Suferi de osteoporoză sau hipertensiune arterială? Știai că sparanghelul este mai mult decât benefic pentru tine?
Este aici! În fiecare primăvară, sparanghelul proaspăt este regele mesei. Și pe bună dreptate, deoarece beneficiile sale pentru sănătate sunt reale. Aflați mai multe.
Romanii mâncau deja sparanghel pentru prospețimea sa primăvara și pentru aroma sa delicată, dar și pentru că știau despre proprietățile acestei plante medicinale. Această plantă mediteraneană face parte din familia Asparagaceae și este cultivată în Europa încă din secolul al XV-lea, în special în Valea Loarei, Landes, sud-vest și sud-est, Ile de France și Alsacia.
Există trei varietăți de sparanghel: alb, violet și verde, toate fiind bune pentru sănătatea noastră și se consumă proaspete primăvara și în borcane în restul anului.
Alb: se recoltează în pământ, ceea ce explică culoarea sa albă frumoasă, deoarece nu vede niciodată soarele înainte de recoltare.
Violet: se recoltează atunci când capul iese din pământ, ceea ce explică culoarea sa.
Verde: crește în întregime în aer liber, culoarea sa verde provenind din concentrația de clorofilă dobândită sub efectul razelor de lumină.
Sparanghelul verde, alb sau violet este bun pentru sănătate, dar este bun și pentru siluetă.
Bogat în fibre (în special sparanghelul alb), vitamine și minerale și antioxidanți, sparanghelul este foarte bun pentru sănătatea noastră, deoarece combină proprietățile terapeutice cu beneficiile nutriționale.
Un aliat al slăbitului
Dar sparanghelul este și – o veste bună nu vine niciodată singură – un aliat al slăbitului! Cu doar 20 până la 30 de calorii la 100 de grame, sparanghelul este încă foarte ușor chiar și atunci când este consumat cu puțin sos. În plus, este foarte sățios pentru că este foarte bogat în fibre solubile și insolubile. Preferă gătitul fără grăsimi, în ciorbă sau la abur, pentru ca sparanghelul să facă parte dintr-un program de slăbire.
Când nu ar trebui să mănânc sparanghel?
Deși sparanghelul este excelent pentru sănătate, există o serie de contraindicații pentru consumul său (în special consumul excesiv). Sparanghelul nu este recomandat persoanelor cu anumite afecțiuni, în special guta. În special pentru că acesta conține purine, substanțe azotate care vor fi metabolizate în organism și vor favoriza producerea și eliminarea acidului uric. De asemenea, ai grijă dacă suferi de pancreatită sau ulcer gastric.
Care sunt beneficiile sparanghelului pentru sănătate și de ce să profităm la maximum de primăvară incluzându-l în meniu în mod regulat? Află citind mai departe.
Un aliat al microbiotei noastre
Fibrele din sparanghel acționează ca prebiotice, cu alte cuvinte nutrienți esențiali pentru bacteriile bune care ne colonizează intestinele. Consumul de sparanghel contribuie astfel la un bun echilibru al microbiotei noastre, care este implicată în sănătatea noastră imunitară.
Este recomandat femeilor însărcinate
Sparanghelul este bogat în folați, o vitamină (B9, cunoscută și sub denumirea de folat sau acid folic) esențială pentru femeile însărcinate, deoarece previne anumite malformații ale fătului. Este chiar leguma cu cea mai mare concentrație de acid folic. Cinci sulițe de sparanghel fierte asigură aproximativ 25% din necesarul zilnic de folat pentru populația generală și între 15% și 20% pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Sparanghelul previne osteoporoza
Sparanghelul te umple de vitamina K, o vitamină esențială pentru sănătate.
Sparanghelul combate îmbătrânirea și contribuie la longevitate
Deoarece sparanghelul are o concentrație foarte mare de antioxidanți, în special flavonoide (mai ales rutină) și acizi fenolici, care combat îmbătrânirea celulară cauzată de radicalii liberi, acesta are un efect anti-îmbătrânire dovedit. Antioxidanții din sparanghel stimulează și imunitatea.
Îmbunătățește digestia
Adio tranzit lent și flatulență! Sparanghelul verde este deosebit de bogat în clorofilă, un compus care reduce gazele intestinale și flatulența. Sparanghelul este, de asemenea, bogat în fibre, care accelerează tranzitul și previne constipația.
Este bun pentru inimă
Sărac în sodiu (sare), sparanghelul este binevenit de persoanele cu hipertensiune arterială și protejează împotriva bolilor cardiovasculare. De asemenea, furnizează potasiu, care, în cantități potrivite, echilibrează ritmul cardiac și reglează nivelul colesterolului.
Este diuretic, bun pentru rinichi
Deosebit de bogat în apă, sparanghelul stimulează funcția renală și are mari proprietăți diuretice. De asemenea, este detoxifiant datorită asparaginei pe care o conține, un aminoacid care ajută la eliminarea toxinelor.