Pentru a mânca mai sănătos în 2025, urmează aceste sfaturi

Photo of author

By Ramona Fustos

Ți-ai propus ca în 2025 să mănânci mai sănătos? Înainte ca 2024 să se termine, cu toții ne-am stabilit tot felul de rezoluții. Dar ce-ar fi dacă, în loc să ne fixăm obiective de neatins, ne-am concentra pe aspectele pozitive și pe ceea ce putem învăța din ele? Aceasta este ideea propusă de New York Times, care a dezvăluit luni, 30 decembrie, lista celor mai bune sfaturi nutriționale, astfel încât să poți începe anul 2025 punând în farfurie alimente sănătoase și delicioase. Noi am selectat cinci sfaturi.

Adoptă regimul DASH în 2025 pentru a-ți proteja inima

Dacă suferi de hipertensiune arterială, reducerea aportului de sare nu este singura modalitate de a o scădea. După cum relatează cotidianul american, studiile clinice au arătat că dieta DASH (Dietary Approach to Stopping Hypertension) poate fi la fel de eficientă ca administrarea de medicamente în reducerea tensiunii arteriale.

Foarte asemănătoare cu dieta mediteraneană, această metodă pune accentul pe fructe, legume și produse lactate. Acestea din urmă sunt surse de calciu, fibre, magneziu și mai ales potasiu. Potasiul joacă un rol important în reducerea tensiunii arteriale, relatează doctorul Lawrence Appel, profesor de medicină la Universitatea John Hopkins din Baltimore. Consumul de grăsimi saturate, sare, zahăr, alcool și carne roșie este, de asemenea, limitat. Un lucru care facilitează pierderea în greutate. „Poți pierde în medie 2-3 kilograme pe lună, și mai mult dacă combini acest lucru cu activitatea fizică. Totul depinde însă de metabolismul fiecăruia”, a explicat nutriționistul Nina Cohen-Koubi într-un articol anterior.

Nu neglija uleiurile vegetale în 2025

Pe TikTok, printre influencerii wellness sau prin intermediul unor personalități politice precum Robert F. Kennedy Jr, uleiurile vegetale rafinate precum rapița, porumbul sau floarea-soarelui au fost descrise recent ca fiind „toxice” pentru sănătate. Sunt considerate responsabile pentru creșterea numărului de cazuri de diabet, obezitate și alte boli cronice. Cu toate acestea, comunitatea științifică neagă în mod oficial această afirmație. Potrivit lui Alice H. Lichtenstein, profesor de științe și politici nutriționale, studiile sugerează că consumul acestor uleiuri vegetale, bogate în omega 6, este legat de un risc redus de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și moarte prematură. „Ar fi o greșeală să înlocuim aceste uleiuri cu unt, untură sau seu, care sunt bogate în grăsimi saturate”, adaugă specialistul.

Fă-ți plinul de magneziu în 2025

Când vine vorba de suplimente alimentare, magneziul este un clasic pentru răsfățul sistemului nervos și ameliorarea stresului și a oboselii. Dar cercetarea științifică vine, de asemenea, cu rezultate promițătoare privind rolul acestui mineral în migrene, dificultăți de adormire, constipație și controlul zahărului din sânge, relatează Katherine L. Tucker, profesor emerit de științe biomedicale și nutriționale la UMass Lowell. Acest mineral este cu atât mai esențial zilnic cu cât organismul nu îl produce singur și trebuie obținut din alimente și apă pentru a-și atinge cota zilnică (aproximativ 375 mg pe zi). 

Așadar, înainte de a da fuga la farmacie pentru a-ți cumpăra magneziu marin, sub formă de tablete, capsule sau fiole, să începem prin a ne uita la ce ai în farfurie. Concentrează-te asupra minelor de magneziu. Legume, frunze verzi (spanac, sfeclă, broccoli etc.), banane, avocado, ciocolată neagră, alge marine, crustacee, germeni de grâu, semințe de dovleac sau de susan.

Reconsideră cartofii dulci

Cartofii au uneori o reputație proastă pentru că sunt bogați în carbohidrați, dar nu este cazul verilor lor, cartofii dulci, care sunt plini de beneficii nutriționale, potrivit colegilor noștri americani. Ei conțin potasiu (bun pentru tensiunea arterială), fibre (bune pentru intestine) și antioxidanți precum vitaminele A și C. Deși gustul lor dulce natural te poate face să fii sceptic cu privire la aceste afirmații despre sănătate, Dr. Dave Bridges, biochimist și profesor asociat de științe nutriționale la Universitatea din Michigan, este liniștitor. Potrivit acestuia, cartofii dulci nu îți vor crește glicemia ca un suc zaharos, deoarece conținutul lor ridicat de fibre ajută la încetinirea digestiei.

Optează pentru cereale mai puțin obișnuite

Spune adio orezului sau grâului. Prea tradițional. În ultimii ani, alte cereale integrale și-au făcut loc în farfuriile noastre. Acestea includ quinoa, hrișcă, teff, sorg, mei și amarant. Principalul motiv pentru care aceste cereale sunt atât de populare este conținutul lor ridicat de fibre. Despre fibre se știe că îmbunătățesc tranzitul, te fac să te simți sătul, reglează nivelul zahărului din sânge și protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. În plus, fiecare dintre ele are o textură și o aromă unice. Prin urmare, ar trebui să mulțumească chiar și cel mai pretențios om. Totuși, ai grijă să nu mănânci prea mult, mai ales dacă ai un intestin sensibil. Mai mult, însoțește-le cu legume și proteine pentru a menține o dietă echilibrată.