Cauți plante eficiente care să te ajute să reduci colesterolul? Un nivel ridicat de colesterol este un factor de risc major atunci când vine vorba despre maladiile cardiovasculare. În paralel cu tratamentele convenționale, unele plante sunt de mare ajutorr pentru a putea gestiona această problemă în mod natural.
Usturoiul
Usturoiul este popular datorită faptului că poate reduce colesterolul LDL. Poate ameliora și sănătatea cardiovasculară și să reducă presiunea arterială. Se poate consuma crud sau sub foma unor suplimente. Anumite studii au arătat că poate reduce în mod semnificativ nivelul de colsterol.
Ceaiul verde pentru a reduce colesterolul
Foarte bogat în antioxidanți, ceaiul verde ajută și el la reducerea nivelului de colesterol rău. Iar dacă îl vei consuma în mod regulat va ajuta și la sănătatea cardiovasculară.
Ghimbirul
Ghimbirul este cel mai bogat în antioxidanți, precum gingerol, shogaol, dar și zingerone, care sunt implicați în reducerea nivelului de colesterol total. Acești compuși au și proprietăți coleretice, adică stimulează producția de bilă de către ficat, care ajută la eliminarea lipidelor. O infuzie zilnică de ghimbir, preparată cu aproximativ 2 grame de rădăcină proaspătă, poate contribui la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Rozmarinul
Compușii fenolici ai rozmarinului, precum acidul rosmarinic și carnosolul, joacă un rol important în protejarea împotriva stresului oxidativ indus de hipercolesterolemie. De asemenea, aceștia îmbunătățesc profilul lipidic, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare. Prin urmare, consumul regulat de ceai de rozmarin poate contribui la menținerea unui echilibru sănătos al colesterolului, protejând în același timp inima și arterele.
Drojdia de orez roșu, ideală pentru a reduce colesterolul
Acesta este un supliment tradițional de origine chinezească, care conține substanțe similare statinelor, medicamente care sunt prescrise pentru colesterol. Este important să fie folosită însă sub supraveghere deoarece poate să aibă unele efecte secundare.
Frunzele de dafin
Frunzele de dafin sunt renumite pentru proprietățile lor sănătoase pentru inimă, în special pentru capacitatea lor de a reduce colesterolul. S-a demonstrat că infuzia din frunzele sale are un impact pozitiv asupra reducerii colesterolului LDL, oferind în același timp protecție împotriva oxidării celulelor. Prin îmbunătățirea nivelului de lipide, frunzele de dafin joacă un rol activ în prevenirea tulburărilor cardiovasculare. Pentru a beneficia de aceste efecte, se poate prepara un ceai cu 3-4 frunze de dafin în apă clocotită, pentru a fi consumat în mod regulat.
Cimbrul
Bogăția de compuși fenolici a cimbrului îi conferă o puternică activitate antioxidantă. Aceste substanțe active ajută la reducerea colesterolului și a trigliceridelor, ceea ce îl face un aliat valoros împotriva aterosclerozei și a altor boli cardiovasculare. Consumul zilnic de ceai de cimbru îți va permite să beneficiezi de proprietățile sale hipocolesterolemiante și antioxidante pentru a susține sănătatea inimii.
Hibiscus
Hibiscusul este cunoscut pentru eficiența sa în tratarea factorilor de risc asociați cu bolile cardiovasculare. Folosit sub formă de ceaiuri, hibiscusul ajută la controlul hipertensiunii și al hiperlipidemiei, fără a provoca efecte secundare notabile. Compușii săi activi, în special antocianinele și polifenolii, contribuie la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de colesterol total, LDL și trigliceride, stabilizând în același timp HDL.
Psyllium
Este vorba despre o sursă de fibre solubile care poate să reducă nivelul de colesterol rău. Poate să fie integrat foarte ușor în alimentație, de exmplu, în sucurile smoothie.
Anghinarea ideală pentru a reduce colesterolul
Anghinarea și extractele de anghinare pot ameliora metabolismul colesterolului.