În gama de condimente pe care le găsim în bucătării, piperul negru este prezent aproape sistematic. Este, într-adevăr, una dintre cele mai cunoscute și utilizate mirodenii din întreaga lume: un simplu strop este suficient pentru a da savoare unui preparat, pentru a-i intensifica gusturile, pentru a-i conferi caracter. Dar ce se ascunde cu adevărat în spatele gustului picant al piperului negru?
Piperul negru: un stimulator natural al metabolismului
În acest articol, vei afla mai multe despre piperul negru și înțelegeți de ce este considerat un stimulator natural al metabolismului.
Piperul negru provine inițial din boabele unei plante cățărătoare de pe coasta Malabar din India, numită Piper nigrum. În Antichitate, era un condiment atât de prețios încât putea servi drept monedă de schimb. Era supranumit atunci „aurul negru”. De altfel, în jurul piperului negru s-au construit principalele rute comerciale care permiteau legarea Indiei de Europa.
Apoi, de-a lungul anilor, piperul negru a devenit în cele din urmă un element esențial în bucătării, și asta în întreaga lume. Astfel, este, fără îndoială, cea mai consumată mirodenie de pe planetă (pentru aspectul său culinar, dar nu numai).
Piperul în medicina tradițională
În medicina ayurvedică indiană, piperul negru este folosit deja de secole. Într-adevăr, acest condiment nu numai că ajuta la favorizarea digestiei, dar și la încălzirea corpului și la combaterea anumitor infecții. În plus, în China, piperul negru era, de asemenea, adesea inclus în preparatele destinate tratării tulburărilor respiratorii și digestive. Astăzi, aceste utilizări își găsesc ecouri în cercetările științifice efectuate în ultimii ani.
Piperina: secretul piperului negru
Un compus cu multiple proprietăți. Știai că piperul negru își datorează efectele unei molecule specifice? Piperina. Aceasta din urmă este cea care dă piperului aroma sa caracteristică, picantă. Și rolul său nu se limitează doar la asta. Într-adevăr, are o acțiune directă care afectează atât sistemul digestiv, cât și pe cel metabolic. Se spune chiar că joacă un rol în absorbția de către organism a anumitor nutrienți sau molecule.
Un cocktail nutrițional interesant
Pe lângă piperină, piperul conține și uleiuri esențiale, antioxidanți, vitamine (în special A, C și K) și minerale (în principal fier și mangan). Fiecare dintre aceste elemente este important, deoarece ajută la susținerea acțiunii piperinei și contribuie astfel la beneficiile generale ale piperului negru.
Cum acționează piperul negru asupra metabolismului?
Stimularea termogenezei. Ce este termogeneza? Este pur și simplu capacitatea corpului de a genera căldură prin arderea energiei. Și știm că anumite alimente permit stimularea acestui proces: ele sunt numite „termogenice” (de exemplu, ardeiul iute sau piperul). Piperina conținută în piper va activa în organism căi nervoase și metabolice și va duce, prin urmare, la o cheltuială calorică puțin mai mare după o masă.
Atenție, asta nu înseamnă că piperul negru te face să slăbești de unul singur, ci că poate ajuta la susținerea unui metabolism mai activ, mai ales dacă este integrat într-un stil de viață sănătos și adaptat nevoilor tale.
O digestie mai bună pentru un metabolism mai eficient
Pentru a beneficia de un metabolism performant, trebuie să începeți cu o digestie bună. Și asta pică bine, pentru că piperul negru stimulează secreția sucurilor gastrice și favorizează absorbția corectă a nutrienților. De fapt, acest lucru nu numai că ajută la descompunerea mai bună a alimentelor, dar reduce și senzația de greutate după o masă copioasă.
Un amplificator de nutrienți
În cele din urmă, piperina este cunoscută și pentru rolul său în biodisponibilitate. Într-adevăr, aceasta crește ingestia anumitor molecule benefice pentru corpul uman. Cel mai elocvent exemplu este, fără îndoială, cel al curcuminei (care se găsește în turmeric): consumată singură, este, în general, foarte prost absorbită de organism, în timp ce, dacă este combinată cu piperina, asimilarea sa poate fi multiplicată de 20 de ori. În concluzie, acest rol de „amplificator” pe care îl poate avea piperina (și, prin urmare, piperul negru) are consecințe pozitive asupra întregului metabolism.