.

VEZI ȘI – 17 strategii eficiente pentru a-ți proteja creierul de accident vascular, demență și depresie, susținute de știință