Știai că speranța de viață poate fi îmbunătățită urcând scările? Un studiu britanic efectuat pe un eșantion de peste 480.000 de persoane a evidențiat efectele benefice ale urcării scărilor asupra sănătății cardiovasculare și longevității.
Cum îți poți prelungi speranța de viață urcând scări?
Atunci când suntem puși în fața alegerii între a lua liftul sau a urca scările, să recunoaștem, rareori alegem a doua opțiune. Cu toate acestea, urcarea câtorva trepte pe zi ne-ar putea ajuta să trăim mai mult. Acest lucru a fost raportat de cercetătorii de la Universitatea East Anglia (Marea Britanie). Aceștia au participat la Congresul științific al Societății Europene de Cardiologie de la Atena, care a avut loc la 26 aprilie.
Oamenii de știință au realizat o meta-analiză bazată pe rezultatele a nouă studii la care au participat 480.479 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 84 de ani. Au fost incluse persoane cu o stare de sănătate bună și alte cu antecedente de atac de cord sau boli arteriale. Cercetătorii au vrut să stabilească dacă urcarea scărilor ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare și de deces prematur.
Risc redus de deces
Care au fost rezultatele? „Urcarea scărilor a fost asociată cu un risc cu 24% mai mic de deces din orice cauză și cu o probabilitate cu 39% mai mică de a muri din cauza bolilor cardiovasculare”, se arată în comunicatul de presă al Societății Europene de Cardiologie. Activitatea fizică a redus, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.
Aceste rezultate demonstrează încă o dată efectele benefice ale unor perioade scurte de activitate fizică asupra sănătății. Acesta este motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă, de exemplu, efectuarea a 5.000-6.000 de pași pe zi. „Pentru a produce energie, mușchii captează glucoza și grăsimile, ceea ce le împiedică să se acumuleze în jurul inimii, ficatului și pancreasului”, a explicat Martine Duclos, medic sportiv și președinte al comitetului științific al Observatoire national de l’activité physique et de la sédentarité (Onaps), într-un articol anterior.
De aceea, Dr. Sophie Paddock, autoarea studiului, încurajează pe oricine poate să facă din mersul pe jos o parte din rutina zilnică. „Cercetarea noastră sugerează că, cu cât urci mai multe scări, cu atât mai mari sunt beneficiile. Dar acest lucru rămâne de confirmat”. Acestea sunt lucrurile declarate la conferință. Pentru a o dovedi, tot ce trebuie să facem este să facem din urcatul scărilor noul nostru obicei.
Câte calorii poți arde cu adevărat?
Urcatul scărilor este de șapte ori mai obositor decât mersul pe jos în ritm normal. Urcarea rapidă a 500 de trepte va arde între 140 și 240 de calorii. În funcție de greutatea fiecăruia. Ca o comparație: dacă faci acest lucru în fiecare zi, vei arde mai multe calorii după patru zile decât după o oră de alergare sau de antrenament de forță.
Persoanele cu probleme la genunchi sau la șold ar trebui să evite antrenamentul pe scări. Asta pentru a nu-și supune articulațiile la o presiune prea mare. Același lucru este valabil și pentru persoanele supraponderale care suferă de osteoartrită pe partea din spate a rotulei.