Cauți idei ca să te concentrezi mai bine pe parcursul zilei la școală sau la muncă? Alegerile noastre alimentare ne influențează într-un fel sau altul facultățile cerebrale. Ce alimente ar trebui să alegi pentru a-ți optimiza concentrarea? Citește mai departe pentru a afla sfaturile unui specialist.
Ce trebuie să consumi ca să te concentrezi mai bine pe parcursul zilei?
Pentru a-ți optimiza nivelul de concentrare pe parcursul zilei, nu este suficient să fi dormit suficient în noaptea precedentă. Ceea ce mâncăm ne poate ajuta, la fel de mult cum poate – dimpotrivă – să ne tragă în jos. Alimentația este esențială pentru stimularea facultăților creierului de dimineața până seara. Aline Corcelle, nutriționist și practician în domeniul neurocognitiv, ne dă sfaturi cu privire la alimentele pe care să le alegem.
Respectă crono nutriția
Înainte de a intra în detaliile meniurilor, medicul ne reamintește importanța de a mânca în conformitate cu „ordinea cronobiologică”. Cu alte cuvinte, dacă vrei să te concentrezi eficient, alegi alimentele în funcție de nevoile tale, care se schimbă pe măsură ce ziua avansează. Dimineața, creierul are nevoie de proteine. Acestea permit producerea de dopamină, un neurotransmițător care stimulează concentrarea, memoria și motivația”, explică medicul Aline Corcelle. Și chiar dacă aceasta este sintetizată pe tot parcursul zilei, este mai importantă dimineața.
La micul dejun, de exemplu, consumă șuncă, brânză sau ouă și evită să consumi un bol de fructe neînsoțite „deoarece nu există nicio urmă de proteine”, avertizează medicul. Acest meniu conține, de asemenea, un aport excesiv de zahăr, care va crește brusc nivelul de zahăr din sânge. Când vei reveni la normal, scăderea glicemiei va fi la fel de bruscă, ceea ce va duce la oboseală și la dorința de a mânca mai mult după aceea. La prânz, menține ritmul și adaugă în farfurie proteine animale (pui, ouă, carne roșie) sau vegetale (linte, năut etc.). Surse bune de carbohidrați pot fi apoi încorporate în gustare, cu un fruct în special.
Fă-ți plinul cu bacterii bune
Ca să te concentrezi mai bine, este esențial să ai grijă și de microbiota intestinală, adică de ansamblul de bacterii, viruși, paraziți și ciuperci prezente în intestinele noastre. Dacă aceste microorganisme sunt insuficiente sau absente, suntem mai vulnerabili la stres și putem avea probleme digestive care ne afectează capacitatea de concentrare”, explică nutriționistul. Creierul nu va funcționa în mod optim”.
Pentru a hrăni bacteriile bune din flora noastră, consumăm prebiotice. Acestea se găsesc în „alimentele bogate în fibre, cum ar fi legumele (fructe, legume, usturoi, ceapă, ierburi aromatice) și cerealele integrale, cum ar fi tărâțele de ovăz sau hrișcă. De asemenea, puteți adăuga bacterii bune la microbiota cu kefir, kombucha, varză, miso nepasteurizat (în caz contrar, bacteriile vii interesante nu mai sunt prezente) sau iaurturi făcute după rețeta originală.
Vitamine și minerale
Creierul are nevoie, de asemenea, de vitamine și minerale: „magneziu, fier, zinc și vitamine din grupul B”, spune Aline Corcelle. Unde putem găsi acești micronutrienți? „Vitaminele B se găsesc în legumele verzi, iar zincul în proteinele animale. De asemenea, fierul din carnea roșie este bine absorbit de organism. Cerealele integrale – care sunt cultivate cu rigurozitate – sunt, de asemenea, generos aprovizionate cu acești nutrienți”, spune medicul.
Acizii grași Omega-3 ca să te concentrezi mai ușor
Omega 3 sunt esențiali pentru a ne îmbunătăți capacitatea de concentrare. „Dintre cele trei tipuri care există, cele mai interesante pentru optimizarea facultăților cerebrale sunt cele de tip DHA. O persoană care nu mănâncă niciodată pește și vrea să-și îmbunătățească capacitatea de concentrare și de memorare ar trebui să se suplimenteze cu capsule de DHA. Pentru persoanele care exclud toate proteinele animale din alimentația lor, există capsule de DHA derivate din alge marine”, explică medicul.
În fine, trebuie să avem grijă să evităm consumul așa-numitelor alimente „ultraprocesate”, care nu furnizează niciun micronutrient de interes pentru creier, ci, dimpotrivă, îi dăunează.