Ai obiceiul să consumi ouă des? Ouăle sunt ingrediente ieftine și incredibil de nutritive. Se potrivesc perfect cu multe feluri de mâncare, deoarece pot fi consumate omlete, ochiuri, fierte tari sau moi, și pot însoți multe alte rețete. Cu toate acestea, modul în care le prepari poate afecta și profilul lor nutrițional.
Spre deosebire de ceea ce se spunea, acum câțiva ani, gălbenușul de ou nu crește nivelul de colesterol. Este acum un fapt stabilit că oul aduce numeroase beneficii corpului nostru și că poate fi consumat în mod regulat. Acest aliment bogat în proteine, vitamine, minerale, conține grăsimi sănătoase și oligoelemente variate și este relativ sărac în calorii.
Beneficiile consumului de ouă
Ouăle ne dau energie datorită conținutului lor de proteine și aminoacizi esențiali. Grăsimea pe care o conțin le oferă, de asemenea, corpului nostru combustibilul indispensabil pentru a putea desfășura toate activitățile zilnice. Experții recomandă chiar să le consumăm la micul dejun, deoarece ne oferă o senzație de sațietate de durată și reduc poftele de gustări pe parcursul dimineții. input_sentence: Prin aspectul lor sățios, ei ne ajută să pierdem în greutate.
Proteinele din ou contribuie, de asemenea, la menținerea structurii noastre: mușchii, celulele, scheletul nostru. Datorită unui nutrient conținut în ouă, numit colină, acestea contribuie la întărirea și protejarea memoriei și la îmbunătățirea simțurilor. Sunt, de asemenea, capabili să stimuleze dezvoltarea funcției cerebrale, iar oul ar fi chiar un atu pentru inima ta.
Proprietățile lor nu se opresc aici. Aceștia protejează în special ochii de cataractă, deoarece conțin doi antioxidanți, numiți luteină și zeaxantină. Acești antioxidanți sunt în legătură directă cu o protecție sporită a vederii împotriva daunelor cauzate de razele UV. În plus, conținutul de acid folic din ou protejează femeile însărcinate de spina bifida, o malformație a măduvei spinării a bebelușului.
În cele din urmă, datorită conținutului de vitamina E din ou și a altor nutrienți esențiali pentru sănătatea noastră, cum ar fi fosforul și zincul, consumul de ouă favorizează creșterea sănătoasă a unghiilor și părului și întărește sănătatea pielii.
Care este cea mai sănătoasă modalitate de a mânca ouă?
Cea mai bună modalitate de a mânca ouăle este… crude. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-ți înghiți ouăle în felul ăsta. Le puteți încorpora într-o rețetă, cum ar fi celebra și foarte apreciata spumă de ciocolată. Dar atenție la femeile însărcinate, pentru care crudul este descurajat.
Evident, cel mai rău mod de a găti ouăle este să le gătești prea tare și prea mult, cu riscul de a deveni cauciucate. Acest tip de gătire riscă să afecteze structura proteinelor din ou și poate chiar provoca alergii. Acestea fiind spuse, ouăle sunt, de asemenea, mai ușor de digerat atunci când gălbenușul nu este gătit, dar albușul este.
În sfârșit, contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu există cu adevărat o limită la numărul de ouă pe care le putem mânca. Cel mai important este să ne asigurăm că ne variem alimentația și alegem diferite surse de proteine.
Cele mai bune metode de gătire
Dacă ții neapărat să mănânci ouă, iată cele mai bune moduri de a le consuma…
Fierte (moale, tare)
Ouăle se fierb în coajă, într-o oală cu apă clocotită timp de 6 până la 10 minute, în funcție de cât de bine doriți să gătești gălbenușul. Cu cât le vei fierbe mai mult, cu atât gălbenușul va fi mai tare.
Dacă dorești să savurezi un ou fiert moale, trebuie să-l fierbi la temperatură scăzută (80 °C). Este inutil ca apa să fie clocotită, deoarece acest aliment se coagulează între 70 și 80 °C.
Omletă
Ouăle omletă trebuie bătute într-un vas, apoi turnate într-o tigaie fierbinte. Apoi trebuie să continui să amesteci la foc mic, până obții gradul de gătire dorit.
Dar poți face și ouă omletă la bain-marie. Rezultatul final trebuie să semene cu o cremă. Atenție să nu puneți o cantitate prea mare de unt, care este caloric și nesănătos când este încălzit. Este de preferat să folosești doar lapte, fără ulei sau unt, ceea ce are avantajul de a adăuga nutrienți suplimentari rețetei.