Vrei să știi care este cea mai bună plantă pentru sănătate cerebrală? Un neurolog și fitoterapeut american ne recomandă o plantă aromatică pe care trebuie să o integrezi cât mai des cu putință în mâncărurile tale pentru a păstra puterea creierului. Pentru a-ți menține creierul sănătos cât mai mult timp, trebuie să respecți câteva reguli de viață sănătoase: să dormi cât mai mult, să adopți o alimentație sănătoasă și echilibrată, să gestionezi stresul, să faci mișcare și să eviți alcoolul și fumatul.
Sănătate cerebrală – salvia conține antioxidanți puternici, excelenți pentru creier
Câteva suplimente alimentare pot ajuta, de asemenea. Dar doar sub supraveghere medicală, deoarece automedicația trebuie evitată cu orice preț. Neurologul Maya Shetreat (neurolog și fitoterapeut în Statele Unite ale Americii) recomandă în special o plantă bună pentru sănătate cerebrală: salvia.
Mai multe studii științifice au evidențiat deja numeroasele beneficii oferite de Salvia officinalis (denumirea sa științifică) în menținerea capacității cognitive – a memoriei în special. Această plantă aromatică conține acid rosmarinic și acid carnosic, două molecule cu proprietăți neuroprotectoare.
Salvie sau rozmarin, fiecare cu preferințele sale
Potrivit neurologului menționat mai sus, acidul rosmarinic este un antioxidant puternic capabil să protejeze celulele creierului împotriva stresului oxidativ. Despre acesta din urmă se știe în prezent că se află în strânsă legătură cu declinul cognitiv și bolile neurodegenerative. Acidul carnosic este, de asemenea, considerat a fi un antioxidant.
Ușor de cultivat într-un ghiveci (pe balcon sau pe pervazul ferestrei) sau în grădină (la umbra unui copac), salvia poate fi folosită în 1001 de feluri în bucătărie. Uscată și pulverizată, poate fi presărată pe salate, carne la grătar, legume aburite, kebaburi la grătar sau folosită pentru a condimenta vinegretele.
Cum poți consuma salvia pentru a beneficia de proprietățile sale benefice pentru sănătate?
Ca supliment la o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în omega-3, fructe și legume și proteine, salvia poate aduce o serie de beneficii creierului tău. Consumul zilnic de salvie nu poate fi mai ușor, mai ales că îți poți cultiva propria plantă aromatică pe balcon sau în grădină.
Pentru a beneficia de efectele pozitive ale salviei asupra creierului, aceasta trebuie consumată în moduri diferite. În loc să consumi direct frunzele (proaspete sau uscate), poți opta în egală măsură pentru extract de salvie. Aspectul concentrat al plantei va fi cu atât mai benefic.
Alternativ, adaugă salvia pe lista de cumpărături și pune-o în toate mâncărurile. Uscată la legume, în salate, dar și pe carne, sau proaspătă, adăugând frunze de salvie în rețetele de sosuri. Poți folosi salvia și sub formă de infuzii de detoxifiere. Asta deoarece această plantă este renumită pentru efectele sale asupra digestiei, balonării și disconfortului digestiv. Un motiv în plus pentru a include salvia în dieta ta!
Bine de știut: dacă nu îți place gustul (puternic) de salvie, rozmarinul conține și acid rosmarinic și acid carnosic!
Sănătatea creierului este esențială. Creierul are capacitatea de a controla fiecare aspect al corpului și al vieții tale. A avea un creier sănătos îți permite să duci o viață optimă în fiecare zi.
Reamintim că funcțiile cognitive sunt direct legate de memorie, limbaj, percepție, atenție și multe alte elemente esențiale care permit oamenilor să trăiască în armonie.